Ha igazán jó cukrászdát keresünk
Magyarországon, ahol nem súlyos margarinos krémekkel, habfixálókkal és
aromákkal dolgoznak, sokkal nehezebb dolgunk van, mint ha kiemelkedő,
katartikus éttermet keresnénk. Ezutóbbi esetben 150-200 hely között
válogathatnánk, igazán jó cukrászda talán, ha kéttucat van az országban. Amíg a
budapesti cukrászdák új hullámának ideje el nem érkezett napjainkban, a titkos
tippek évekig két vidéki helyről szóltak, a Váci desszertszalonról valamint a
solymári Zazziról, mely két éve a Kolosy tér vonzáskörzetében egy kis utcában
nyitotta meg budapesti egységét.
A helyről az is sokat elmond, hogy a Hegyvidék
üzletközpontban működő Delizia nevű ínyencbolt kávézója tőlük rendeli a
süteményeket.
Az emberi nyelv nem alkalmas arra,
hogy leírja a Zazzi desszertjeinek fenségességét, hiteles kép megalkotásához
meg kell azokat kóstolni. A Zazzi légies, könnyed, természetes ízű, megnyerő
formatervezésű kompozíciókat készít, magabiztosan játszva az ízekkel és az
állagokkal. S teszi mindezt megfizethető áron. Külön vendégbarát találmányuk a
Zazzi mini-tál, melyen egy sütemény áráért három kóstolható kis adagban. Kiváló
kreatív macaronokat is készítenek.
Mi egy mini-tálat kértünk, volt
rajta csokoládés habkönnyű desszert, klasszikus ihletettségű vaníliás tarte és
valamint gyümölcsös kompozíció.
Mindezt málnás limonádéval kísértük, melyhez
foghatót még nem kóstoltunk, pedig limonádét gyakran rendelünk a „zéró
tolerancia” bevezetése óta.
A falakat érdekes fotók díszítik,
nem lövöm le a poént, ha olyan kedvükben találjuk a pultosokat, akkor
megkínálnak egy macaronnal, amennyiben beazonosítjuk a fénykép tárgyát. Nekünk
sikerült, meg is kaptuk a jutalmat.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése