Kevés olyan
kellemes élmény van egy borrajongó életében, mint felfedezni egy jó borokat
jegyző pincét, melyről még soha nem hallottunk, soha nem olvastunk. S ha már
felfedeztünk egy ilyen pincét, akkor belső impulzus, hogy írjunk róla. A minap
Mórra vetett a Sors, ahol már volt alkalmam megfordulni két esztendővel ezelőtt
a Pünkösdi bortúra apropóján. Akkor barátaimmal öt pincét sikerült abszolválni,
a két sztárét, Miklós Csabiét
s az ifjabb Kamocsay Ákos nevéhez fűződő Maurust
(csak jót tudok mondani mindkettőről),
Mór veteránjáét, a Bozóky pincét, továbbá
a kevésbé ismert Geszler és Frey pincét. (Ezutóbbiban mellbeverő élmény volt
azt hallani, hogy a tokaji aszút a lengyelek találták ki a XIX században, hiába
hivatkoztunk mi Szepsy Lackó Mátéra és levéltári forrásokra, a tulaj
hajthatatlan volt rögeszméjét illetően, melynek persze az volt a mögöttese,
hogy a móri aszú az igazi s persze a régebbi.) Akkor ebédidőben a Miklós Csabi
pincéje mellett fekvő Bormúzeum nevű műintézménybe tértünk be s egy hordóban
ettünk klasszikus magyar fogásokat, majd hazafelé a legendás 67-est próbáltuk
ki Székesfehérváron.
Ezúttal ügyes bajos
dolgaink végzetével a Tárlat névre hallgató vendéglőbe látogattunk el, ahol
felfigyeltünk a Varga pincészet boraira. Van ez így: Miklós Csabitól ittunk az
étteremben, Haramiát, Mámort és Ezredest – ezek hozták megszokott jó formájukat
– de a Varga és Fia pincét vettük célba.
Mivel időközben
felvérteztük magunkat egy turistákra szakosodott információs központban
mindenféle prospektussal és útikalauzzal, hamar kiderítettük a pincészet címét,
s a tulajdonost megcsörgetve seperc alatt meg is állapodtunk a találkozó
időpontját illetően.
A Varga és Fia
pincészet kemény 30 hektáron gazdálkodik, a folyó borokat a gazda, Varga Béla
nem nagyon ajánlgatta, viszont a palackozottakra, főleg a szárazakra érezhetően
büszke, amire minden oka meg is van. A félédes közönségborai (Irsai Olivér,
Tramini, Irsai Olivér-Chardonnay cuveé) korrektek, különösebb izgalmat nem
jelentenek, viszont a száraz iskolázású Királyleányka és a Chardonnay nagyon
megnyertek mindkettőnket. Mindkét bor szép savszerkezetű, tipikusan móri,
barátságosan fajtajelleges. A Chardonnay esetében még külön kiemelném az elegáns
hordókezelést, mely nem telepszik rá az ízképre, hanem szépen kiemeli a bor
erényeit. Érdeklődtünk, hogy a Fővárosban lehet e kapni a borokat, azt a választ
kaptuk, hogy a Flamenco hotel mellett van egy borszaküzlet és ott igen.
Hazaérve reménykedve nyitottam meg a Tas vezér utcai Budai Borszalon honlapját,
de nem leltem rajta a Varga és Fia pincét. Úgyhogy csak azt tudom ajánlani,
hogy akinek kedve van megkóstolni a pincészet borait, az próbálkozzon a 06 22
407594-es telefonszámon vagy a 06 30 3481702-es mobilon. A pince egyébként
könnyen megközelíthető, Mór egyik fő utcáján, a település híres szülöttéről,
Wekerle Sándorról elnevezett úton található a 37. szám alatt.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Borbandi számára készült nagyjából két esztendeje.
De ami azóta kóstoltam még a Varga pincétől, az is rendben volt.
Vargáéknál sajnos nem készült értékelhető fotó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése