Székelyföldnek kulináris
szempontból Sepsiszentgyörgy a legizgalmasabb városa. Találunk itt színvonalas
borbárt (Indivino), budapesti viszonylatban is kiemelkedő hamburgerezőt
(Eleven), korrekt éttermeket, melyek között most már a fine dining fele
kacsingató is akad.
A Kastély vendéglőről a szájhagyomány
útján értesültem, meg is ragadtam az első lehetőséget, hogy személyesen győződjek
meg arról, hogy itt valóban kreatív, sablonmentes konyhát visznek.
A beltér elegáns, de ugyanakkor barátságos,
nem feszengős, minden szék támláját a legfőbb székely szimbólumok, a Nap és a Hold
bevágása díszíti.
A kiszolgálás kitűnő, pincérünk udvarias, tartásos, külön
kéréseinknek (a pirítóshoz fokhagymát, a salátához olívaolajat kértünk) rögvest
eleget tesz.
Az étlap ígéretes, már az is jó
pont, hogy szakít a megszokott képlettel, miszerint a vendég választ köretet a
feltéthez, minden főfogás egy külön kompozíció, ezek között akadnak megszokott ételek,
mint a borjúbécsi burgonyasalátával, de kínálnak nem kevés különleges fogást
is, például vajhalat árpagyönggyel.
Rendeltünk libamájpástétomot,
kakaslevest,
kértünk volna mille feullie-t, de az sajnos nem volt, s ami kellemetlenebb, a
helyette rendelt kókusztejes csokoládékrémmel sem tudtak szolgálni, de ez csak
a rendelés feladás után derült ki. Végül két mousse-t ettünk. A leves remek
volt, végre nem túlfőtt, hanem roppanós, friss, julienne-re vágott zöldség
került bele, ízlett a libamájpástétom is. Jók voltak a desszertek, bár a mangó
inkább püré volt,
a csoki meg inkább ganache,
de sebaj, ízre-tálalásra
mindkettő hozta az elvárt szintet.
Kifejezetten jó hely a Kastély,
megkockáztatom, hogy ezidőtájt a kézdivásárhelyi Borudvar mellett Székelyföld
legszínvonalasabb étterme.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése