Ritkán gondolunk bele, hogy a „forradalom” kifejezés egyértelműen pozitív asszociációs mezeje a magyar közgondolkodásban nem kis mértékben a kommunista történelemszemléletnek köszönhető, s a „múltat végképp eltörölni” hevületéből táplálkozik. Ezzel együtt előszeretettel nevezik a felforgatást elutasító, reformpárti konzervatív emberek is „gasztro-forradalomnak” azt, ami Magyarországon zajlott a kétezres évek első évtizedében, „street food forradalomnak” az igényes utcai étkezés elterjedését, „sörforradalomnak” a minőségi kisüzemi sörök térnyerését s még sorolhatnám.
Ilyen alapon nevezhetjük „kávé-forradalomnak” a speciality kávézók megszaporodását. Az átlagfogyasztó nincs tisztában azzal, hogy amikor egy különleges, ún. speciality kávézóban megiszik egy kávét mondjuk 10 lejért, akkor azon sokkal kisebb haszon van, mint egy átlagos kávén, amiért 5 lejt fizet. Sokkal drágább, eredetvédett, „single origin” kávékból sokkal többet használnak fel egy adag kávéhoz, amit sokkal drágább gépen főznek meg, sokkal képzettebb szakemberek. Egy jobbacska kávé kilójának ára 40 lej körül mozog. A speciality kávéké viszont 200 körül. Egy normális presszóhoz 5-10 gramm kávét használnak fel, egy specialityhez viszont 18,5 grammot. Nem nehéz kiszámítani, hogy melyiken nagyobb az árrés.
Ezzel együtt a speciality kávézók Kárpát medence-szerte hódítanak, s bár egy-kettő bezár, de a többségük megkapaszkodik s még mindig nyílik egyre több.
Budapesten 2015-ben gyorsult fel a folyamat, addig nem volt nehéz felsorolni azt a tíz-tizenöt helyet, ahol prémium kávét ihattunk a My Little Melbourne-től a Kontakton át a Feketéig. Ma már nem érnénk a sor végére egyhamar, félszáznál is több csúcskávézó működik a magyar fővárosban.
Budapest után alighanem Kolozsvár áll legjobban e a műfajt tekintve a magyar élettérben, de azért nekünk, temesváriaknak sincs okunk panaszra.
Személyes kedvencem az Erzsébet utca elején működő „Coffeerize Botanic”, honlapjuk egyelőre feltöltés alatt áll, de a Facebook oldalukon minden fontos információ megtalálható a nyitva tartástól a telefonszámig: https://www.facebook.com/cofferize.van/.
Kiváló süteményeket is kínálnak, tartanak néhány kézműves sört s mindig kedves a kiszolgálás, remek a dizájn. Itt működött korábban a Reciproc kávézó-borozó-söröző, mely a járvány után a Mária Terézia bástyában ütötte fel a sátorfáját, lehetővé téve, hogy a Városháza utcából a Coffeerize csapata nagyobb ingatlanba költözzön.
Kiemelkedően jó az “Ovride” a Vár utcában (https://ovride.coffee/). A honlap bemutatkozó soraiból kiderül, hogy az üzemeltetők célja az volt, hogy megteremtsenek egy otthonos, nyugodt helyet, ahol zöld növények, pácolt fa és jó zene-adta hangulatban kellemes leülni egy kávé mellé beszélgetni. Vendégként úgy tűnik, a törekvést siker koronázta.
Itt is kínálnak sütiket, bár ezt a honlap nem jelzi, csak a tapasztalat mondatja velem. A kávékon kívül frissen préselt gyömbér-, narancs- grapefruitlevet is ihatunk.
Figyelemre méltó a parányi „Statia de cafea” a Magyar Ház szomszédságában (https://www.facebook.com/StatiadeCafea/). Itt is kínálnak frissen préselt narancslevet, a beltérben csak néhány ülőhely van, de amennyire kicsi a hely, annyira igényes és hangulatos.
A Rezső utcai „Street Coffee Roasters” (https://www.facebook.com/streetcoffeeroasterstm/) egy nagyváradi cégnek a kirendeltsége a Bánság fővásorában, itt a kávéra összpontosítanak, igen hangulatos dizájn mellett.
Feltétlen meg kell említenem az öt legjobb között a Béga parti „Narativ” nevű helyet is. Ellentétben a többi egységgel, melyeket nem sokkal a nyitásuk után látogattam meg, ide csak idén májusban sikerült eljutni. Ők is több hangszeren játszanak, a pazar kávék mellett élvezetes süteményeket kínálnak.
Ha össze kellene foglalni a speciality kávézók közös pontjait a nyilvánvalóan kimagasló kávén túl, akkor a szemnyugtató, ízléses térkiképezés lenne az egyik fontos sajátosság, a szinte minden esetben kedves, szívélyes kiszolgálás a második s az igényes, civilizált közönség a harmadik. A jó kávé szelektál, üzemeltetőket és a fogyasztókat egyaránt.
Egy jó kávézóba annak is jó érzés beülni, akinek napi rutinjához egyébként nem tartozik hozzá a kávé szertartása.
A szöveg a Heti Új Szó számára készült.
 












 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése