Jó nevet választott
a Kandalló nevű műintézmény. Van-e ember, akiben a kandalló nem az otthon
melegét, a pattogó tüzet, a meghittséget asszociálná? A Kandalló ügyesen
berendezett, jól kitalált hely, a kiszolgálás kedves, kommunikatív, az ételválaszték
házias, és ami nem utolsó szempont: a sörforradalom trendjének megfelelően
minőségi kézműves söröket csapolnak.
Csatos üvegekben szolgálják fel a
padlizsánkrémet, nyúlmájpástétomot, kacsamájat zsírjában, amihez házi kenyeret
adnak. Egyszerűbb grill ételeket tartanak, a kecskesajttól a csirkén keresztül
a hamburgerig. Desszertnek tejespitét és tejberizst házi lekvárral. Mi házi
hamburgert kértünk
és kacsamájat csatos üvegben,
egyik étel sem okozott
csalódást.
Nincs sokféle bor,
de ami van, az jó. A kifejezetten ínyenc vendéglőkre specializálódott
mintabirtoknak, a Juhász Tibor vezette Pastor pincének tartják a borait
háziborként, továbbá négy élvonalbeli terroir borász egy-egy borát. A „Borászok
borásza” díjat idén elnyert nadapi Szentesi Józseftől „A” cuvée-t, a gyöngyöspatai
Szecskő Tamástól Muscat ottonelt, a mindig zseniális borokat asztalra tevő
Somlói Apátsági Pincétől Furmintot és Barta Károlytól az Öreg Király dűlőben a
legjobb kitettségeket birtokló mádi bortermelőtől kései Furmintot. Aki vezet s
nem akar ásványvizet inni, kortyolhat házi szörpöket, nem kell az ipari
rettenetekre fanyalodnia. A zenét is jól megválasztják. Ritka kellemes,
hangulatos, egyszerű és nagyszerű hely a Kandalló. Örömmel láttuk viszont a
Dining Guide által szervezett Utcai Ételfesztiválon, a Hold utcai vásárcsarnok
emeleti részén, ahol a tulajdonos konyhai műhelytitkokba is beavatott s minden
italhoz ajándék sörkorcsolyát adtak. Jövünk még.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése