Első megjelenése óta
rendszeresen vásárolom a Dining Guide TOP gasztronómia kiadványát, s azzal együtt,
hogy néha egészen brutális tévedések vannak benne, igyekszem népszerűsíteni is,
mi több, útikalauzként használva járom be azokat a helyeket, mely létezéséről e
katalógusból szereztem tudomást. Így jártam végig az első kalauzban ajánlott
sörözőket, majd a tavalyi kalauz TOP 11-ének sörözőit (egyébként nagy megelégedésemre).
E kiadványok hatására mentem el több helyre ebédmenüt enni, illetve az idén
szépen sorba lövöm ki a kiemelt street foodos helyeket. Eddig többnyire
megelégedéssel távoztam még akkor is, ha a legjobbnak mondott gyrost jó közepesnek
tartottam, ha egyik-másik hely nem győzött meg teljesen. A minap azonban
Szegeden szabályosan felháborodtam. Mélyről jövően és alaposan.
Az, hogy az Aradi büfét
Budi büfének írja a Kalauz, még hagyján, sőt, a tapasztalat alapján a név
találó is lehet. Egy hamburger volt a tesztje e helynek. E produkció lelke ugyebár
a húspogácsa, mely a mi esetünkben egy azonosíthatatlan, nyomokban akár húst is
tartalmazó pépből készült ipari borzalomban merült ki, amit sajnos országszerte
hamburgerhúsnak hazudnak. Miközben elérhető áron lehet aránylag tisztességes
98%os marhahústartalmú mirelit árut kapni a Lidlben, ha már derogál nekik friss
és nyers áruból dolgozni, mint a jobb helyeken.
S mihelyt a
hamburgernek a húspogácsája egyívású a panírozott haldarálékkal, a húspépből
formázott csirkefalatokkal vagy az úgynevezett szurimivel, melyeknek több köze
van a vegyiparhoz, mint a húsiparhoz, onnan kezdve mellékes a zsemle, az uborka,
a hagyma, a majonéz, onnan kezdve
produkció értékelhetetlen. Mindazonáltal még azt is hozzátenném, hogy kiemelkedőnek mondott helyek szintjén botrányosnak számító módon mikrohullámú sütőben melegítik a zsemlét, rostlap helyett.
Az pedig vérforraló,
hogy egy ilyen helyet beillesztettek egy kétszázezres nagyváros legjobb 4-5
street foodos helye közé. Hogy nem is járt senki tesztelni az Aradi büfét, vagy nem rendelt hamburgert, vagy netán
rendelt, de úgy vélte, hogy ez a hamisítás „még elmegy”, tulajdonképpen
mindegy. Marad a felháborodás. Elsősorban a nemtörődöm szerkesztés miatt a
kiadó irányában, másodszor pedig az Aradi büfé üzemeltetőivel szemben, végül
pedig azokkal szemben, akik ilyen terméket kitalálnak és forgalomba hoznak.
A jobbízlésű gasztro-turisták
nagy ívben kerüljék el az Aradi büfét!
Dorozsmai Endre
A szöveget a blog számára írtam, de lehet, hogy leadom az "analóg" sajtónak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése