Van a fővárosnak tán kéttucatnyi
étterme, mely az elmúlt két-három évtizedben nem változott semmit, közülük nem
egy még régebbi hangulatot és szolgáltatási szintet őriz. Lehet erről elítélő
véleménye a mindig újat hajszoló kulináris kalandorok egy részének, de tény az,
hogy egyik oldalról létező igényt szolgálnak ki, másrészt pedig amennyiben
tisztességesen működnek, jó alapanyagokkal, akkor értékőrző funkciójuk is van.
Ha emlékezetem nem csal, az
Ezüstponty vendéglőt, mely egyike e helyeknek, közel két évtizede iktattam be a
célpontok közé a „Foglaljon helyet” című kiadvány alapján, ahhoz, hogy a minap
végre sikerüljön eljutni oda. A igazi hegyvidéki hangulatot árasztó kellemes
terasz fogad, belépve patinás, barátságos beltér, a falakon sok berámázott
festmény, a mennyezet gerendás, talpunk
alatt hajópadló. A kiszolgálás udvarias, de mosolytalan. Pincérünk kérés nélkül
meggyújtja az asztalon gyertyát, amit értékelünk. A tán túlságosan is hosszú
étlapról a haltepertő, a belsőséggel felszolgált pontyhalászlé és a velőscsont
tűnt a legvonzóbbnak.
A halászlé (1950)
leve jó állagú volt és kifejező ízű, kitűnőek voltak a frissen belefőzött szálkátlanított pontydarabok, kár, hogy az ikra kissé szétfőtt és a haltejjel meg spóroltak. A haltepertőt finomnak találtuk, viszont az árához képest (1850ft) mellbeverően kis adagot adtak,
a velőscsonttal (950) gond nem volt.
Hacsak az nem, hogy akkor kérdezték meg, hogy kérünk-e pirítóst, amikor már a gőzölgő étel az asztalon volt. Szerencsére a csont jó őrizte a velő melegét, mi meg nem nyúltunk hozzá, míg meg nem érkezett a pirított kenyér, amihez külön kérés hoztak fokhagymagerezdeket.
leve jó állagú volt és kifejező ízű, kitűnőek voltak a frissen belefőzött szálkátlanított pontydarabok, kár, hogy az ikra kissé szétfőtt és a haltejjel meg spóroltak. A haltepertőt finomnak találtuk, viszont az árához képest (1850ft) mellbeverően kis adagot adtak,
a velőscsonttal (950) gond nem volt.
Hacsak az nem, hogy akkor kérdezték meg, hogy kérünk-e pirítóst, amikor már a gőzölgő étel az asztalon volt. Szerencsére a csont jó őrizte a velő melegét, mi meg nem nyúltunk hozzá, míg meg nem érkezett a pirított kenyér, amihez külön kérés hoztak fokhagymagerezdeket.
A borokat az „In Vino Veritas”
szaküzlet szállítja, így a minőséggel gond nem lehet, az árszabás merész, nem
egy bort a polci ár háromszorosáért kínálnak, így inkább a ház borából kértünk
egy-egy decit, amit a Salánki pincészet biztosít. Mellé szódát rendeltünk, ami
békebeli vastagfalú üvegben érkezett.
Mi a hibák dacára megkaptuk,
amiért érkeztünk. Retró-fíling, boldogság, elégedettség.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
A szöveg a Demokrata számára készült.
A hely legnagyobb erénye a klassz kert...
VálaszTörlésHallevet rég ettem ott, akkor kellemesen semmilyen volt. Tavaly vittem olasz vendégeket, elegyes benyomásokkal távoztunk. Az egyikük gulyást evett, abban hús alig volt, a rengeteg krumplit meg nem óhajtotta elfogyasztani a vendég. Elég jó volt a másik két főétel, a desszertek kevésbé.
Itt lakom egyébként 300 méterre, viszonylag ritkán jut eszembe az Ezüstponty, sajnos. Azért a korábbi hosszabb hullámvölgyhöz képest mostanság jobban főznek.