A fine dining vagy más megjelöléssel a gourmet étkezés illetve az „egyél
amennyit bírsz” modell ellentmondásban látszik lenni egymással. Mindazonáltal
vannak kísérletek a kettő ötvözésére, aminek én személy szerint örvendek,
hiszen szeretek sokfélét, jót és sokat enni. A fogalom egybegyúrásának első
kísérlete volt bő egy évtizede az Artis, a Bem rakpart végén, a Margit híd budai
hídfőjénél, mely aztán átment Trófeába, tapasztalataim szerint ez a
legszínvonalasabb egysége a láncnak. De luxushotelek is kínálnak vasárnapi „”brunch-ot”,
igazán jót a Kempinskyben ettem, ami egyszerűen überelhetetlennek tűnt, minden
szempontból, beleértve az ár/érték arányt is, hisz a beugrót leettem csak osztrigából.
S akkor nem említettem a libamájat,
tonhalat, a prémium sajtokat, bélszínt, szarvast, kacsát s még sorolhatnám. Jó
volt még, de közel sem járt ehhez a Le Meridien és a Corinthia, a Corso már kifejezetten
elmaradt a várakozásainktól. A cezúra végül is az a helyek között, hogy az
ember végén úgy érzi, hogy megérte beülni vagy sem. Az előbbi kettőben végső
soron elégedettek voltunk, a Corsoban átverve éreztük magunkat.
A Budai Gourmet Bistro, mely a CBA üzletlánchoz kötődik, a Gourmet bolttal
szemben található az Új Udvarban, a Kolosy tér mellett. Itt is az alapmodell az
„All you can eat”.
Ottjártunk idején a svédasztalon a libanoni konyha volt épp soron.
A készételek mellett igényes grillpult
is a vendégek rendelkezésére áll,
hatféle, vaslapon sütendő alapanyag benne van az árban (csirke, szűz, báránykebab,
sajt jut hirtelen eszembe) további hat különlegesség közül az válogathat, aki
rátesz a hétköznap délben meglehetősen barátságos 3000 forintra még 1300
forintot. (Ebben nincs benne az ital.) Jómagam éltem a lehetőséggel és ettem
két darab báránygerincet, két kisebb darab kenguruhúst, krokodilfilét,
ráknyársat, tonhalat és rib eye-t.
Továbbá salátákat, baba ganusht (arab padlizsán), libatepertőt, bbq
oldalast, rozmaringos krumplit, halterrine-t, sült édesburgonyát, taboulet-t
valamint kuszkuszt. Sajnos stöbb izgalmas ragu megkóstolására már nem volt
kapacitásom.
Ételeink korrektek voltak, akadt köztük kimagasló is, például a
kuszkusz. A tonhal kissé száraz volt, viszont a kissé vékonyra vágott steak és
a krokodil remek. A desszertfronttal különösen elégedett voltam,
ettem panna
cottat, tiramisut, kávétortát és pakisztáni rizspudingot.
A kiszolgálás kifogástalan volt, pincérünk gyors volt, udvarias,
kommunikatív, csak jót tudok róla mondani.
A beltér is nagyon hangulatos.
Hárman voltunk, itallal és borravalóval együtt fizettünk 15.000 forintot.
Abszolút megérte, ajánlom a helyet másoknak is!
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése