Annyi jó helyen sikerült
megfordulni az utóbbi fél évben, hogy a boros élmények rögzítésére nem maradt
idő. Holott volt azokból is szép számmal, hála Istennek. Annak dacára, hogy kedvenc borfesztiválom
utódjára, az Etyeki Piknikre nem jutottam el egyszer sem, valamiképp úgy
alakult a program, hogy mindig akadt valami fontosabb vagy fontosabbnak tűnő
esemény.
No de ez nem jelenti azt, hogy ne
kóstoltunk volna remek etyeki borokat a Vincén, a Tulipánban (a Vabrik pincészet
kóstolójáról be is számoltam a blogon) s persze nem utolsó sorban a tusványosi
borsátorban
valamint a borzonti borházban.
(Borzonton az EMI-tábor állandó borszakértője, Dr. Csizmadia András borakadémikus vezette fel a kóstoló.)
Kertész Zoltánt – merthogy Etyek üzenetét Ő tolmácsolta mindkét helyszínen – mindkét nyári táborban teltház várta, borai és poénokkal tűzdelt előadása osztatlan sikert arattak.
valamint a borzonti borházban.
(Borzonton az EMI-tábor állandó borszakértője, Dr. Csizmadia András borakadémikus vezette fel a kóstoló.)
Kertész Zoltánt – merthogy Etyek üzenetét Ő tolmácsolta mindkét helyszínen – mindkét nyári táborban teltház várta, borai és poénokkal tűzdelt előadása osztatlan sikert arattak.
Ami nem csoda. Másfél évtizede követem
figyelemmel a magyar borászat mozgását, kóstolok évről évre több mint ezer magyar
bort, végigkövethettem több kiváló borász felemelkedését, de olyanra nem
emlékszem, hogy valaki rögtön a csúcson kezdett volna. Márpedig a 7 hektáros
Kertész birtok borai a 2011-es bemutatkozást követően egyből a borvidék
legjobbjai közé kerültek, a pincészet pedig egyből arculat-meghatározóvá vált a
borvidéken. Jómagam a 2012-es Borjouron figyeltem fel rájuk, majd a Vincén is
kóstoltam boraikat, melyek megalkotása Monostori Balázst, a birtok borászát is dicséri. „Címke”-ötletüket simán bevettem, azt hittem, hogy
egyenként kézzel feliratozzák a palackokat – mint Léder ”Köpcös” Zoltán egyes
tételeit - évekkel később vettem észre, hogy az bizony átlátszó ragasztott
címke. Igazi, Kertész Zolis megoldás, annál is inkább, hogy a címkén az ő keze
írása látható.
„Nagy test, nagy élvezet” –
hangzik Kertész Zoltán ars poeticája, ami igencsak hitelesen szól a szájából s
nemcsak azért, mert a pincészet csúcssorozatába tartozó borai testesek,
koncentráltak, komplexek és érlelhetőek.
Mindkét helyszínre legjobb borait hozta el, súlyos és impozáns palackokba zárt komoly tételeket, melyeket nem is szán nagykereskedéseknek, amit nem kóstoltat szét a borász és nem szív fel a magas gasztronómia, az elkel pincétől.
Mindkét helyszínre legjobb borait hozta el, súlyos és impozáns palackokba zárt komoly tételeket, melyeket nem is szán nagykereskedéseknek, amit nem kóstoltat szét a borász és nem szív fel a magas gasztronómia, az elkel pincétől.
Nehéz lenne megmondani, hogy mi
ízlett a legjobban, a Pinot Noirből készült, magas alkoholú, gigantikus testű
fehérbor (eddig is ittunk fehér Pinot-t, de az minden esetben könnyed, reduktív
bor volt, lett légyen szó Szerelmey Hubáéról, Dula Bencééről vagy a Szent Anna
borház boráról), a teljes érésben szedett, érlelt, inkább déli gyümölcsökre,
mint csalánra, bodzára hangolt Sauvignon Blanc, az osztrák sógorok szemébe
könnyet csaló Zöldveltelini vagy a remek szabott Pinot Gris. S akkor még nem
ejtettünk szót sem a kiváló habzóborról, sem a Szentesi József szakértelmét
(is) dicsérő, hagyományos eljárással készített remek pezsgőről. S elnézést a
meg nem említett boroktól illetve készítőjüktől, az is egyfajta spontán szelekció,
hogy mi marad meg az embernek egy hónap távolságából.
S ha már említést nyert a magas-gasztronómia:
a pincészet honlapján van egy értékes link, „borlelőhelyek” címszó alatt. Ide kattintva
nyugodtan végigmehetünk minden vendéglőn: a Kertész borok lelőhelyei Magyarország
legjobb vendéglői. Persze nem mind, megkockáztatom, hogy nem is létezik olyan
pincészet, mely ott lenne mind a 80-90 magyar csúcsétteremben. Fordítva viszont
igaz a tétel: ahol tartanak Kertész bort, oda biztosan érdemes bemenni. Gyors
seregszemle: 67, Aranyszarvas, Kistücsök, Café Pierrot, Pest Buda, 21, Arany
Kaviár, Mák bisztró, Olimpia, Manna, L’Enoteca borbár, Trattoria Toscana, Pastrami.
Eddig
a zömmel pesti csúcséttermek listája. Ha ebből indulunk ki – minden egyes
helyen volt saját tapasztalatom is, a jótól a katartikusig -, akkor nyugodtan
benézhetünk olyan vidéki helyekre is, amelyeket eddig nem sikerült letesztelnem:
Pátria kávéház és étterem, Tekergő és Corner pub. Végére hagytam a Szélmalom
csárdát, ahol 2007-ben jártunk, ha emlékezetem nem csal, épp abban az évben,
amikor a hely sommelierje (s talán tulajdonosának a fia) Lukács Szabolcs megnyerte
a Sommelier bajnokságot. Korrekt fősodratú helynek, tűnt, nem csodálkoznék, ha
időközben őket is elérte volna a gasztronómia megújításának láza.
Úgyhogy nosza, kalandra fel! A
gasztrotúra elején és végén érdemes benézni a pincébe is, amint Kertész Zoltán
elmondta az erdélyi nyári táborokban, a pincelátogatásnál nincs minimumlétszám.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése