Úgy tartja a
szólás, hogy „senki sem próféta saját hazájában”, de mint a népi bölcsességek
általában, ez sem általános érvényű. Legalábbis, akik ott voltak a minap a remek
ménesi kóstolón a Tulipán könyvesbolt- és borozóban, megtapasztalhatták, hogy
Balla Gézának az aradi magyarok között van egy igen lelkes, „kemény magnak”
tekinthető rajongó-tábora.
Igazi baráti kóstolót tartott Géza, melyet közbekérdezések,
hozzászólások tarkítottak, úgy, hogy közben mindvégig kézben tartotta a társaságot,
uralta a helyzetet. Ahogy azt egyébként megszokhattuk tőle. Ráadásul itt még könnyű
dolga is volt, az eleve kulturált borfogyasztásra ösztönző környezet, a kisebb
létszám, vessük ezt össze egy száz fős pincekóstolóval, amit egyébként
borászunk szintén könnyedén vezényel le.
Balla Gézát úgyszólván
mindenki ismeri Aradon, akit kicsit is érdekelnek a borok, de azért érdemes róla
elmondani, hogy amellett, hogy kiváló borokat készít, hogy faggatóra fogja Arad-hegyalja
történelmi dűlőit, hogy visszaidézi boraival az ezer éves magyar borászkodásra
visszatekintő Ménesi borvidék hajdani királyi rangját (nem metafora, a ménesi
borvidék gazdái között dokumentálhatóan voltak királyi beszállítók is), egyben
egyetemi tanár, borakadémikus is, aki tagja a legjelentősebb magyar szakmai borászszervezetnek,
a kizárólag csúcsminőséget produkáló borászokból álló Pannon Bormíves Céhnek.
Ezúttal is igen
szép sort hozott, kezdtük egy Mustos Fehérrel, mely Arad-hegyalja hungarikuma,
egy régi filoxéravész előtti magyar fajta, mely a mi borvidékünkön kívül csak
az Érmelléken található meg. Jó savú, ropogós, harsány illat- és ízvilágú bor
ez, melyről az egyébként nem fröccspárti borász is elmondta: adottságai révén
kiválóan alkalmas fröccsnek is. A krónikus fröccsivó krónikás hadd erősítse ezt
meg: Géza Mustos Fehére a legjobb Kárpát medencei fröccsborok egyike, Ludányi
András Olaszrizlingje, a Nyakas pince Rizlingszilvánija s még néhány pince remeke
mellett.
Királyleánykával
folytattuk, mely 2012-es volt, testesebb az előzőnél, visszafogottan fajtajelleges,
de jó ivású, korrekt bor. Várjuk a 2013-ast. Rosé műfajban borászunk ismét
nagyot alakított, nem csoda, elmondta, hogy külön roséra szüretel, nem a
vörösbor levéből enged le rosénak. A bor valóságos illat-kavalkáddal köszön be,
ízben sem hagyja cserben a kóstolót, lecsengése, zamata hosszan tartó. A vörösborok
részletes ismertetése szétfeszítené e kis írás kereteit, maradjunk annyiban,
hogy az est legmaradandóbb élménye sokak számára a két Sziklabor besorolású Cabernet
Francnak, a 2009-esnek és a 2011-esnek az egymás melletti megkóstolása volt. A
sort a Kárpát medence-szerte ismert és elismert Kadarissima zárta, mely egy szamorodni-technológiával
készített négy puttonyos aszú cukortartalmával rendelkező desszertbor. A borok
mellé a falatkákat ismét Schmak Jutka
komponálta, a fehérborokhoz tökmagolajos
bagette-karikákat és csicseriborsókrémes falatkákat fogyaszthattunk,
a
vörösborokhoz chili con carnet a kapható legjobb fajta babból,
a desszerthez pedig
csörögefánkot.
A kóstolón szóba került az a nemcsak ménesi, hanem villányi és
szekszárdi borászok által is terjesztett legenda, miszerint Kölcsey Ferenc eredetileg
Ménes szőlővesszejét írta bele Nemzeti Imánkba. Akár igaz, akár nem, annyi
biztos: egy Balla sor megkóstolása után, hajlamos az ember továbbadni e
szállóigét. „Si non é vero é ben trovato”, ahogy a klasszikus mondás tartja.
Mi mással zárhatnám
soraimat, mint azzal, amivel Balla Géza is tette. A pince, mely a borvidék első
számú attrakciója lassan másfél évtizede, nyitva áll egész évben, várja a borra
szomjas ínyenceket.
Aki a Tulipán borestéiről
nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen
a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu
e mailcímen. Balla Géza borait a legkedvezőbb áron a Tulipán borozóban valamint
a pincészet Kossuth utcai mintaboltjában szerezhetjük be.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése