A haltepertő a kedvenc ételeim
egyike, mióta közel húsz esztendeje, 1996 januárjában egy igen kedves jóbarátom
elvitt a „Csepp a tengerben” nevű szegedi halászcsárdába. (Azóta sajnos
megszűnt.) Ha egy étterem étlapján szerepel a haltepertő, majdnem biztos, hogy
kipróbálom, nagyon erős egyéb kínálata kell legyen ahhoz, hogy lemondjak róla.
Gondoltam, itt az idő, hogy a
2011-es haltepertős bejegyzés után, ahol az egyik alapreceptet adtam meg és
három helyet ajánlottam, összeállítsam a legjobb 12 haltepertős hely listáját,
közöljem azokat is, ahol valami hibát észleltem a haltepertőben, továbbá azokat
a helyeket, ahol kifejezetten rossz élmény volt haltepertőt enni.
A lista első felében kiváló
haltepertőt nyújtó helyek szerepelnek, melyek között nehéz különbséget tenni,
így ezek esetében egyéb szempontokat is figyelembe vettem (hangulat, más ételek
színvonala, kiszolgálás).
I.
A legjobb haltepertők
1.
Akasztói
halascsárda (4-5)
Hosszanti csíkokra vágják a helyi
kitenyésztésű ún akasztói sziki pontyot, lisztbe mártják és úgy sütik
ropogósra. Lilahagymás tartárszerű mártással szolgálják fel, amit
lilahagymamártásnak neveznek.
A képen: egybe tálalták a
haltepertőt az általam kért másik előétellel, a füstölt halakkal.
2.
Öreg
Kőrössy halászcsárda, Szeged (3)
Hosszant csíkozzák a halat,
morzsás lisztbe forgatják és kisütik.
Helyben panírozott, megfelelően
kisütött rántott hagymakarikával tálalják.
3.
Sugovica
halászcsárda, Kecskemét (1)
Hosszant vékony szeletekre vágják
a pontyfilét, lisztbe forgatják és ropogósra sütik. Remek megoldás.
Lilahagymakarikákkal s némi
dekorációs funkciót betöltő zöldséggel tálalják.
4.
Fehértói
halászcsárda, Szeged (3)
Hosszant csíkozzák a friss
pontyot, és fűszeres morzsás lisztbe forgatják. Jól elkészített, nem mirelit
rántott hagymakarikákkal tálalják, s megszórják lilahagyma-karikákkal is.
5.
Mohácsi
Halászcsárda (1)
Itt a kockára vágott halat nem
irdalják, de szálkátlanítják, lisztbe forgatják és kisütik.
Őrölt pirospaprikával szórják
meg, lilahagymarikarikákkal, paprika és paradicsomszeletekkel tálalják.
6.
Rév
halászcsárda, Érsekcsanád (1)
A csíkokra vágott pontyot lisztbe
forgatják, majd kisütik.
Lilahagymával és citrommal
tálalják
7.
Sobri
halászcsárda, Baja (1)
Kockára vágott pontyot
szálkátlanítják, enyhén paprikás lisztbe forgatják, majd kisütik.
Lilahagymával szórják meg és
lilahagymalekvárral tálalják, egy szelet kenyéren.
8.
Jobb,
mint otthon halászcsárda, Szeged (3)
A pontykockákat lisztbe forgatják
és kisütik. Találtunk már szálkát benne. Volt, hogy beirdalták és
kifogástalannak bizonyult. Mindazonáltal mivel a ponty itt mindig friss, nem
rossz ez az étel.
9.
Kiskőrössy
halászcsárda, Szeged (3)
Oláh Dezső csárdagazda másik
étterme. A pontykockákat lisztbe forgatják és kisütik, itt irdalással még nem
találkoztam, szálkával igen benne. Mivel a ponty itt is mindig friss, és e
fogás nem drága, be szoktunk rá nevezni.
10.
Algyői
halászcsárda (2)
A pontydarabokat nagyon sűrűn
bőrig irdalják, majd paprikás lisztbe forgatva ropogósra sütik.
11.
Nádas
csárda, Tiszaújváros (1)
A szokásosnál apróbb kockára vágott
pontyot lisztbe forgatják és kisütik. Finom.
Lilahagymával tálalják.
12.
Aranyhal
vendéglő, Szeged
A pontykockákat beirdalják,
morzsás lisztbe forgatják, majd kisütik. Gigantikus mennyiségű, helyben
panírozott jól elkészített hagymakarikával tálalják. (2)
II. Vitatható, de élvezhető haltepertők
Friss alapanyagból készült, jó
ízű volt a haltepertő, de nem itatták le a zsiradéktól kellőképpen a
haldarabokat a Régi Sipos halászcsárdában. (1)
Rendszeresen túlsütik a
haltepertőt a Rózsakert vendéglőben. Jogos kérdés, hogy akkor miért rendelem
újra meg újra. Hát mert túlsütve is jobb, mint a harcsaként eladott pangasius.
És itt adják az ország legjobb szegedi halászlevét. (4-5)
Alulsütötték a haltepertőt a Korona
vendéglőben, Makón. (1)
Túl olajos volt a haltepertő és
mirelit hagymakarikát adtak hozzá a Bagolyvár vendéglőben, Hódmezővásárhelyen.
(1)
A Bandula vendéglőben hasonló a
probléma, bár itt nem volt annyira olajos a kisütött hal. Viszont a
hagymakarika itt is mirelit vastagon panírozott hagymapép volt. Nem meglepő, a tulaj ugyanaz. (1)
A 5 leggyengébb, egyenesen élvezhetetlen haltepertő
Kispipa csárda, Miskolc (1)
A Kispipában nemcsak a sült
harcsa és a harcsahalászlé készült pangasiusból, hanem a haltepertő is. Első
tapasztalatunk volt erre a merényletre, reméljük utolsó is.
Tiszacsegei halászcsárda, Tiszacsege (1)
A haltepertő újramelegített volt,
semmilyen élményt nem adott. Nagy csalódást jelentett ahhoz képest, hogy egri
borász körökben legendák keringenek arról, hogy milyen jó ez a hely.
Szélkakas csárda, Szeged (1)
Gyanúm szerint kisütötték a
haltepertőt és félretették. Mire meglett asztaltársaim gigantikus vegyes tálja,
kihűlt. Ekkor hozták vélhetően a lehető legrosszabb döntést: mikrohullámú
sütőben megmelegítették újra.
Fehér Amúr halászcsárda, Poroszló (1)
Száraz, érdektelen volt a
haltepertő.
Szegedi borfesztiválok standja (2)
A létező legrosszabb haltepertők:
egész nap aszalódnak, eleve túlsütik és túlsózzák őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése