Öt esztendővel ezelőtt Kelet-Magyarországon nem volt egyetlen igazi ínyenc étterem sem. Azóta viszont felfejlődött „Anyukám mondta” néven a Pizza sarok, megnyílt a Tiszavirág Szegeden, a Mádi udvarház, a Brill Békéscsabán és az Ikon Debrecenben. Nem mondhatjuk, hogy ne férne el ebben az országrészben még néhány jó hely, de azért a helyzet sokkal jobb, mint fél évtizeddel ezelőtt. A nemrégiben sikerült végre meglátogatni az Ikont, mely nem sokkal létrejöttét követően felkerült minden számottevő toplistára.
Az étterem méltónak
bizonyult a nevéhez. Szolid, nem feszengős elegancia, jó ízlés, kitűnő
kiszolgálás, kreatív, de a valóságtól el nem szakadó, kiváló alapanyagokból
dolgozó, magabiztos konyha és elfogadható árak várják a betérőt.
Mint ahogy szokás
osztályon felüli éttermekben, elsőként a ház kenyerét kaptuk, ezúttal nem
vajjal, hanem padlizsánkrémmel,
majd következett a konyha üdvözlete behajlított
kanálon: kékkagyló tatár. Ötletes, mutatós, ízletes kezdés. Első körben sütőtök-krémlevest
kértünk pácolt libamájjal,
valamint házilag marinált lazacot,
mindkét fogás
korrekt, ízletes volt. Második körben házi nyulat ettünk vadas mártásban erdei
gombás knédlivel,
ami a maximumot adta, amit a műfajban elképzelhető a keretek
szétfeszítése nélkül, valamint a „Csoki, narancs, maracuja” nevű desszertet,
ami a legjobbak közé tartozott, amivel valaha találkoztunk. Impozáns fogás volt
ez, játék a textúrákkal, színekkel és az ízekkel.
A Bortársaság által szállított
impozáns borválaszték mellett érdemes megemlíteni a ritka szép whiskey- és
konyakszortimentet is.
Összességében nem
egyszerűen jó volt az Ikon, hanem a Brill és a Tiszavirág mellett a 2013-as év
legjobb, valóban átütő élményeinek egyike.
Aki Debrecenben
jár, ne hagyja ki!
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Az Ikon étteremben 2013. december 7-én jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése