Egy jól eltalált
név – félsiker. Ezt sokan képtelenek megérteni és név nélkül igyekeznek forgalmassá
tenni útmenti csárdájukat vagy vendéglőjüket. A hajdani Red Rooster söröző-falatozó
helyén nyílt Finomító Kantin működtetői viszont vélhetően tudatában voltak
ennek az alapigazságnak, amikor eme eredeti, fülbemászó, jópofa nevet kiírták
kifőzdéjükre. A Finomító echte street food fogásokat kínál, levest
papírpohárban, szendvicseket vagy hamburgert kézben. Hozzá nem a kommersz ipari
retteneteket, hanem házi szörpöket valamit Stari kézműves sört lehet inni. Vannak
magasított székekkel ellátott asztalok (ezeket nem nagyon szeretem, de ott
kaptunk helyet), valamint egy-két hagyományos asztal is. A hely meglehetősen frekventált,
legalábbis ottjártunkkor sorba kellett állni,
önkiszolgáló rendszerben működik,
a néhány perc elkészülési időt igénylő fogásokért szólítják a vendéget,
akárcsak a Gyradiko-ban. A srácok kedvesek, a kemény menet dacára van mindenkihez
egy kedves szavuk. (Ellentétben a Gradyikos egykedvűekkel.)
Mi a hely nevét
viselő hamburgert kértük
egy borhabos szőlő-”cappucino” társaságában
(ezt így Finomító
menünek nevezik és 1290 ftot kérnek érte) továbbá két szörpöt (darabja 320
emlékezetem szerint). Két kölyök, az asszony meg jómagam osztottuk el mindezt,
azért rendeltünk csak ennyit, mert egyéb helyeket is meg szerettünk volna látogatni,
ami sikerült is. Összesen hat, zömmel street food kategóriába eső egységet pipáltunk
ki aznap. Ha már a fővárosban jár az ember, használja ki az alkalmat minél
jobban…
A hamburger remek
volt, értékeltük, hogy megkérdezték, mennyire süssék át a húst, mi médiumra kértük,
bélszínt ugyebár angolosra, de a hamburgerhúst inkább így. Jó mércéje egy ételnek
az, hogy amikor ez ember néhány nap elteltével ír róla, akkor megrendelné–e újra.
Nos, ezesetben a válasz egyértelmű igen. A leves nem volt rossz, de messze állt
a katartikustól. (Hogy erre is mondjak egy pozitív példát: a Bors gasztrobár
sütőtökkrémleves ott leledzett a katartikus mivolt közelében. De az egyszerűen
csak Leves névre hallgató Vámház körúti egység katalánnak mondott csirkelevese
is komolyabb élmény volt.) A szörpök rendben találtattak.
Összességében
szimpatikus hely a Finomító, ahova szívesen benéz az ember újra. A nem túl
széles választékban még jócskán akad megkóstolnivaló. Konfitált sertésoldalassal
töltött szendvics, chilis csirkeszárny, bárányburger, hogy csak így hirtelen
mondjak néhány példát azon ételekre, melyek már ott helyben csábítottak.
Honlap. www.finomito.com
Telefon: +36 30 871 9588
nyitva tartás
hétfő-péntek: 11:30-20:00
szombat: 11:30-20:00
hétfő-péntek: 11:30-20:00
szombat: 11:30-20:00
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog
számára készült.
P.S.
Megnéztem a hely
honlapját, szeretnivaló az is, különösen az ars poetica, amit hadd illesszek
ide:
„két JOGÁSZ, egy
STYLIST és EGY 1,5 éves lépegető,
mindannyian szeretünk jót enni
szeretjük a
barátainkat VENDÉGül LÁTNI
egy évtized közigazgatás,
külföld, EU, projektek, agronómia, munkajog, gasztronómia, fine-dining,
delikátesz üzlet, építkezés, felújítás, szárnypróbálgatások, fotózások,
enteriőr sytling, rendezvények, magazin, reklámfilmek
enteriőr sytling, rendezvények, magazin, reklámfilmek
(..)
-- MÁS, végre saját, álom, kiteljesülés, hangulat, minőség, FINOMSÁG
-- szívvel, jókedvvel, kitartással, fáradtsággal, bizakodással, ötletekkel indulunk, szolgálatkészek vagyunk
-- MÁS, végre saját, álom, kiteljesülés, hangulat, minőség, FINOMSÁG
-- szívvel, jókedvvel, kitartással, fáradtsággal, bizakodással, ötletekkel indulunk, szolgálatkészek vagyunk
(…)”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése