A Tenkes a kedvenc csárdám. Mi
tagadás, ennek nemcsak az az oka, hogy gasztronómiai szempontból jobban teljesít
a csárdák zöménél, s hogy a borlapja kiemelkedő, hanem az is, hogy az
atmoszférája megejtő, csodálatos, impozáns, pazar. Rusztikus, hangulatos, jó ízléssel
megkomponált a gerendás mennyezettől a falak dekorációjáig. Ami sok mindent
magában foglal a paprikafüzérektől a Himnuszon, magyar címert ábrázoló korondi
kerámián, házi befőttes-savanyúságos polcon, szénaforgató favillán át a
fokhagymafüzérekig, a valódi sütőrostig. Télen a kandallóban ropog a tűz. Külön
értékeltük, hogy szép csendesen autentikus magyar népzene szólt, ami sajnos nem
jellemző a csárdákban, pedig mi más illene e helyekre?
Mindemellett a kommunizmust is bőven
megélt ember szívesen emlékszik Zenthe Ferencnek „A Tenkes kapitánya” c. filmben
nyújtott alakítására, mely alkotást részben itt forgatták. Jó a csárda pozicionáltsága
is, a Pécset Harkánnyal összekötő út mentén. Márpedig mi, ha Villányba megyünk,
többnyire egy harkányi jóbarátunk panziójában szállunk meg, s így a csárda pont
útba esik.
Az ételválaszték bőséges, tán
túlságosan is, de tény, ami tény, végigettünk több, mint egy tucat ételt e
helyen s nem találkoztunk állott vagy hűtő-ízű fogással. A konyha megmarad az
elmúlt évszázadban kialakult és ma már hagyományosnak tekintett kulináris
mintázaton belül, de szépen hozza eme irányzat bevált fogásait.
Akad az étlapon
néhány különlegesség is, mint például busa a vegyes haltálon, amit a Kistücsök
vendéglő étlapját leszámítva tán sehol nem láttam. (Egyébként remek haltepertőt
is lehet készíteni belőle, a Kistücsökben házilag füstölve adták, a Tenkesben
párizsi bundában.) De sütnek házilag kukoricás kenyeret is, továbbá lepényt,
amit akár köretnek, akár borkorcsolyának fogyaszthatunk.
A borlap impozáns, közel száz
tételt integrál, elsősorban Villányból.
Érhetetlen, hogy csak negyed literre,
azaz harmad palackra mérik ki a borokat, holott az eleve nyitott palackokból
kimérni egy decit csak jóindulat kérdése lenne. A kiszolgálás egyébként kedves,
kommunikatív. Tegyem hozzá, hogy ez a borkimérős rendszer akár meg is
változhatott, utoljára tán két éve voltunk arrafelé, az utóbbi években boros túráink
inkább fehérboros borvidékekre, leginkább Tokajba visznek, illetve amikor
legutóbbi két alkalommal Villányban jártunk, már le volt foglalva a vacsora helyszíne.
A honlapon sajnos sem étlap, sem
itallap nem olvasható.
Ettől függetlenül nagyon szerettük
a Tenkes csárdát, szívesen visszamennénk, akár holnap.
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése