A minap vettem egy darab füstölt
halat, rá volt írva a neve a románul, de számomra nem mondott semmit. Az
biztos, hogy nem volt ponty, harcsa, pisztráng, hering, süllő, makréla, tok, hekk
(merlúciusz) vagy sprotni. Viszont jó szálkás volt. Egy részét megettük úgy
szálkásan, citrommal, petrezselyemmel és vajas kenyérrel, aztán gondoltam csak
kéne csinálni vele valamit, amíg rám nem penészedik.
Leturmixoltam hát olívaolajjal, és
kevés citrommal, amit egyrészt salátaöntetként alkalmaztam – igen finom volt –
valamint készítettem egy túrókrémet is.
Hozzávalók:
-
jó minőségű túró,
-
apróra vágott lilahagyma,
-
apróra vágott piros kápiapaprika,
-
leturmixolt füstölt hal,
-
petrezselyem (az volt a kertben, ha lett volna
otthon, akkor rukkolát használok),
-
szurokfű,
-
kapribogyó,
-
só,
-
bors
Az elemeket összekeverjük és
pirítósra kenve fogyasztjuk.
A pirítóst be lehet fokhagymázni,
én mindig befokhagymázom, jó alaposan, illetve át lehet kenni kakukkfüves, oregánós
vagy bazsalikomos olívaolajjal.
Lábjegyzet a fotóhoz: a LIDL-ben kapható krémes, homogén túrót használtam. Nem szoktam népszerűsíteni az üzletláncokat, sőt, kitiltanám őket a Kárpát medencéből, de ha már rájuk fanyalodok néha pár termékért, akkor az úgy korrekt, hogy az ember vállalja fel. (Egyébként ha Gianni, Szél Tamás és Mauthner Zsófia is felvállalja ezt a céget, tán egy fokkal kevésbé kínos a dolog.)
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése