Az ötlet hatalmas: egy-egy közismert
könyv hangulatát megidézni az ételeken keresztül, barátságos, otthonos, kulturált
környezetben.
Ügyes fiatal csapat működteti a helyet, hittel, kedvességgel, lelkesedéssel.
Kezdetben a heti, később kétheti ajánlatot egy-egy könyvélmény anyagára fűzik
fel. Ottjártunk idején a Bogáncs volt napirenden Fekete Istvántól, s ennek
megfelelően rusztikus alföldi magyar ételeket kínáltak az állandó étlap mellett
a paraszttáltól a birkapörköltig. De volt már központi ihletadó mű a Sörgyári Capriccio,
A szürke 50 árnyalata vagy a Harry Potter is. A papír-alátét stílszerűen rövid összefoglalását
adja az aktuális könyvnek.
Mi a stabil étlapot részesítettük
előnyben, nem mintha ne szeretnénk a birkapörköltet, de már ebéd után voltunk s
csak egy kávéra mentünk be. Végül rendeltünk libamáj brullée-t,
marcipános
meggylevest,Créme Brullée-t
és Panna cotta-t eperöntettel.
A tálalás s az ízek kiválónak bizonyultak, volt egy kis frissességi probléma az egyik tétellel, de annyira jó volt az összélmény, hogy ezt úgy tekintjük, mint apró véletlent. Az árak sincsenek elszállva, a kiszolgálás kedves, kommunikatív. A sör „Tesóm főzte” névre hallgat, merthogy valóban az üzletvezető testvére főzte. Szerettük. A borlapot értő kézzel válogatták össze, élvonalbeli magyar borászok nedűi mellett olyan különlegességeket is rendelhetünk, mint a Folly Arborétum Budai Zöldje vagy Orbán Gergő több tétele.
A Könyvbár egyik legjobb élményünk
volt az utóbbi időben. Sok sikert, sok rajongót nekik, megérdemlik!
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése