Megoszlanak a vélemények
abban a kérdésben, hogy Hamvas Béla klasszikus műve, „A bor filozófiája” mögött
mekkora borismeret húzódott meg. Azt viszont mindenki kényszeredetten vagy nem,
de elismeri, hogy Hamvas nagyon jó ösztönnel közeledett a borokhoz. Nem
véletlen, hogy a legtöbb említettsége a műben a somlói boroknak van – mely
borvidék egyébként érdekes módon kimaradt a „Borkatalógus – vázlat” c.
fejezetből.
Somló egy
csodálatos világ, mely valóban az elmélyültség borát produkálja, ahogy Hamvas
írja. A somlói nem alkalmas a felszínes csevegések kísérőjének vagy „partibornak”.
A somlói odafigyelést, átszellemültséget igényel, a kóstoló részéről pedig
érettséget. Szinte szentségtörés egy este 30-40 somlói bort megkóstolni, hiszen
egy-egy borral érdemes akár fél órát is eltölteni. Ez egy kiadós 3-4 órás kóstolóprogram
esetében sem több mint 6-8 tétel. Mindazonáltal kihagyhatatlanok az olyan rendezvények,
ahol garmadával kóstolható a nemes nedű, kedvező díjszabás mellett ráadásul. S
ha már ott van az ember, akkor persze, hogy mindent megkóstol. S ha nem is
lehetséges ilyen esetben egy-egy borral a beható megismerkedés, azt azért ki
tudjuk választani, hogy melyek legyenek azok a különleges tételek, melyek mellé
leülünk meditálni.
A somlói bországjárás
kiváló alkalom volt az ilyen jellegű „vadászatra”. Aradhoz Szeged van a
legközelebb, így mi a három helyszín - Budapest, Debrecen és Szeged - közül
ezutóbbit választottuk.
Bemelegítésként meghallgattuk Dr. Mészáros Gabriella
nemzetközi borakadémikus adatgazdag, szintetikus előadását a somlói borokról,
melyben benne volt úgyszólván minden, amit a Somlóról a magyar embernek tudni
kell, illetve tudni kéne.
Nem veszem magamnak a bátorságot, hogy az egy órás
előadás legfontosabb gondolatait kiemeljem, maradjunk annál, ami egyrészt az
előadáson is elhangzott és számomra mindig fontos volt Somló kapcsán: a
talajdetermináltság. Az a sajátos ásványos, már-már sós karakter, melytől a somlói
bor első sorban somlói s utána Chardonnay, Olaszrizling vagy Furmint.
Divat manapság a borok
csillagozása, a Borbarát után a Borkalauz is áttért erre az értékelési rendszerre.
S íme végre egy pozitív divatjelenség. A borok 5 csillagos osztályozása,
esetleg finomításokkal (3 csillag plusz, majd négy csillag mínusz stb.) sokkal
alkalmasabb a borok értékelésére, mint a száz pontos rendszer, mely érthető és
könnyen használható, de félrevezető. Mert ugyan ki tudja azt megmondani, hogy
egy bor 93 vagy 94 pontos? Ezzel szemben
a négy csillag és az öt csillag közötti különbség az elég egyértelműnek mondható.
Maradjunk most azoknál a boroknál, melyeket e szép estén 5 csillagra
értékeltem. A jegyzeteimben nem leltem Takács Lajos borait. Vagy nem voltak
ott, vagy kimaradtak a kóstolásból. Bizonyára azok közül is lett volna olyan,
mely a csúcsokra tör.
Következzenek akkor az este fénypontjai:
Fekete Béla:
Furmint, 2007
Fekete Béla:
Hárslevelű, 2007
Fekete Béla:
Juhfark, 2008
Szent Ilona:
Olaszrizling, 2009
Szent Ilona:
Furmint, 2009
Kreinbacher:
Juhfark, 2009
Kreinbacher: Öreg
tőkék bora, 2009
Györgykovács Imre:
Furmint, 2009
Speigelberg István:
Furmint, 2009
Speigelberg István:
Juhfark, 2009
Csordás Fodor:
Juhfark, 2009
Tornai Top
Selection: Apátsági Furmint, 2008
Dorozsmai Endre
A szöveget másfél éve írtam a Borbandi blogra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése