A legendás Thököly étterem
a nemrégiben Szaletly néven nyitott újra. A Thököly út és a Stefánia út sarkán álló
épületben kisebb kihagyásokkal 1907 óta működik vendéglátó egység, mely a
legkülönbözőbb történelmi korokban tudta kivívni magának a vendégek elismerését
és szeretetét. Az új dizájn és koncepció is közönségsikert ígér, ottjártunk idején,
hétköznap délben a kerthelység szinte megtelt.
Mi a belső térben ültünk
le, az mindig többet ad egy vendéglő sajátlagosságából. A Szaletly kicsit
romkocsmás, kicsit avantgarde, kicsi retro, ugyanakkor mindez harmonikus
egységben áll össze. A háttérzene kiváló, ideális a hely atmoszférájának
kiegészítésére.
Leigazolták Bernáth Dánielt, a legjobb magyar séfek egyikét, eddig a NU26-ban és a Rézkakasban volt alkalmam a főztjét kóstolni, egyszer sem csalódtam. Mint a honlapról megtudhatjuk, jelszavaik: „friss és minőségi alapanyagok, környezettudatosság, modern feldolgozás, hagyománytisztelő ételek.” Jobb ars poeticat-t elképzelni is nehéz. A jól átgondolt, nem eltúlzott választék ennek megfelelően a magyar konyha közkedvelt fogásaira épül: kínálnak többek között fehérkörözöttet, gulyáslevest, cigánypecsenyét, madártejet.
Teljesen véletlenül úgy
alakult a helyzet, hogy minket maga a tulajdonos szolgált ki, akivel érdekes
beszélgetést folytathattunk a Kárpát medencei gasztronómia és a vendéglátás
témakörében.
Rendeltünk borkorcsolyának is kiváló velős pirítóst (1690),
kíméletesen hőkezelt, remek kacsamájat (3290),
belsőséggel gazdagított halászlét (2390)
valamint somlói galuskát (1790).
A halászlé az étlap szerint a Rév csárda stílusát követi, ezt nem tudom megerősíteni, ami viszont cseppet sem baj. A lé nem volt olyan emulziós, selymes, mint Rév csárdáé, viszont sokkal jobb volt benne a halhús. A halászléhez kapott kenyér friss, ropogós, a séf saját chilikrémje pedig teljes mértékben meggyőző volt. A somlói galuska az íz- és állagjátékok mellett remekül hozta e klasszikus desszert eredeti ízharmóniáit.
Kiemelkedő élmény volt a
Szaletly, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése