A Dining Guide százas listájára
két „sky bar” is felkerült.(Sky bar: egy magas fővárosi épület legtetején működő
vendéglátó egység.) Ezek egyike a High Note, mely az Aria butikhotel keretén
belül működik. A beltér hangulatos, a terasz lélegzetelállító. Szinte karnyújtásnyira
a Szent István Bazilika, de bármerre nézünk, gyönyörködhetünk fővárosunk
szépségében.
A kiszolgálás egyszerűen
kifogástalan, a felszolgáló hölgyek-urak megnyerő modorúak, a kellő mértékben
közvetlenek, veszik a lapot, minden mosolyuk, minden reakciójuk természetes,
kedves és helyén való.
Az étlap rendkívül izgalmas, szinte
vakon lehet választani.
Hosszas dilemmázás után három fogást rendeltem. A
halászlé (2300) életem halászléélménye volt,
mondtam is a felszolgálónak, hogy
csak két csillagos séfét tudom mellé tenni, Széll Tamásét és Pesti Istvánét. A
pazar, kellően ízes, koncentrált és zsíros (ez elismerés!), megfelelően sózott,
harcsából készült lében a betét egy tökéletesen hőkezelt, kívül pörzses-füstös,
belül szaftos pisztráng, rajta lazackaviár, mellette tengeri spárga. Harmónia
felsőfokon, úgy, hogy az eredeti, hagyományos ízeket is hozta a lé. Szimfónia.
Komplex, állagjátékokat is „bevető”
alkotás volt az „Avar” (2800), mely kacsamájat takart, az étlap leírását idézve
„aszalt szilva piskótán, kacsamell sonkával, burgonyachips levelekkel, lyoni
hagymával és marinált szilvával”.
Végén csattan az ostor, tartja a mondás, és valóban.
Méltó zárás volt a megjelenésre, ízre, állagra egyaránt pazar desszert (2100),
mely a „Meggy és karamell” nevet viselte (benne „amaretto ganache, mákropogós,
amaréna fagylalt és karamell cremaux). Mint megtudtam, külön pastry chefjük
van, ami meg is látszott.
Nem egyszerűen jó élmény volt a
High Note, hanem katartikus, átütő és maradandó.
Ajánlom mindenkinek, aki összetett,
feledhetetlen élményt keres a gasztronómiában.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése