A Hold utcai vásárcsarnok fergeteges sikere után mintha mocorogni látszana
valami más csarnokokban is. A minap a Klauzál téribe néztem be, ahol egymás
mellett működik két minőségi hentesárura szakosodott cég. Az egyik a „Pali
bácsi finomságai”, melyek sokak számára a MOM központ melletti bio-piacról ismerősek,
valamint a Mangalicamennyország, ahol Palotai Csaba, a legjobb magyar séfek
egyike dolgozik. Mindkét helyre betértem egy füst alatt, vegyük szemügyre először
Pali bácsi kifőzdéjét.
Mielőtt odaérkeztem volna, egy vendég ügyesen kiönthette az ételét, minden
esetre a kiszolgálásra szakosodott úr szépen komótosan, többször is a pult mögé
ballagva elpucolta a vendégtérben kiömlött paprikás krumplit s csak utána
fordult hozzám. Közel voltam ahhoz, hogy sarkon forduljak és távozzak, végül mégis
maradtam, amit egyébként nem bántam meg.
Csábított a sült kolbász és sült hurka (előbbinek 500, utóbbinak 400 forint
tíz dekája), a napi ajánlatban szereplő zúzapörkölt, végül a virsli mellett
döntöttem, ez ugyanis ritka vendég a házunknál: otthon virslit nem tudunk készíteni,
az ipariban nem bízunk. Pali bácsi mítosza levett a lábamról, készséggel elhittem,
hogy ez valódi, adalékmentes virsli. Az minden esetre a szubjektív bizalmon túl
szinte biztosra vehető, hogy nem teszik bele mindazon vegyi anyagokat, melyeket
például a nagyáruházi változatok csomagolásán hosszan sorolnak. A virsli finom
volt, akárcsak a hozzá adott ecetes csípős paprika és a mustár. A kenyér házi
jellegű volt és friss. Kértem még füstölt mangalicamájast csomagolva, ez is
ízletes volt, igen hamar elfogyott.
A kezdeti bosszankodás dacára ajánlom ezt a helyet másoknak is.
Jómagam is
minden bizonnyal nézek még kipróbálni a hagyományos magyar disznótoros triót: a
sült véreshurkát, májashurkát és kolbászt.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése