Globalizálódó világunkban
beláthatatlan következmények mellett iparosodik az élelmiszerkészítés, az éttermek
tekintélyes része félkész termékekkel dolgozik, megélhettük, hogy a legendás
Gundel séfje nemcsak reklámozza, de (látszat)érveket is sorol a friss krumpli
ellenében a krumplipehely mellett, a világban forgalmazott boroknak pedig csak
egy töredéke az, mely nem tartozik a technológiai, ipari jellegű termékek közé,
mely megőrizte a bor személyességét. Ezeknek a boroknak is csak egy töredéke,
mely túlzás nélkül nevezhető terroirbornak, azaz a termőhely üzenetét hordozó nemes
nedűnek. A terroir meghatározását illetően hadd forduljunk az első számú magyar
borszakíróhoz, Alkonyi Lászlóhoz, aki „Vigyázz, kész, rajt… bor” c. könyvének
egyik fejezetében alaposan körbejárja e témát: „A borok terroir-jellege értelmezhetetlen a tájban élő és dolgozó ember
nélkül. Nagy borok csak ott születhetnek, ahol egy különleges természeti
adottság találkozik egy különleges társadalommal, kultúrával. Vagyis a terroir
nemcsak az ember, az egyén nélkül nem érthető, hanem az ember, mint közösségben
élő lény nélkül sem. (…)
A terroir-jelleg tehát annál inkább érzékelhető, minél
erősebb, minél pontosabb a termelők között az egyetértés a borkészítés
szabályait illetően. Ha ebben a közmegegyezésben – nevezzük termesztési
kultúrának – ott rejlik az emberi szellem zsenije és a természettel összhangba
kerülő emberi lélek, akkor megszülethet a borban a terroir.” Magyarországon gyermekcipőben jár ennek a bizonyos termesztési
kultúrának a kialakítása, de vannak bíztató jelek több borvidéken is.
Elsősorban Tokajban, ahol mind a Mádi
Kör, mind a Tokaji Bormívelők Társasága a fentebb körbeírt eszmeiség mentén
fogalmazta meg céljait, de helyenként spontánul, helyenként formális, kodifikált
jelleget öltve kialakulófélben van ez a fajta szakmai konszenzus a
Somló-hegyen, Szekszárdon, Villányban és Egerben is. Néhány kivételes, kompromisszumot
nem ismerő borász (a Tőkés társak: Karner Gábor, Szecskő Tamás, Losonci Bálint)
egymásra találásának köszönhetően lassan-lassan önmagára talál a Mátrai
borvidék is. Mindez persze az első bekezdésben jelzett méretekben. A magyar terroir-borok
palackszáma soha nem lesz egy-egy termelő esetében százezres vagy milliós
nagyságrendű, a terroirborok nem fogják meghódítani a nyugati
bevásárlóközpontoknak sem az alsó, sem a felső polcát, nem is az a feladatuk.
Az ipari megoldások
riasztó terjedése mellett általánosan felértékelődik a kézművesség, s a legtöbb
mit remélhetünk, hogy a minőségben megalkuvást nem ismerő terroir-borászatokat
a hozzáértő, igényes közönség el tudja tartani. Ehhez nélkülözhetetlenek az
értékközpontú kiadványos, szaküzletek, és terroir-centrikus borkóstolók. A Terroir
Club a tavalyi nagysikerű rendezvény után idén is megszervezi a Terra Hungarica
borszalont, melynek keretében előadásokat lehet hallgatni, továbbá sétáló kóstoló
keretében 37 terroir borászat remekeit kóstolhatja a nagyérdemű. A 6 külföldi
pincészet mellett 31 Kárpát medencei magyar borászat állít ki: Balassa István,
Barta Pince, Bott Pince, Demeter Zoltán, Királyudvar, Pelle Pince és Párlatház,
Tokaj Nobilis, Tokaj Hétszőlő a tokaji borvidékről, a felvidéki Bott Frigyes
Muzsláról, a Csobánci Bormanufaktúra, továbbá a Gajdos Pince, Kaló Imre,
az Orsolya
Pince, Pók Tamás, a St. Andrea és Vámos Attila Egerből, Karner Gábor, Losonci
Bálint, Szecskő Tamás a Mátra-aljáról, a Kreinbacher Birtok, a Meinklang, az
Apátsági Pince valamint Takács Lajos Somlóról, Maurer Oszkár a Szerémségből,
(Szilágyi Péter, Molnár B. Tamás és Lithauszki Zsolt Maurer Oszkár standjánál)
a
Pósta Borház Szekszárdról, Ráspi, Franz Weninger és Wetzer Péter a Soproni
borvidékről, a Strekov 1075 Kürtről, Szászi Endre Badacsonyból, valamin
Szentesi József
az Etyek Budai borvidékről, azon belül Nadapról. A névsor nagyon
erős, a belépő a sétálókóstolóra, mely az összes borászat minden
felsorakoztatott borának megkóstolási lehetőségét magában foglalja 7500 Ft.
Borínyenceknek
úgyszólván kihagyhatatlan esemény.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Naplóban jelenik meg holnapután.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése