A Konyári név a borszeretők
közében a minőség védjegyét jelenti. Mi több, a jó ár/érték arányú minőségét.
Legyen szó az igen népszerű Chardonnay-ről, Roséról, vagy az Ikon pincészet
középső sorozatáról, a Cabernet-Pinot-Shiraz triászról, vagy akár a Sessio-ról,
mely bízvást összeengedhető vakteszten a szekszárdi vagy villányi
csúcs-Merlot-kkal, a minőség mellett a korrekt árszabás is szembeötlő.
Nem meglepő hát, ha a család
vendéglője, mely a Konyári pincészet impozáns épülete felett helyezkedik el és
a Balaton talán legszebb kilátását biztosítja a teraszra kiülő vendégeknek,
szintén a minőségorientáltság jegyében működik, igen jó ár/érték arány mellett.
Eddig két alkalommal volt
szerencsém itt étkezni, először csak egy gulyáslevesre futotta az időből, mely
remek volt, pont azt adta, amit az ember elvár tőle, mentes volt a szokásos
hibáktól (agyonfőtt elemek, krumpli-törmelékes sűrűség, mócsingos hús stb.), ugyanakkor
remek volt az íz-egyensúlya. Másodszor gazpacho-t
ettem és vaddisznót vadasan,
zsályás krumplival,
illetve megkóstoltam asztaltársam tormás-tejfeles
csirkelevesét.
Minden fogás ütötte a mércét, a vaddisznó pedig egyenesen kiváló
volt, azóta is töprengek, hogy miként tudták megpirítani a zsályás
törtkrumplit, úgy, hogy tojást se legyen benne és ne is essen szét a „pogácsa”.
Májkel Zsolt séf jó házias konyhát visz, amit kissé finomít is. A megszokott sláger-fogások
mellett akad néhány ínycsiklandó tétel, melyeket a következő látogatásokra
vettünk célba: rozmaringos báránycsülök, tűzdelt szarvascomb, de egy egyszerű
vajon sült fogasfilét sem utasít el az ember.
Baráti áron mért Konyári- és Ikon
borokat ihatunk az étkek mellé, mintegy húsz tételt, valamint Garamvári pezsgőket. Aki a sörre
esküszik, azt is kap, frisset, hideget, Sopronit.
Aki meg vezet s mint minden
épeszű ember, kerüli az ipari üdítőket, ihat szódát vagy limonádét.
A Majtényi Présház igen jó tipp
bárkinek, aki a Kistücsök fine dining-ba hajló konyháját már kipróbálta és új
helyet keres a déli parton. Vagy aki jól elkészített hagyományos ételekre vágyik
csodás környezetben, kedves kiszolgálás mellett.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát elküldtem a Demokratának.
A Majtényi Présházban 2014. június 14-én jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése