2019. május 8., szerda

Székelyföld legjobb éttermei avagy TOP10 SeklerlandA magyar gasztro-forradalom, más megfogalmazásban a magyar vendéglátás minőségelvű megújulása lassan eléri a Székelyföldet is. A kifejezetten örömteli folyamat kezdete a kétezres évek elejére tehető, midőn Molnár B. Tamás és felesége, Bittera Dóra elindította legendás sorozatát a Magyar Nemzet hasábjain, melynek keretében tükröt tartottak a „csak itthon világhíres” magyar konyha képviselői elé, szembesítették azzal a szakmát, hogy a világ legjelentősebb szakácsversenyén, a Bocuse D’Oron nem is indul magyar versenyző, hogy a magyar éttermek sehol sincsenek a két legjelentősebb európai étterem-kalauzban, a Michelinben és a Gault Millauban, hogy a magyar szakácsképzésben olyan tankönyveket használnak, melyek már megjelenésükkor elavultak voltak. S még sorolhatnám.
Megalakították a Magyar Gasztronómiai Egyesületet, melynek keretében azóta is fáradhatatlanul dolgoznak a magyar gasztronómia magasabb szintre emelésén. Kiadták a Kulináris chartát, mely a francia Nouvelle Cuisine filozófiáját egészítette ki a magyar rögvalóságra reflektáló passzusokkal.
Az érdeklődés középpontjába állították a frissességet, a szezonalitást, a minőségi alapanyagok használatát, s azok tiszteletét. Értve ezalatt a kíméletes technológiák alkalmazását továbbá a korábban megszokott roncsoló eljárások kiiktatását (pl. klopfolás, a steak savas pácban való maratása, túlsütés, túlfőzés/párolás stb.) keresztül, valamint a tényleges regionalitást. (A térségre jellemző alapanyagokból a térségre jellemző ízeket kell előállítani – ebben leginkább a balatonszemesi Kistücsök volt úttörő - a brassói, somlói stb. fantázianevek helyett.)
Mindennek eredményeképpen ma már van két michelin csillagos éttermünk, egyedüliként a régióban, továbbá három egycsillagos, nem szólva a bib gourmandos helyekről valamint az vörös kalauz által ajánlott éttermekről, Széll Tamás 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or európai fordulóját, világszinten negyedikként teljesített s elnyerte a legjobb hústányér díját, önálló Gault Millau kalauzunk van (volt? - a 2018-as kiadvány egyre késik) a régióban elsőként, a magyar vendéglátás pezseg, egyre több jó hely nyílik, a már működők élbolyában pedig folyamatos fejlődés tapasztalható.
Mit érezni mindebből Székelyföldön?
Az anyaországi lendület, lassan, de betör ebbe a régióba is.
Nézzük, melyek a legjobb székelyföldi éttermek! Minden listázásnak vannak szubjektív mozzanatai, részben a merítés, részben a szempontrendszer, rosszabb esetben az egyéni izélés is befolyásolja az értékítéletet. Ami a merítést illeti, a világhálón valamint a szakmai kommunikációban közszájon forgó éttermeket igyekeztem meglátogatni. Két komolyabb kivétel van: a szovátai Kicsi Gomba valamint a Pacsirta. A város éttermeiről az ételfotók alapján (is) tájékozódtam, és a legmeggyőzőbb a Fabesca volt, viszont könnyen lehet, hogy az említett kettő jobban teljesített volna. 

Fontos megjegyzés 2019 májusában: időközben meglátogattam e két helyet is, a Kicsi Gomba nem nyújtott emlékezetes teljesítményt, a Pacsirta viszont bronz- vagy akár ezüst-érem esélyes, több teszt kellene, annak megállapítására, hogy az első 3-4 helynek mi a sorrendje. 

Vizsgálódásomból kimaradt Marosvásárhely, aminek több oka van. Bár e város történelmileg székelynek számít, a vásárhelyiek nagy része nem tartja magát székelynek, s a magyarság nagy része sem számítja e várost a Székelyföldhöz. Ezen túl Marosvásárhely nagyváros, a nagyvárosban pedig mindig fejlettebb  a gasztronómia. Marosvásárhely „túlsúlyos mozzanat” lett volna a listán. Egy biztos, a Privonak ott lenne a helye az élbolyban, de nemcsak annak.

A szempontrendszer konyha-centrikus. Az éttermi élményt nagyban befolyásolja a beltér atmoszférája valamint a kiszolgálás is, de komolyabb étteremkalauzok elsősorban a konyhát pontozzák, mind a Gault Millau sapka, mind a michelin csillag lényegében a séf érdeme. az egyéni ízlésszempontot úgy vélem, sikerült teljes mértékben háttérbe szorítani, ami számított, az mindenekelőtt ételek minősége, a kreativitás és bizonyos mértékig a tálalás. Leszögezném azt is, hogy az első öt helyezés egyértelmű volt, kétség nem fér hozzá, hogy ma Székelyföldön ezek a legjobb éttermek és ahhoz sem, hogy ebben a sorrendben. Azon túl érdemesnek látom leszögezni azt is, hogy a Fork nemcsak Székelyföldön, de egész tágan értelmezett Erdélyben a legjobb hely, meggyőzően ráver Kolozsvár, Brassó és Temesvár legjobb éttermeire is.
Azon voltam, hogy minél frissebb, lehetőleg egy éven belüli élményekre támaszkodjam, a Fork most nyílt, így az csak friss teszt lehetett, a Gastrolabot is Tusványos idején látogattuk meg s ugyanebben az idősávban teszteltük ismét a tavaly már meglátogatott Bálványos Resortot. Újrateszteltem a Basát az EMI tábor ideje alatt idén júliusban s ugyanakkor látogattam meg a Fabescot valamint a Lobogót is.
Tavaly ősszel jártam a Napoliban, a Kastélyban valamint a Jazz bistro-ban. Az egyetlen 2016-os élmény a Gerendás, viszont több ismerősöm is járt ott a nemrégiben, az ő elmesélésük megerősített abban a feltételezésben, hogy tartották a szintet. (A szöveg 2018 őszén készült.)


1.      Fork (Bálványos Resort)


A Fork nemcsak legjobb, de legfiatalabb étterem is a régióban, a Tusványosi tábor idején jártunk ott, s még ott díszelgett a „Soft Opening” felirat az étterem bejárata felett. A beltér pazar, a kilátás lenyűgöző, a borlap párját ritkító, mi több, a régióban kihívója sincs.
Igen szép választékot kínálnak az anyaországi, az erdélyi, a román valamint a Kárpát medencén kívüli, legfőképpen olasz és francia borokból. Az anyaországból olyan rejtett gyöngyszemek is szerepelnek a választékban, mint a Csobánci Bormanufaktúra vagy a Hegyi-Kaló pince egyes nedűi.

A kiszolgálás pedig egyszerűen kifogástalan. Mindezt a tulajdonos úgy érte el, hogy rácáfolva a szólásra, miszerint két dudás nem fér meg egy csárdában, nem kevesebb, mint négy, komoly múlttal és szakmai tapasztalattal rendelkező séfet nyert meg az ügynek, akik kitűnően összedolgoznak.


Rendeltünk hallevest édesköménnyel, pisztrángvariációkat, gombafagylaltot ehető földdel, marhapofás, rókagombás derelyét, kiwi-fagylaltot eperemulzióval, madártejátiratot és csokitortát.
A fogadófalat áfonyával töltött libamájpraliné volt, katartikus, akárcsak az ezt követő fogások, melyek időben érkeztek és tálalásra, ízre, állagra egyaránt csúcsminőséget képviseltek. A konyha kreatív, alapanyag-választásban regionális, komponálásban nemzetközi kitekintésű, tálalásban mondhatni páratlan esztétikai érzékről tesz tanúbizonyságot, legalábbis erdélyi szinten, ízben pedig eltalált harmóniákkal dolgozik.
Amit a Forkban csinálnak az egyszerűen lélegzetelállító.
Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a csúcsminőséget csak a megszokottnál lényegesen magasabb áron lehet produkálni, aki beül ide, ne csodálkozzon, ha nem mindennapi árakat lát az étlapon.


2.      Bálványos Resort


A Bálványos Resort ugyanabban a komplexumban működik, mint a Fork, ez a szálloda alapjáratú étterme, mely nemcsak a műfajhoz képest kínál kitűnő minőséget, hanem abszolút értelemben is. A beltér itt is lenyűgöző, a belsőépítész egyszerűen csodát tett. A modern és hagyományos elemek szemgyönyörködtető, harmonikus egységben olvadnak össze. Az asztalon só- és borsdaráló, ami jó pont, az ipari borslisztet a szokásos sószóróban egy bizonyos szint felett ki kellene tiltani az éttermekből.

Az étlap bevezető mondata kőbe vésendő: „a főzés szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a hozzáértő vendég révén a szakács számára is örömmé válik”. A Bálványos komplexum egyedül színvonalával is nagyon sokat tesz a hozzáértő vendégek kinevelésének érdekében. Az étlap fantáziadús, nem könnyű rendelni, annyi minden kelleti magát kacsa-rillettes-től az édesburgonya-lepénnyel és kecskesajttal kínált sertés-szűzig.


Rendeltünk csirkés tortillát, pisztrángot spenóttal és sült polentával, csirkeszárnyakat sült krumplival, ehhez kétféle mártást is kaptunk (édes chiliszószt és marie rose-t), akárcsak a tortillához (paradicsom-salsat és chipotle chiliszószt) valamint csokimousse-tortát erdei gyümölcsmártással. Ételeink egytől egyig meggyőzőek voltak, leginkább a pisztrángot emelném ki, mert azt rontják el vagy átlagosítják bántóan a leggyakrabban.
Itt ugye két probléma merülhet el, a hal frissessége – ez szerencsére Székelyföldön általában rendben van, hűtőízű pisztrángot inkább az anyaországban volt (bal)szerencsém enni, mondhatni evidencia, hogy egy olyan igényes helyen, mint a Bálványos hotel, friss a pisztráng – a másik a hőkezelés. A hal egyszerre kell pörzses, megfelelően ízesített és belül szaftos legyen. Ez itt tökéletesen sikerült, s hadd jelezzem, jó ötlet volt a pisztráng hasába sütés előtt koktélparadicsomot, fokhagymaszeleteket és zöld füvet tenni. A remek blansírozott spenót és a sült polenta-hasábok kiváló köretet képeztek az ízletes halhoz.
Az árak a minőséghez képest kifejezetten kedvezőek, a főételnek is beillő előételek valamint a hivatalos főfogások 25 és 40 lej között mozognak.
A borlap párját ritkító, akárcsak a Forké, mivel a két étterem azonos intézmény keretén belül működik, vélhető, hogy nincs is különbség köztük, legfeljebb az árakban.
A kiszolgálás itt is kifogástalan: gyors, kedves, udvarias.
Egyszóval ma Székelyföldön a Bálványos Resort az a hely, ahol bárki számára elérhető áron a legjobb szolgáltatást kapja az ember. Ez az étterem az optimális ár/érték arány képzeletbeli trófeájának birtokosa megosztva a harmadik helyezettel.


3.      Kastély (Sepsiszentgyörgy)


A Kastély étteremben három ízben is megfordultam. A beltér elegáns, de ugyanakkor nem feszengős, minden szék támláját a legfőbb székely szimbólumok, a Nap és a Hold bevágása díszíti. A kiszolgálás kitűnő, pincérünk udvarias, tartásos, külön kéréseinknek (a pirítóshoz fokhagymát, a salátához olívaolajat kértünk) rögvest eleget tesz.
Az étlap ígéretes, már az is jó pont, hogy szakít a megszokott képlettel, miszerint a vendég választ köretet a feltéthez, minden főfogás egy külön kompozíció, ezek között akadnak megszokott ételek, mint a borjúbécsi burgonyasalátával, de kínálnak nem kevés különleges fogást is, például vajhalat árpagyönggyel.

Első alkalommal rendeltünk libamájpástétomot, kakaslevest, és két mousse-t ettünk. A leves remek volt, végre nem túlfőtt, hanem roppanós, friss, julienne-re vágott zöldség került bele, ízlett a libamájpástétom is. Jók voltak a desszertek, bár a mangó inkább püré volt, a csoki meg inkább ganache, de sebaj, ízre-tálalásra mindkettő hozta az elvárt szintet. Másodszor csak desszertekre ültünk be, ekkor is hozta a hely a korábban megismert szintet.

Harmadszor tavaly ősszel jutottunk el ide. Előételnek szezámmagos vörös tonhalat kértünk  fafülgombás salátával, ami remek volt, meglepően baráti áron. Ezt követte a zöldség-consommé trombita-gombával gyömbérrel és citrommal. A leves szép tiszta volt, sötét színű, koncentrált, kifejező ízű. Meglehetős probléma, hogy nem jelezték, hogy a fő attrakció, a trombitagomba kifogyott, vékony szeletekre vágott csiperkét és fafülgombát kaptunk hozzá. Ez nem nagy baj, ha előre figyelmeztetnek, rendeléskor. Főételnek konfitált kacsacombot kértem aszaltszilvás lilakáposztával. Jó ízű, kívül szépen pirult, belül rózsaszínű, ízletes omlós combokat kaptam, megnyerő lilakáposztával, nekem hiányzott még egy köretelem, s vélhető, hogy nem vagyok ezzel egyedül. A desszertünk kávés panna cotta volt dióhabbal és fekete szezám-karamellel. Vissza lehetett volna fogni egy kicsit a zselatint a főelemben, de azért így sem volt élvezhetetlen. Jól passzolt hozzá a könnyed dióhab és a karamell. Értékeltük a kreativitást és a szép tálalást.
Kiemelkedően jó hely a Kastély, mely nem enged a tömegízlésnek s ezzel nagyon fontos szerepet tölt be a város gasztronómiájának terén.


4.      Jazz Bisztró (Kézdivásárhely)


A Jazz bisztró egy rendkívül hangulatos étterem Kézdivásárhely történelmi levegőjű központjának egyik belső udvarában. Magas beltér, fából készült tetőszerkezet álmennyezet nélkül, nyers téglafalakon polcok, jól megválasztott dekorációs tárgyakkal: kerámiák, Cd-k, könyvek, jókora befőttes üvegben dugók, borok fonott kosárban. Az egyik falon egykor itt fellépett jazz-sztárok plakátjai. Kellemes zene szól visszafogott hangerővel. Vendégmarasztaló környezet.
Az étlap nemzetközi pub-ételekre épít, az erdélyi és az alföldi magyar gasztronómia néhány fogásával kiegészítve. A konyha teljesítménye lényegesen túlmutat a helyi átlagon, mint ahogy a választék is szakít a környék éttermeinek sablonjaival. Burgerek, pastak, kacsamell-carpaccio, sajt-terrine, borjúbécsi mellett gulyásleves, pörkölt, karalábé-krémleves tanyasi csirkegombóccal, gyergyótekerőpataki sajtok.

Kiemelkedően jó ár/érték arány.


Több ízben is jártam is nyitás óta, tavaly ősszel tavaszi citromos borjú-becsináltlevest rendeltünk, majd ropogós hegyi pisztrángot mandulás zsenge zöldségekkel, sáfránymártással, társam a menü szerint roséra sült fiatal kacsamellet, lilakáposzta-krémmel, házi sült nudlival. A leves és a pisztráng kitűnő volt, a kacsa sajnos nem volt rosé, jócskán „túlment” azon, de ízét finomnak találtuk, remek pecsenyemártással öntöttek le. Ötletes köret volt hozzá a megnyerő állagú, selymes, kiváló ízesítésű lilakáposzta-krém valamint a sült nudli. Desszertként lágy túrógombócot kértünk madártejöntettel, vajas morzsával. Az apró túrógombócok hibátlanok voltak, ízre, állagra egyaránt, jól harmonizáltak a házi karamell-mártással ízesített-díszített madártejjel.
A kiszolgálás kedves udvarias, a borlap a legjobbak közül való, a magyarországi pincészetek élvonalának nedűiből válogatták össze.


5.      Lobogó panzió és étterem (Homoródfürdő)


Székelyföldön egyik súlyos probléma a sok esetben a megszokottnál messze hosszabb várakozási idő, elég beleolvasgatni a Tripadvisorbe, vagy magyarországi vendéglőjárókkal beszélgetni székelyföldi tapasztalatokról. A Lobogó étteremben a fordítottját tették a megszokottnak. Figyelmeztettek, hogy sokan vannak az étteremben és egy óra lesz a várakozási idő. Mondtuk, rendben van. Ehhez képest 35 perc után érkezett az étel. Nagyon jó pont. A figyelmeztetés is, és az is, hogy végül jobban teljesítettek, mint ahogy előre jelezték. A kiszolgálás egyébként is példamutató: kedves, udvarias, közvetlen és gyors.
Az itallap sajnos átlagos, lényegében érdektelen, az pedig kifejezetten zavaró, hogy magyar bort egyáltalán nem lelni rajta, sem erdélyit (pl Balla Géza, Kárásztelek, Hetei család), sem anyaországit, de még a román borok is nagypincészetektől származnak (Recas, Beciul Domnesc, Corcova).

Az étlap hagyományos, nem könnyű izgalmasabb, a megszokott sablonokkal szakító ételt találni rajta. Végső soron ez nem nagy baj, bármilyen egyszerű ételt el lehet készíteni igényesen, lásd Bíró Lajos tökélyre fejlesztett rántott húsát vagy Heston Blumenthal tökéletes sült krumpliját. És itt bizony jól főznek.

Társam csirkemellet kért erdei gombágyon steak burgonyával. A hús belül szaftos volt, kívül pörzses, ritka, hogy ezt a műfajt ezen a szinten hozza egy székely étterem, a legtöbb helyen túlsütik a csirkemellet. A gombamártás jó ízű volt, leltünk benne csiperkét is, de a meghatározó íz az erdei gombáé volt. A steakkrumpli helyben készült és kifogástalan volt.  Kértünk fűszeres göngyölt báránysültet is, amit burgonyasalátával kínáltak, ez is remeknek bizonyult.
Jó ötlet volt az áfonyás túrógombóc madártejjel, élvezető is, de azért van még mit finomítani ezen a desszerten, különösen a madártej műfajban volt alkalmunk sokkal meggyőzőbbeket enni másutt. Például a Jazz Bistroban. Az erdei gyümölcs-mártással kínált csokitorta kiváló volt, a régióban párját ritkítja.


6.      Gastrolab (Bálványos Resort)


A Gastrolab a Bálványos Resort hotel harmadik étterme a Fork és a szállodaétterem mellett. A beltér rusztikus, elképesztően dizájnos, a kiszolgálás udvarias, kedves, az ételek egy része túlárazott.
Az étlap dicséretes összefogott (öt előétel, öt leves, tizenkét főétel, négy desszert), átgondolt, zömmel a helyi konyha ízeit kínálja a túrós puliszkától a füstölt pisztrángkrémen át a karfiolpürével kínált bárányhátszínig.

A borlap itt is impozáns, akárcsak az intézmény másik két éttermében.


Előételnek libamájat kértünk, mely finom volt, de túl drága (55 lej) mennyiségéhez képest, az erdélyi fatányéros nem ütötte a hely szintjét, átlagos volt, a tálaláson és az árán túl semmi különöset nem nyújtott, egy hobbiszakács odafigyeléssel meggyőzőbbet készít. Ráadásul a hús klopfoltnak tűnt. Ezzel szemben a vadmiccs remek volt, a legjelentősebb magyar borszakíró, Alkonyi László egyik gondolata jutott eszembe, aki szerint nem elutasítani kell a miccset, hanem jobban kell csinálni, mint a románok. Ez itt sikerült. A pincér figyelmeztetett, hogy a fatányérosnak nincs körete, ezért rendeltünk mellé rösztit és kovászos uborkát. Érdekes, hogy itt a röszti alatt szépen formázott hagymás-paprikás törtburgonyát értenek, ami egyébként nagyon finom volt.
Messze átlag felettiek voltak viszont a desszertek, a creme brulée krémszerűre sikeredett, de nagyon jó volt az íze, valódi vanília volt benne, párját ritkítóan finom volt a csokiláva, kár hogy a mellette kóstolható fagylalt iparinak tűnt (ha házi volt, akkor kell még dolgozni a problémán).
Összességében ez a hely is kiemelkedő, bár egyelőre nem versenyzik a másik kettővel, a hotelétteremmel sem.

7.      Gerendás (Makfalva)

A Gerendás étterem külsőre talán a legimpozánsabb útmenti csárda egész Erdélyben. A beltér épp olyan barátságos, szívmelegentő, mint az étterem külső része, minden apró részlet ki van találva s minden elem harmonikusan illeszkedik egymáshoz, a tulipánmotívumú faragott székektől, a fonott kosárban helyet foglaló ecet-olaj-só-borson, a fából készült hajópadlón, a nyerstégla oszlopokon át a gerendás mennyezetig (nomen est omen).

Az étlap bőséges, de nem eltúlzott választékot nyújt, elsősorban a székely és a magyar konyha klasszikusait vonultatja fel: marhapörkölt, csirkepaprikás, puliszkalisztbe forgatott sült pisztráng, sült és rántott húsok, egyes esetekben töltve. A puliszka több esetben is megjelenik tájjellegű köretként. Kínálnak harcsapaprikást és vadgombás rozmaringos szarvaspörköltet is. A desszertfront túlmutat a szokványos palacsinta–túrófánk-(ipari)fagylalt háromszögön, kínálnak almatortát és túrótortát is, a fagyit pedig maguk készítik.

Kértem egy sütőtök krémlevest, töltött káposztát, valamint túrótortát. A leves kifejezetten finom volt, jó állagú, intenzív ízű. Jót tett neki, hogy megszórták pirított tökmaggal és finoman meglocsolták tökmagolajjal. Jó volt a töltött káposzta is, bár kissé túlkészült, a puliszka meg szárazabb volt az optimálisnál. Összességében, a szép füstölt főtt csülökszelettel (alulra került a puliszka, rá a csülök, majd annak tetején foglalt helyet a három szép kövér töltelékes káposzta) megelégedésemre szolgált, különösen, hogy jóféle tejfellel öntötték le és házi pityókás kenyeret kínáltak hozzá. Az már filozófia kérdése, hogy nem adtak mellé aprókáposztát, jómagam nélkülözhetetlen, fontos elemnek tartom ezt, de sokan, főleg Székelyföldön másként gondolják. Ízletes volt a gyümölcsmártással tálalt túrótorta is, mely méltó zárása volt az étkezésnek.
A borlap nem túl széles, de vannak rajta igényes magyar tételek is. A kiszolgálás kedves, pincérem udvarias, kommunikatív.

8.      Via Napoli (Csíkszereda)

A Via Napoli pizzériába tavaly novemberben sikerült eljutni. A beltér puritán, egyszerű, viszont a kiszolgálás és a konyha nagyon rendben van. Autentikus pizza- és pasta választékon kívül kínálnak sertésszűzet és marhabélszínt, továbbá többnyire grillezett halakat, köztük kardhalat (!), makrélát, aranydurbincsot, kalmárhalat, rákot.
Az árak kifejezetten barátságosak, még a marhabélszín is alatta marad a bűvös 50 lejes, egyben lélektani határt is jelentő árnak. Borlapot nem kaptunk, az étlapon azt olvashatjuk, hogy vannak olasz borai kimérve is. Mivel a sör mellett döntöttünk, nem érdeklődtünk mélyebben, a polcon minden esetre kellette magát néhány olasz, román és magyar bor.
Ettünk egy prosciutto crudo-s, rukkolát pizzát, ami tökéletes volt, párját ritkítóan finom, ízre állagra egyaránt - az étterem nevéhez méltó (elvégre Nápoly a pizza hazája és egyben fővárosa). A pizzaiolo nem is tudott sem románul, sem magyarul, viszont nagyon kedves volt, jelezte, hogy csak nyugodtan fotózzuk le a pizza-kemencét. Mert ugye a valódi pizzát fatüzelésű kemencében sütik.
Kértünk továbbá roston sült zöldségeket valamint rozmaringos tintahalat babbal. Érdekes párosítás ez, de az olasz konyhától nem idegen a bab + hal kombináció. Desszertnek panna cottat rendeltünk, ez dizájnos befőttes üvegben érkezett csokimártással. Jobban szeretem a  kiborított tálalást gyümölcsmártással, és azt sem bánom, ha nem egy gigantikus mennyiség a desszert, mint itt. De sebaj, ütötte ez is a mércét.
Úgy hallottam szeredai barátaimtól, hogy nyitottak egy egységet a Petőfi utcában is, ezt sajnos nem sikerült megnéznünk a kézirat leadásáig.

9.      Fabesco (Szováta)

A Fabesco éttermet a Tripadvisoron néztem ki, mint a legígéretesebben tálaló egységet. Nos, a tálalással nem is volt probléma. De ne vágjunk a dolgok elejébe.
Az étterem egy modern, épp bővítés alatt álló szállodában működik. A beltér hangulatos, vannak eredeti, ötletes dizájnelemeik, mint például a kötelekből font csillár. Az egyik falat borospolc borítja, kár, hogy alig néhány palack bor árválkodik rajta.
Pincérem, egy ifjú hölgy kitűnően végzi a dolgát, kedves udvarias, kommunikatív, ajánlani is tud, beszél magyarul. Magyar étlap viszont nincs, ami bizony elfogadhatatlan Szovátán.
Az ételválaszték igen széles, kínálnak hagyományos helyi ételeket, mediterrán fogásokat, köztük pastakat, de kitekintenek a közel- és a távol-keletre is. Örömmel fedeztük fel az alapanyagok között nyúlcombot, amit szinte sehol nem látunk étlapon. Kreatív a desszertfront is, kínálnak csokikrémes habcsókos sütit, csokilávát és mousse-okat.


Némi hezitálás után az aranydurbincs mellett döntöttem, amit „krumpli-macaronnal” és kapris mártással kínálnak.  A várakozás igencsak elnyúlt, háromnegyed órát kellett várnom a halra, pedig alig voltak az étteremben. A hal friss volt, korrektül sütötték meg, belül szaftos maradt, kár, hogy sótlan volt, de ezen mondjuk lehetett segíteni. A köret – hagyományos krumplifánk-szerűségek között egy réteg édes-krumpli - remek volt, de elég kevés a halmennyiséghez. Desszertként a helyről elnevezett túrófánkot kértem, amit itt kókusszal készítettek és golyó-formában sütöttek meg, s kókusztejes mártásban tálaltak, majd megöntöztek fagylalt-toppingra emlékeztető, szintetikus mártással és a természetes ízektől sajnos teljességgel mentes málnakaviárral díszítettek. Van, amikor a kevesebb több. Pár szem valódi erdei gyümölcs (pl málna, szeder, áfonya, ribizli) jobb lett volna a hókuszpókusznál. Félreértés, ne legyen, szeretjük a hókuszpókuszt, de az ne menjen az íz és a minőség rovására. A fánkocskák lehettek volna könnyedebbek, elég tömörre sikerültek. Egy szó, mint száz, ezen a desszerten kell még dolgozni.
Hogy mindennek dacára miért került be a top10-be ez a hely? Azért, mert itt legalább igyekeznek valami színvonalasat, eredetit, izgalmasat adni, akkor is, ha ez nem mindig sikerül. S azért is, hogy képviselje egy hely Szovátát, ahol működnek a régióban kiemelkedőnek számít éttermek.

10.  Basa (Borzont)
A Basa étterem az egyik leghíresebb útmenti székely vendéglő, melynek legfőbb erénye dekoráció. Szívet melengető a faragott kapu, s annak a felirata („Ember vésd szívedbe, hogy ez a föld mindig székely volt és az is marad”), a székely ruhába öltözött kiszolgálók, a csodás beltér, a fatáblás étlap.
Első ízben a kétezertízes évek elején voltam itt, családi körben, ettünk pacallevest, csülkös bablevest, üvecspörköltet (növendék birka) reszelt, majd pirított főtt krumplival, babfőzeléket csülökkel, sertésflekkent, sült krumplival és székelykáposztát. Tisztes fősodratú konyhát vittek, s ezt azóta is tartják. De erről meg kellett ismét győződni, úgyhogy egy jóbarátommal beültünk ismét s egy-egy főételt kértünk.

Az általam rendelt üvecspörkölt (legutóbb apám kérte ezt a fogást, nekem alig egy falat jutott belőle) kitűnő volt, az egyik legjobb, amit ettem valaha, ezt sajnos társam hagymás rostélyosáról nem lehet elmondani, a hús kissé kiszáradt, a hagymát pedig nem sütötték frissen. A savanyúság és a köret jó volt mindkét étel esetében.
További probléma, hogy a limonádéban ipari citromlé íze is felsejlett, ezt nem lenne szabad, ez bántó kisstílűség. Limonádéban másnak, mint friss citruslének nincs mit keresni már persze az édesítésen kívül.
Végül teljességgel érthetetlen és kiábrándító, hogy ma, amikor könnyen hozzá lehet férni magyarországi és erdélyi magyar borokhoz, egy hangsúlyosan székely étterem, mely ráadásul nemzeti jellegére teszi – nagyon helyesen a hangsúlyt – nem kínál magyar borokat, hanem a román borok közül is a legkommerszebbeket szerepelteti a választékban.
Mindazonáltal a lenyűgöző beltér és kert, a kedves kiszolgálás, a baráti árak és a fősodratú, elfogadható szintű konyha (melynek vannak igen jó pillanatai is, lásd üvecspörkölt) összességében indokolttá teszi, hogy a hely benne legyen a legjobb tízben.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Székely Kalendárium számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkék

100 legjobb kulináris kaland (2) 112 (1) 2014 (1) 2014 legjobb éttermi élményei (1) 2015 legjobb élményei (2) 2016 (1) 2019 kulináris fénypontja (1) 21 (1) 21 - a magyar vendéglő (1) 21 gramm (1) 5-ös halászcsárda (1) 67 (2) 67 étterem (1) 7x7 (1) 90 fok (1) A Csokizó (1) A Főzés tudománya (1) A Gazdánál (1) A Hentes konyhája (2) A Konyha (1) A Konyha - Madách tér (1) A konyhafőnök (1) A legjobb 25 budapesti söröző (1) A magyar bortermelő lelkialkata (1) A Séf utcája (2) A Szász Hordója (1) A száz legjobb fővárosi söröző (1) A Táble (1) A tökéletesség nyomában (1) a vidék legjobb sörözői (1) A38 (1) Absolut Pho (1) Acapulco (1) Ádám Csaba (2) Ádám József (1) Adamovich Károly (1) Afrikai büfé (1) afrikai harcsa (1) ájult imám (1) Akasztó (1) Akasztói (1) Akasztói halascsárda (5) Alabárdos (2) Alabárdos vendéglő (1) Alcsútdoboz (1) Alessandro Arena (1) Alessio (1) Alexandra kalauz (5) Alföld (1) Algyő (1) Algyői (1) Algyői halászcsárda (2) Alkonyi László (13) All About Street Food (1) all you can eat (1) Allegria (2) Almalomb (1) Almárium (1) Almárium bisztró (1) Alte post (1) Alulu (1) Amarillo (1) ami szó (1) Ancora (1) Andante (1) Anema e Core (1) Angry Leprechaun Pub (1) Anonym pince (1) Anonymus (1) Anthony Bourdain (2) Antré étterem (1) Anyám tyúkjai (1) Anyukám mondta (5) Apátfalva (1) Apetit bisztró (1) Apetito (1) Apor pizzázó (1) Apponyi kastélyszálló (1) Apropó (1) Aquarium (1) Arad (31) Arad best of (1) Arad legjobb éttermei (3) Arad legjobbjai (1) Arad-hegyalja (1) Aradi Büfé (2) Arany Kaviár (4) Arany Páva (1) Aranyhal (1) Aranykereszt (2) Aranyszarvas (2) Art café (2) art street food (1) Artesano (1) Árvay (1) Árvay János (2) Asia Gourmet Kínai Étterem (1) Astoria (1) aszú (2) Aszú étterem (1) Atakám bisztró (2) Athanasios (1) Atmosphere (1) Áts Károly (2) Avocado (1) Ázsia fűszerbolt (1) ázsiai konyha (2) B Terv (1) B8 (1) Ba Bar (1) Babel (9) Bacchus (1) Bácska (1) Badacsony (1) Bagatell Next (1) Bagatelle étterem (1) Bagolykő (2) Baja (6) bajai halászlé (6) Bajzát Attila (1) BAK Hütte (1) Bakancslista II (1) Bakancslista III (1) Balaton (5) Balatonföldvár (1) Balatonfüred (1) Balatonkenese (1) Balatonszemes (1) Baldaszti's Grand (4) Baldaszti's Kitchen (2) Balga pince (2) Bálint Zoltán (1) Balkezes (1) Balla Géza (19) Baltazár (4) Bálványos (1) Bálványos Resort (1) Bandidos (2) Bandula (1) BaoBao (2) Bar Centro (1) Baracca (4) Baracsi (1) Baracsi halászcsárda (1) Bárdos Sarolta (3) Baricska csárda (2) Barnabás testvér (1) Barta Károly (1) Barta pice (1) Barta Pince (1) Bartók - Reggel. Délben. Este (1) Basa (1) Basa fogadó (2) Basilicus pincészet (1) Bassment (1) Bástya (2) Bástya vendéglő (1) BBQ (1) Bécsi söröző (1) Bécsi szelet vendéglő (1) Beefbar (1) Beefstro (1) Beer Co. (1) Beer Heaven (1) Beer-Bear (1) Beeráló (1) Beeroteka (1) Békéscsaba (8) Békéscsabai Kolbászfesztivál (1) Békésszentandrás (3) Békésszentandrási Kézműves serfőzde (1) Beköszöntő (1) belga sörök (1) Bella Napoli (1) bélszín (1) Béltek (1) Belly food (1) Benedek Péter (3) Benedek pince (1) Benkő Zoltán (2) Berarescu (3) Beregszász (1) Bereta Taproom (1) Bernát Dániel (1) Bernáth Dániel (1) Bernáth József (1) Best Burger In Town (1) best buy (1) Beszálló (1) Beszterce (1) Bezdán (1) BGB (1) Biatorbágy (1) Bibliotheka (3) Bierhaus (1) Bigfoot (1) bikavér (1) Bikavér Borbár (1) Birka csárda (4) Birkás borház (1) Bíró Lajos (6) Bistorant (4) Bistro 1568 (2) Bistro Cochon (1) bisztró (7) Bittera Dóra (4) Bitterfly (1) bivalymozzarella (1) Bivalyos (1) Black Bull Pub (1) Black Cab Burger (2) Black Sheep (1) Blöff (1) Bocelli pizzeria (1) Bock (6) Bock bisztró (10) Bock József (4) Bocuse d'Or (2) Boda kisvendéglő (1) Bodega (2) Bodor (1) Bodri halásztanya (1) Bodri pince (1) Bodza bár (1) bogrács (2) Bohémia (2) bolognai szósz (1) Bolyki János (3) Bookta (1) Bor (43) borászat (2) Borászok borásza (1) borbár (14) Borbarát (1) Borbély Tamás (3) Borbíróság (2) Borbistro (1) Borbisztró (1) Bori Mami (1) Borjour Magnum (2) borjúmáj (1) borjúmáj cideres-mustáros mártással (1) Borkalauz (2) Borkonyha (7) borkóstoló (38) Borlabor (2) Bormúzeum (1) Borműhely (1) Borosjenő (1) borozó (9) borozók (1) borral főzni (1) Bors (1) Bors gasztrobár (3) borsátor (2) borszaküzlet (1) Bortársaság (1) Bortér (1) borturizmus (1) Borzont (1) Bott Frigyes (6) Bott Judit (2) Bozóky (1) Bölcső Bar and Food (4) Brandt Loli (1) Brassó (4) Breitenbach pince (2) brew pub (2) brew-pub (2) bridge (1) Brill (2) Brill bisztró (13) Brill csárda (3) Brothers Steak House (1) Brum brum (1) Brunner (1) Bruno és Bruno (1) Brutal bitter (2) Bubba's Water Grill (1) Buda Gourmet Bistro (1) Budai Gourmet (3) Budakalász (1) Budakeszi (1) Budaőrs (1) Budaőrsi Halpiac (2) Budapest (243) Budapest bisztró (1) Budapest étterem (1) Budapest legjobb sörözői (1) Budapestm reggeliző (1) Buday Péter (1) Buddha bár (1) Buddha Original (1) Bugard's pub (1) Buja disznó(k) (2) Bujdosó pince (2) Bujdosó Székely (1) Bujole (2) Bulgakov (1) Buonissimo (1) Burger and Love (2) Burger Market (1) burger-kritika (1) Burke (1) Business bistro (1) Bussay László (2) Búsuló Juhász (1) Butter (1) büfé (2) Bűvös szakács (2) Cabinet de vin (2) Café 57 (1) Café Bouchon (1) Café Déryné (2) Café Erté (1) Café La Terra (1) Café Manuel Spazio (3) Café Pierrot (5) Café Ponyvaregény (1) Café Provance (1) Camelot (1) Caroussel by Chios (1) Carpaccio (2) Carrousel by Chios (1) Caruso (2) Casa Antinori (3) Casa Bunicii (1) Centrál kávéház (2) cevich (1) Chardonnay (1) Chateau Visz (2) Chef Café (1) Chef! (1) Chianti (2) CineCittá (1) Cirmi (1) Clock pub (1) Club 30 (1) Code7 (2) Colonello (1) Côme de Chérisey (1) Cool Tour Café (1) Copita tapas bár (1) Corinthia Grand Hotel (2) Corner pub (1) Corona da Lorenzo (1) Costes (14) Costes Downtown (2) Covid19 (1) cukrászda (18) cukrászda-kritika (14) Culinaris (3) Curry House (2) Curtea Berarilor (1) Czakó kert (1) Czifra csárda (1) Czifray (2) Csak a jó sör (5) Csak a jó sörök (2) Csákvár (1) Csalogány 26 (6) Csalogány26 (6) Csapody Balázs (1) csárda (9) Csárda a Horgonyhoz (1) csárdakritika (2) Csarnóta (1) Csávossy György (1) Cseh János (1) cseh sörök (1) Csendes M. (1) Csepp a tengerben (1) Cseri pince (1) Csernyik Pince (1) Cserpes István (1) Cserszegtomaj (1) Cserszegtomaji halászcsárda (2) Csiga Café (1) Csíki Grebbelő (1) csíki sör (1) Csíki söröző (1) Csíki söröző - Temesvár (1) Csíkrákos (1) Csíkszentdomokos (1) Csíkszentsimon (1) Csíkszereda (10) Csillagánizs (1) Csillaghegyi megálló (1) Csizmadia András (1) csobánkai sörfőzde (1) csokoládémanufaktúra (1) Csongrád (1) Csongrádi Csaba (2) Csontos György (1) Csopak (3) Csordás Fodor borház (2) csúcs hot dog (1) Csukás Balázs (1) Csuta cukrászda (1) Da Mario (2) Da Pino (2) Dali étterem (1) Dalmatinsky Podrum (1) Damniczki (1) Damniczki András (1) Damniczki cukrászda (1) Dang Mouoi (1) Dang Muoi (1) Dario Checchini (1) Debrecen (5) Deck bistro (1) Dél-Balaton (3) delikát (1) délszláv grill (1) Délvidék (2) Demeter - Apropo (1) Demeter Csaba (8) Demeter Endre (1) Demetervin (2) Demokrata (1) Dereszla (1) Déryné (1) Deszk (2) desszert (1) Desszert Neked (2) desszert.eu (1) Dettó bisztró (2) Déva (1) Dibonis (1) dim sum (1) Dimenzió borászat (1) Dining Guide (12) Dió (1) Diósd (1) dip (1) Disznókő pincészet (1) Divine - Delicia (1) DiVino (1) Dob 3 (1) Doblo (1) Dokk büfé (2) Dóm tér (1) Domaszék (2) Dombi és fiai fogadó (1) Dózsa étterem és panzió (2) dödölle (1) Dörgicse (1) Dr. Csizmadia András (1) Duginics vendéglő (1) Dugonics vendéglő (1) Dula Bence (8) Duna Döner (1) Duna Garden (1) Dunaföldvár (1) Dunagyöngye halászcsárda (1) Dunaújváros (1) Dúzsi (1) Dúzsi Tamás (14) Dzzs! (1) ebédmenű (2) Ebes (1) Éden pálinkaház (1) Eger (12) Egerszalók (1) Egri Bikavér (1) Egri Csillag (1) Egy-Kettő (1) Egykettő (1) Elemózsia (2) Élesztő (1) Eleven (1) Elite Wines (1) Első Mádi Borház (2) Ema del Mar (3) EMI (1) EMI tábor (2) Émile (1) Emlékpont (1) Encs (1) Enigma Kinetic Steam Punk Café (1) Enoteca (5) Enoteca de Savoya (1) Érd (1) Erdély (6) erdélyi ételek (11) erdélyi gasztronómia (1) Erdélyi Napló (2) Érsekcsanádi Halászcsárda (2) ÉS bisztró (2) Esca (1) Esca stúdióétterem (1) Eszterbauer (1) Eszterbauer János (4) Esztergom (4) etnikai vendéglők (1) étterem (493) étteremkritika (499) Éttermek (3) Etyek (1) Etyeki piknik (1) Etyeki pincefesztivál (1) Euphoria (1) Euphoria biergarten (2) Év borásza (2) Év bortermelője (2) Ezüstponty vendéglő (1) Fach bisztró (1) fagylaltozó (1) fajitas (1) falatozó (1) Fannicika pho bár (1) Fantázia lángossütő (1) Farkas Diána (1) fasírt (1) Fasor vendéglő (1) Faszaládé (1) Fat Mo (1) Fatál (1) Fatányéros (1) Fausto (3) Fehér Gábor (2) Fehérszarvas vendéglő (1) Fehértói (1) Fehértói Halászcsárda (5) Feke Zoltán (1) Fekete Antonió (1) Fekete Arany Klub (1) Fekete Béla (5) Fekete Bika (1) fekete kagyló (1) Fekete Korsó (1) Fekete Oszkár (3) Felsőbánya (1) Felvidék (4) Fennsík mártás (1) Fény utcai piac (1) Ferran Adria (1) Fertőrákos (1) festett tőkehal (1) Fiáker (1) Figula Mihály (2) Fijaker (1) Filoxéra (1) fine dining (3) Finomító Kantin (3) Fióka (1) First sörfőzde (1) First söröző (1) Fischer borház (1) fish and chips (3) Flying Bird Tea House (1) fokhagymás csuka (1) Font (1) Font pince (5) Food Revolution (1) Fork (1) Fork - The Restaurant (1) Fortuna (2) Fortuna étterem (1) Fóti Sörfőzde (3) Fóti Zwickl (1) Fölföldi Béla (1) főtt tojás (1) Főzdefesztivál (3) főző-show (1) főzzünk maradékokból (3) Fragment (2) Frank Sándor (2) Frank Zappa (1) Franz Weninger (1) Frei kávézó (2) Frey (1) Fricska (2) Fricska gasztropub (4) Frittmann (2) Frittmann János (2) fröccs (2) Fröccsterasz (1) Fruska bisztró (1) Fuchsli (1) Fuji (1) Funky Pho (3) Furmint Február (4) Fusion (2) fúzió (1) Füleky (1) Fülemüle (1) Fülemüle csárda (1) füstölt hal (2) G and D pékség (1) Gabnai Csaba (3) Gábor Imre (1) Gál Attila (1) Gál Tibor (2) Galéria 12 (1) Gallay pince (1) Gálné Dignisz Éva (4) Gambrinus (2) Garabonciás (1) Garam mente (1) Garay János (1) Garibaldi bisztró (1) Garuda indonéz vendéglő (2) Gastrolab (1) gasztro-forradalom (2) gasztro-kocsma (1) gasztro-kocsmák (1) gasztro-pub (1) gasztro-trendek (1) gasztro-vetélkedő (1) gasztroblogok (1) gasztrojazz (1) Gasztronómia 2012 (1) gasztropub (1) gasztrotúra (1) Gault Millau (10) Gault Millau 2014 (3) Gault Millau 2015 (1) Gault Millau 2016 (1) Gedeon söröző (2) Gekkó (1) Geönczeöl Attila (1) Gepárd és űrhajó (2) Gerbeaud (4) Gere Attila (7) Gere Mandula (5) Gerendás (1) Geszler (1) Gesztenyés étterem (1) Géza konyhája (1) Giardino (2) Gizi csárda (2) Gléda étterem (1) Goa Café (1) Gold bisztró (3) gomba (1) Gondűző (2) Gordon Ramsay (1) gourmet-bár (1) Grabanc IPA (1) Graf (2) gravlax (1) Graziano (1) Grenier (1) Gresham (1) griilezett sütőtök (1) Grill to Chill (2) grillezés (1) Grizzly Food and more (1) Gróf Buttler (2) Gundel Károly (1) Gusteau (1) Gusteau élményműhely (2) Gusto (1) Gyenge Zsolt (1) Gyergyószentmiklós (3) Gyilkos tó étterem (1) Gyímesközéplok (1) Gyomaendrőd (1) gyoza (1) Gyöngyös (2) Gyöngyöspata (1) Gyöngyöstarján (1) Györgykovács Imre (3) Győrújbarát (1) Gyradiko (2) gyros (5) Gyula (18) Háda Imre (1) Hadik kávéház (1) Hagya Márk (1) Hagyomány és evolúció (1) Hajdószoboszló (2) Hajdújárás (1) hal (1) Halászbástya (1) Halászbástya étterem (2) Halászcsárda (5) halászlé (9) halbár (1) halbisztró (1) halétterem (3) Halkakas (2) Halmai Csaba (1) Halműhely (1) Halműhely 2.0 (1) halsütő (1) haltatár (1) haltepertő (10) halvendéglő (2) hamburger (15) hamisítás (1) Hamvas Béla (1) Hanoi Pho Bistro (1) Harcsafészek (1) Hargita-fürdő (2) Harmopan bisztró (1) Három Szív (1) Hathi (2) Hatolyka (1) Haxen bajor királyi sörház (2) Hazai kézműves finomságok (1) Házi/Állat (1) HB söröző (1) HBH söröző (1) Hedon (1) Hedon söröző (1) Hedonist restaurant (1) Hegedüs Kálmán (1) Hegedüs Péter (1) Hegybíró bora (1) Hegyeshalom (1) Hegyköz-Ér Panzió és Étterem (1) Hegyközszáldobágy (1) Hegyközszentmiklós (1) Hegyvidék üzletközpont (3) Heimann (2) Heimann Zoltán (3) Hello Sári! (1) Hellohal (2) Henry Belga Söröző (1) Hernyák Laci (2) Heston Blumenthal (2) hétköznapi déli menü (1) Hévíz (1) High Note Sky bar (2) Hírös Napok (1) Hirschr ház (1) Hlatky-Schlichter Hubert (1) Hódmezővásárhely (3) Hodosi cukrászda (1) Hold utcai Vásárcsarnok (5) Holsten söröző az Oroszlánhoz (1) Hopfanatic (8) Hoppá (1) Hoptop (1) Horizont (1) Hortobágyi csárda (1) Horváth Csaba (1) Horváth Kisvendéglő (1) Horváth Tamás (1) Hosszúhetény (1) hot dog luxuskivitelben (1) Hotel Délibáb (1) Hrabal (2) Hun tanya (1) húsgolyó (1) Húsmegálló (1) Huszár Krisztián (2) Ida néni (1) If (1) IF kávézó (2) ifj. Kamocsay Ákos (1) Igazi Csíki Sör (2) Igazi Olíva (1) Így főznek a borászok (1) Ikon (6) Ikon étterem (3) Il Chef (1) Il Padrino (1) Il Panificio Basilico (2) Imi bisztrója (3) Imola udvarház (2) In Vino Veritas (1) indiai (2) Indivino (1) Innio (3) Insieme (1) interjú (3) Intermezzo (1) Intim étterem (1) InVitro (1) ínyencbolt (3) IPA (1) Ipacs Szabó István (1) Irene (1) Isabel Legeron (2) István borház (1) ITee café (1) Jack's burger (2) Jackfall bormanufaktúra (1) Jáhni László (1) Jalapeno (1) Jalecz Lajos (1) Jancis Robinson (1) Jani Lacikonyha (2) Janis Pub (1) Jánosiék (1) japán (1) Járdovány (1) Jásdi István (1) Jazz bisztró (4) Jazz Café (1) Jekl Béla (3) Jetty Choco (1) Jobb mint otthon (1) Joel Robuchon (1) joghurtmártás (1) Johann Bruttler (1) John Bull Pub (1) John Mayall (1) John's Pub (1) Jókai bisztró (1) Jókai cukrászda (1) Jónás a bálnában (2) Jorgosz (1) Josper (1) Joy's Pub (1) Juhász Testvérek (1) Juhász Tibor (1) juhok (1) juhtúró (1) Jurta kocsma (1) K&K bistro (1) K9 (1) Kaba Gábor (1) Kadarka (1) Kadarka borbár (3) Kaja tanya (2) Kakas vendéglő (1) Káli Art Inn (3) Kalmár Gergő (1) Kaló Imre (4) Kalocsa (1) Kalocsai Zoltán (1) Kaltenecker (1) Kami kisvendéglője (1) Kanczler András (1) Kandalló (6) kannás bor (1) Kanpay Izakaya (2) Kapca bisztró (1) Kapu (1) Kárásztelek (1) Karner Gábor (6) Kárpátalja (1) Kárpátia (2) Kárpátia borház (1) kártya (1) Kassa (1) Kastély (1) Kastély étterem (1) kávézó (4) kávézók (1) Kaviár (1) Kazinczy utca (1) Kecskemét (11) Kecskeméti csárda (1) Kecskeméti Krisztián (1) kedvező árak (1) KEG Sörművház (1) Kéhli vendéglő (1) Kékfrankos étterem (1) Kelet (1) Kelly's Food (1) Kepi söröző (1) Kerekes Sándor (3) Kereskedőház (2) Kerkaborum (1) Kerkyara (1) Kerkyra (1) Kertvárosi kisvendéglő (1) keserű gomba (1) Keserű méz (1) Keszegsütő (1) Keszthely (3) Kézdivásárhely (4) kézműves bor (2) Kézműves Borok Háza (1) kézműves csokoládé (1) kézműves hamburger (7) Kézműves magyar ízek vására (1) kézműves sör (39) kézműves sörfőzde (1) kézműves söröző (3) kézművs söröző (1) KF (1) Kicsi San (1) KicsiZso (1) kifőzde (3) Kígyósi (2) kínai konyha (2) Kiosk (1) Kis magyar szakácskönyv (1) Kisbuda Gyöngye (1) Kiscuki (1) Kishúsom (1) Kisiratos (2) Kisködmön (3) Kiskőrös (2) Kiskőrössy 2.0 (1) Kismaros (1) Kispiac (2) Kispipa (1) Kispityér vendéglő (1) Kiss Balázs (1) Kiss család (1) Kiss János (1) Kiss Tamás (1) Kissbende (2) Kistelek (1) Kistücsök (18) Kisvendéglő a Hargitához (4) Klassz bisztró (1) Klausenburger söröző (1) Klauzál téri vásárcsarnok (1) Knossos (1) KNRDY (1) Knyihár Mihály (1) Koccintó bár (1) Koch Csaba (1) kocsma (62) kocsma kocsmakritika (1) kocsma-kritika (2) kocsmakritika (62) Kogart (1) kolbász (3) Kolonics (1) Kolonics Károly (2) Kolorbár (1) Kolozsvár (9) Kolozsvár legjobb éttermei (4) Komachi (1) Komáromszentpéter (1) Komló és tehén (1) kommunikáció (1) Kondorosi csárda (1) Konyári János (14) Kopár (2) Kopaszi gát (1) Korall (1) Korhely Daloda és Faloda (1) korhelyleves (2) Koriander vendéglő (1) Korona étterem (2) Korzó étterem (1) Korzó Pub (1) Kovács Adorján (1) Kovács Kristóf (1) Kovács László (1) Kovács Nimród (1) Kovács Sándor (1) Könyvbár (2) könyvbemutató (1) Köpcös (2) Kőszeg (1) Kővári Gergő (2) Köz'Pont (1) középkori vendéglő (1) Központ bisztró (1) kraft sör (5) kraft sörfesztivál (1) Krauss (1) Kreinbacher (3) Kristinus (1) Kristinus borház (1) Krizia (1) Krúdy Gyula (1) Kukorica csárda (1) Kulináris charta (2) kultúrkocsma (3) Kupak (3) Küküllő söröző (1) külhoni (1) Különleges sörök boltja (3) Külvárosi kávéház (2) Kürti István (1) Kürtös ételbár (1) Kürtős kalács (1) Kvassay Levente (1) Kyoto (2) Kyros (1) Kyros Gyros (2) L'Enoteca (1) La Calul Alb (1) La Delizia (1) La Piazetta (1) La Pizza Napoletana (1) La Strada (1) La Vela (1) Labor bistro (1) Laci csárda (1) LaciKonyha (8) LaciPecsenye (1) Laczkó Ottó (1) Lakatos Műhely (1) Lakitelek (2) lampredotto (1) Lánchíd söröző (1) Lángos (2) Larus (1) Larus központ (1) Látóképi Csárda (2) Laurus (2) lazac (2) Le Bourbon (1) Le Meridien (1) Le Petit bistrot (1) lecsó (1) Léder Zoltán (2) Legenda sörfőzde (5) Legenda söröző (1) Legfelső Beeróság (1) Legjobb budapesti sörözők (1) Legjobb halászcsárdák (1) legjobb hamburgerezők (3) Legjobb magyar kézműves sörök (2) legjobb sörözők (1) Légli Géza (1) Légli Ottó (5) legrosszabb hamburgerezők (1) Léhűtő (2) Lelovits Tamás (1) Lénárd András (2) lengyel tojás (1) Leon (2) Lera's Food (1) Leves (2) liba (1) Libamájfesztivál (2) Libanoni étterem (1) Lido étterem (1) Liget vendéglő (1) Linbrunn (2) Liquor store (1) Litauszki Zsolt (2) Lithauszki (2) Lithauszki Zsolt (2) Little Hanoi 2 (1) Little John (1) Livada (2) Lobogó (1) Locanda del Corso (2) Loja étterem (1) Lolita desserts (1) Losonci Bálint (4) Losonci tér (1) Lou lou (1) Loulou (2) Lőrincz György (3) Lőrincz György séf (1) Lövőház utca (1) Ludányi András (5) Ludwig - Mentesi (1) Luka Enikő (1) Lunchbox (2) luxuskocsma (1) Macsinka János (1) Macska kávéház (1) Mád (2) Madame Noi (1) Madarasi Hargita (2) Madarasi menedékház (2) Made In China (1) Mádi Kör (1) Mádi Kúria (1) Mádi Udvarház (2) Magnifico (1) magyar bor (1) Magyar Borakadémia (3) Magyar Borok Háza (1) magyar csárdák (1) magyar kézműves sörök (14) magyar street food (2) magyar vendéglátás (1) Magyarkanizsa (1) Magyarország (1) Magyarság Háza Kávézó (1) Majoros birtok (1) Majtényi Présház (3) Mák (7) Mák bisztró (6) Makó (3) Mákvirág Pince (1) Maláta (1) Malatinszky (1) Malatinszky borterasz (1) Malatinszky Csaba (1) Maligán (5) Malom étterem (1) Mandarin (1) Mandula (2) mangalicakolbász (1) Mango (1) Manna (1) Mannatural (1) Manuel étterem (1) Manufaktura (1) maradékfelhasználás (1) Marco Pierre White (1) Márga bisztró (1) Márgál (2) Margit utca 9 (1) Marin and Friends (1) Marosvásárhely (4) mártogatós (1) Marton nap (1) márványsajt (1) Massimo (2) Maszek (1) Mátészalka (1) Mátrai Tőkések (1) Matrjoska (1) Matrjoska bisztró (2) Maul pince (1) Maurer Oszkár (9) Maurus (1) Mauthner Zsófia (1) Mautner Zsófia (1) Meat Boutique (1) Meat Busters (1) Meatic (3) Meatology 2.0 (1) medvehagyma (1) Melecsky Tibor (1) Melody pizzéria (1) Ménes (4) Ménesi borvidék (1) menta (1) Menta terasz (1) Mercy étterem (1) Merfelsz pince (2) Merlot étterem (1) Mészár-steak (1) Mészáros Gabriella (7) Mészáros Pál (3) Metro (1) Metzger László (2) Mézeskalácsosház (1) Mezőzombor (1) MGE (7) MGM Bástya étterem (1) Michel Rocha Vieira (1) Michelangelo (1) michelin csillag (6) Micul San (1) Mihályi desszertszalon (1) Mihályi László (1) Miklós Csabi (3) miklóscsabi (2) Miles Davis (1) Mili Gastronomie (1) Milky Way (1) Millenium Da Pippo (1) Millenium Pub (1) Mini (1) Mirage étterem (1) Misik Endre (2) Miska vendéglő (2) Miskolc (1) Misto (2) MNGSZ (1) mnőségi bor (1) Moara cu noroc (1) Módszertani kabinet (1) Mogyorósi Gábor (1) Mohács (1) Mohácsi halászcsárda (2) Móka kávézó (1) Molnár B. Tamás (11) Molnár Imre (1) Molnár János (1) Molnár Pince (1) Molnár Tamás (1) Momotaro (1) Mondial du Rosé (1) Monk's bistro (1) Monster street food and grill (1) Montenegroi Gurman (4) Monyó Café (5) Monyó Serfőzde (4) Mór (3) Móres bárkonyha (1) Mossellen Belga Söröző és Étterem (1) Moszkva (1) Munkács (1) muszaka (3) Műkedvelő Hedonista (1) Művészbejáró (1) Na és? bár (1) Nádas Csárda (1) Nádor étterem (1) Nagy Levin (1) Nagy Péter (1) Nagy-Magyarország fogadó (2) Nagybánya (3) Nagylapos (2) Nagyszalonta (2) Nagyszeben (1) Nagyvárad (8) Nagyvárad legjobb éttermei (3) Nagyvásár tér (1) Náncsi néni vendéglője (2) Napfény műterem (1) Napfényes étterem (1) Napoli (1) nápolyi pizza (2) narancssaláta (1) Nefrit (1) Neked csak Dezső (1) Nem süti (1) Németh Antal (3) Németh János (1) Némó (1) Nemo fish and chips and salad bar (1) Nikosz Taverna (1) Nissara's (1) No 1 (1) No 1 bisztró (2) No Waste bisztró (1) No. 1 (1) No.1 bisztró (1) Nobu (4) Nohoplimit (5) Nolio (1) Nostry Gastronomy (1) Nu bisztró (2) Nyakas pince (8) nyers hal (1) Nyilván IPA (1) Nyíregyháza (3) Nyolcas Ádám (1) Oban (1) Óbuda (2) Óceán bár (1) OGGI (2) Ogre bácsi (1) Ogre söre (1) Oláh István (1) olasz (1) olasz étterem (9) Old Lisbon (1) Old Man's (1) Oldies (1) Olimpia (13) Olíva (2) Olíva bisztró (1) olívaolaj (1) Olivo bisztró (1) Olympia (1) OMU (2) One More Beer (1) Onyx (20) Ópálos (1) Opperheim (1) Opus Jazz Club (1) Ópusztaszer (1) Orbán Ferenc (1) Orosháza (1) Orosz Gábor (1) Orosz Gábor Pincészete (1) Oroszlános borvendéglő (2) Orsolya pince (4) Ostoros - Novaj (1) osztriga (2) Oszvald Lajos (1) Oszvald Lajos Pincészete (1) Ózon szálló (1) Öcsi és Fuszek (1) önkiszolgáló (1) Öreg Kőrössy (1) Öreg Kőrössy Halászcsárda (4) Öreg Pákász (1) Öreg Tanyacsárda (2) Öreg tó vendéglő (1) Ős Kaján (1) Őshonos Delikát (1) Őszy Tóth Gábriel (1) Öttömös (1) pacal (2) pacalpörkölt (2) Pacsirta étterem (1) Pad Thai (3) padlizsán (4) padlizsánkrém (5) Padron tapas bár (2) Paks (1) Paksi Gasztroblues (1) Paksi halászcsárda (1) palacsinta (1) Paletta (1) Pali bácsi finomságai (1) Palics (1) pálinka (2) Pálinka patika (1) Pálinkaház (1) Pálinkamanufaktúra (1) Pálma (1) Palotai Csaba (3) Pampetrics borkereskedés (1) Pandzsáb tandoori (1) pangasius (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannonhalma (2) Pántlika bisztró (1) Pántlika porta (1) Pantry brunch and café (1) Papa Razzi (1) Paprika csárda (2) paprikás (1) paradicsomleves (1) Parajd (1) Parcsetich Ernő (1) Park hotel (1) Párkány (1) Partium (1) Pasaj (1) Pastor pince (1) Pastrami (2) Pásztor Csárda (3) Pásztor csárda Szombathely (1) Patak vendéglő (1) Pataki cukrászda (2) Pataki Péter (2) Pataky István (1) Pataky Péter (1) Patrióta (2) Paulo András (1) Pécs (4) Pein Ádám (3) pékség (1) Pendits pince (1) Pepper (1) Pepper Steak and Shake (1) Peppers! (1) Pescada (1) Pest-Buda (3) Pesti Burger és Bár (2) Pesti István (2) pesto (1) Pethő Balázs (1) Pethő étterem (1) Pethő vendéglő (1) Petróczi csárda (1) Petrus (2) Petry (1) pho (6) Piac bisztró (1) piaci étkezés (1) Picasso (3) Pig 37 Blitz Grill (2) Pilvax (2) pincészet (1) Pintér Katalin (1) Pintxo (1) Pipacs (1) Pipacs étterem (1) Piricske (1) Pivo (3) Pivohalle (1) pizza (6) Pizza drive (1) Pizza e pasta (1) Pizza sarok (1) pizzázó (1) pizzéria (4) Platán (1) Plaza hotel (1) Plebs Craft and Crust (1) pljeszkavica (1) Pócz pince (1) Pod Nebom (1) Pók Tamás (1) Polapola (1) Polgár Zoltán (3) Pollok László (1) Pomo D'Oro (2) Popcorn (1) Poroszló (1) Portofino étterem (1) Portum (1) Posta pince (1) Potyka csárda (1) Pozsony (1) pörkölt (1) Prágai tavasz (1) Prantner Ferenc (1) Prato (1) Prímás pince (1) Prime Steak House (1) Pronto (1) puliszka (1) pulled pork (1) Puskás Hotel Étterme (1) Pünkösdi Bortúra (1) Qtaro (1) Quan Hoa Sen (1) Rákóczi tér (1) rakott krumpli (1) ramen (2) Ramenka (2) rántott hús (1) ras el hanout (1) Ráspi (5) Ráspi étterem (1) raw vegán (2) recenzió (1) recept (15) Reciproc (4) Recsk (1) reggeli (1) reggeliző (2) Reliva (2) Rendelő bisztró (1) Renegade (1) Repülő Puli (1) ReStage (1) rétes (1) Retro (2) Rév csárda (1) Rézangyal (1) Rezi György (1) Rézi néni szakácskönyve (1) Rézkakas (2) Rickshaw (2) Ring Café (1) Riso (1) Ristorante al Duomo (1) Riviere (1) Rivo (2) Rízmajer József (1) Rízmajer söröző (1) Robert Parker (1) Rock Café (1) rock-kocsma (1) Rod (2) Rohály Gábor (3) rókagomba (2) rókagombatokány (2) rokfort (1) romkocsma (4) ropogósra sült sneci (1) Rosalia (1) rosé (2) Rosenstein Róbert (1) Rosenstein vendéglő (1) rost (1) roston sütés (1) Róth Zoltán (4) Rothbeer (2) RoVinHud (2) Royalsekt (1) Rozmaring (1) Rózsa söröző (1) Rózsa vendéglő (1) Rózsakert vendéglő (1) Rózsavölgyi csokoládé (1) Rozsdás Pelikán (1) RTL klub (1) Rubin (1) Rudits Károly (2) Ruppert pince (1) Ruprecht László (1) Rustika (1) sajt (1) sajtófogadás (1) Salon (1) Salon Gourmet (1) Salt and Pepper (3) Salvator (2) Samsara (1) San Genaro (1) Sanzon (1) Sanzon étterem (1) Sáo pho bár (1) Sárga borház (1) Sarki Fűszeres (1) Sárközi Ákos (2) Sárközy Ákos (1) Sarokház étterem (1) Sasu Csárda (1) Sauska48 (1) Sax borbár (1) Schieber pince (1) Schieszl vendéglő (1) Schmak András (3) Schwabenhaus (1) Seafood (2) Seasons (1) Seasons Wine Bar (1) Sedo (1) Segal Viktor (1) Semmi extra (1) Sepsiszentgyörgy (6) Sepsiszerntgyörgy (1) Shiraz étterem (1) Sike Tamás (7) siller (1) Simcoe (1) Skanzen (2) Slow Foodiez (1) Smooth (1) sneci (1) Sobri Halászcsárda (2) Societe (1) Société (1) Soltvadkert (1) Solus (1) Sólyomkő vendéglő (1) Somló (2) sonka (1) Sonkaarcok (1) Sophie brasserie (1) Sopron (2) Soroksár (1) Sóstói csárda (1) Sótartó (3) Soup Culture (1) Soup R (1) Söptei étterem (1) sör (1) sörbisztró (1) sörbúvár (2) Sörfőzők Udvara (1) sörkorcsolya (1) sörkóstoló (1) Sörkönyv (1) Sörmanufaktúra (2) Sörök háza (1) söröző (12) sörözők (1) Sörpince (1) sörtoplista (1) sörverseny (1) spagetti (1) speciality coffee (1) Spiegelberg István (3) Spíler (4) Spíler Shanghai (2) Spiritus Primus Pálinka (1) Splash (1) Spoon - Kőröspart (1) Spoon – Lotus center (2) Spritz (1) St. Petrus Vini (1) Stand (1) Stand bisztró (2) Stand étterem (1) Stand25 (1) steak (3) steak house (3) Strand (1) Strand - Békavár étterem (1) strandbisztró (1) street food (25) Street Food Show (2) Stüszi Vadász (1) Súgó (1) Sugovica Halászcsárda (2) sunday brunch (1) sushi (3) Sushi Ya (1) süllő (1) sült pisztráng (1) Sümeg (1) Sütő Zsolt (1) svédasztal (1) szabad tűz (1) Szabó Dezső utca (1) Szakkör (2) Szaletly (1) szamorodni (1) Szamos vendéglő (2) Szárcsa étterem (1) Szarka Pince (1) Szarvas Vendéglő (2) szarvasgomba (1) Szarvasi Sörmester (1) Szászi Endre (1) Szászrégen (1) Szatmári pince (1) Szatmárnémeti (1) Széchenyi tér (1) Széchenyi vendéglő (1) Szecskő Tamás (3) Szeged (33) Szeged környéke (1) Szegedi halászcsárda (2) szegedi halbisztró (1) Szegzárd (1) Szegzárdi bordal (1) székely csúcsétterem (1) Székely Fogadó (1) székely gasztronómia (1) székely konyha (1) Székely Tanya (1) Székelyföld (4) székelyföld legjobb éttermei (1) Székelykapu (1) Székelykő Kúria (1) Székelytanya csárda (1) Székelyudvarhely (4) Székesfehérvár (3) Szekfű Gyula (1) Szekszárd (10) Szeleshát (2) Szélkakas (1) Széll Tamás (3) Szent Andrea (1) Szent Andrea borbár (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Gaál Pincészet (1) Szent Gellért borház (2) Szent Gellért Söröző (1) Szent György Vendéglő (1) Szent Jupát (1) Szent Korona cukrászda (1) Szent Orbán Vendéglő (3) Szentegyháza (1) Szentendre (3) Szentesi József (2) Szentgotthárd (1) Szentpéteri pince (2) Szép Ilona (2) Szép Ilonka Csárda (1) Szépasszony völgy (1) Szepsy (2) Szepsy István (11) Szeráj (1) Szerb vendéglő (1) Szeremley Huba (3) Szerémség (1) Szerencsemalom (1) Szeri csárda (1) Szervusz bisztró (1) Szeszmenhely (1) Szikler Ervin Walter (2) Szimpla kávézó (1) Szimpla piac (1) Szó (1) Szombathely (3) Szováta (3) Szovátai halászcsárda (1) Szőke Mátyás (2) Szőllősi Mihály (1) Szövérdfi Zoltán (1) Szulló Szabina (1) Szűcsi (1) szürkemarhakolbász (1) Tábla (1) Taco Loco (1) Taiwan (1) Takács Lajos (7) Takler (1) Takler ferenc (1) Tálas László (1) tálcatologatós (1) Tállya (1) Tama (1) Tama étterem (1) Táncoló Medve (1) Tanti (3) Tántorgó Paripa (1) tapas (1) tapas bár (3) Tapassio (1) Taproom (1) Tarcal (2) tarja (1) tárkonyos levesek (1) Tarnóczi Zoltán (1) tarokk (1) Tarpa kft (1) Tasting Table (1) Tata (2) tatárbifsztek (2) Taumi (1) Taverna (2) Taverna Flórián (1) távol-keleti konyha (2) Távoli Galaxis (4) teázó (1) Teddy Beer (1) Telegdy ház (1) Temesvár (42) Temesvár legjobb éttermei (2) Temesvár legjobb sörözői (1) temesvári sör (2) tengeri herkentyűk (2) Tenkes Csárda (7) Tenyő (1) Terazza (1) Tercsi József (1) termelői piac (1) természethű borok (2) Terminál (3) Terracotta (1) Terroir Club (2) Terrra Hungarica (1) Terv presszó (1) Tetrabit (1) Textúra (1) thai (1) Thai Chili Wok Bar (1) Thai vendéglő (2) The Big Fish (2) The Butcher's Kitchen (1) The Dome (1) The Hub (2) Thumerrer Vilmos (1) Tiffán Ede (4) Tiffán Zsolt (1) Tigris (1) Tigris étterem (1) Tiltott Csíki Sör (1) Tio Felipe (1) tiramisu (1) Tisza part (1) Tiszaújlak (1) Tiszavirág (4) To Chefs (3) tócsni (1) tojáspaprikás (1) tojáspörkölt (1) Tokaj (4) Tokaj Disznókő (1) Tokaj Hétszőlő (1) Tokaj Nobilis (3) Tokaj Reneszánsz (1) Tokaji Bormívelők Társasága (1) Tokaji borvidék (1) Tokaji Kereskedőház (1) Tom Yum (1) tonhal (2) TOP 10 Arad (1) TOP 10 Székelyföld (1) TOP 100 (2) Top 100 söröző (1) toplista (1) Topolya (1) Torkos csütörtök (4) Torkos csütörtök 2014 (4) Tornai (1) Torockó (2) Torockószentgyörgy (1) Tortuga (2) Tosca (1) toszkán pacal (1) Tóth Ferenc (1) Tóth kocsma (1) Tőkés társak (2) töltike (1) Töltő (1) töltött szőlőlevél (1) töltött tojás (1) Törley (1) Török étterem (1) Tőserdei pálinkaház (1) Trance (1) Trattoria La Coppola (1) Trattoria Toscana (1) Tringa pince (1) TriplaX (1) Trófea (2) Tulipán borozó és könyvesbolt (33) turbolya (1) Turcsek Orsolya (1) túrókrém (1) Tusnádfürdő (4) Tusványos (2) Tüköry (1) Tüske pince (1) Tűzkő birtok (3) U 26 (1) Udvarház (1) új hullámos cukrászda (1) új hullámos kávé (1) újbor (1) Újkígyós (1) Újpest (1) Up and down (1) Urban Tiger (1) Üvegtigris hamburger büfé (1) Vabrik pince (1) Vaccarini (1) Váci desszertszalon (1) vadvízi hal (1) valenciai saláta (1) Vámos Attila (4) Vámosgálfalva (1) Vándor székely (2) Vándor Tanya (1) Vár a Speiz (1) Várdomb (1) Varga Csárda (1) Varga Gábor (3) Varga György (1) vargánya (1) Várkonyi bisztró (1) Várvédő Kinga (1) Várvédő Levente (1) Vasmacska (1) Vegacity (1) vegán (4) Vegan Time (2) vegetariánus (2) vendéglátói arcátlanság (1) vendéglő (19) Vendéglő a Régi Hídhoz (3) vendéglőkritika (1) Véndió (1) Veritas étterem (1) Veszely csárda (1) Veszprém (2) Vesztergombi (1) Vesztergombi Ferenc (2) Vétek György (1) Via (2) Via étterem (2) Via Napoli (1) Via29 (2) Viator étterem (1) Vida (1) Vida Péter (1) vidéki (1) vietnámi (1) vietnámi konyha (1) Víg bakter (1) Víg kalmár (3) Vígmolnár csárda (1) Viktória panzió (1) világevő (1) Villa Bagatelle (1) Villa Sandhal (1) Villány (11) Vince (3) Vince 2011 (1) Vince 2012 (2) Vince 2014 (2) VinCE 2015 (1) VinCE Wine Show (3) VinCE Wine Show 2016 (1) Vincent (1) Vincze Béla (3) Viniloteca (2) Vinopolis (1) Vinoport (1) Vintage (1) Vinto (2) Vitorlás bisztró (1) Vitus (1) Vizafogó (1) vizeletszagú tintahal (1) vodka (1) Vörös Homár (2) Vura Vinotéka (1) Vylyan (3) W35 (1) Walter vendéglő (6) Wang (1) Wang étterme (1) Wang mester (2) Wasabi (1) White Hops (3) Wine Guy (1) Wine Princess (1) Winstons (1) Wossala Rozina (1) WSET (1) Wunder sörművek (1) Wunderlich Alajos (1) Yes (1) Yuji Katagi (1) Zai (1) zakuszka (2) Zalaegerszeg (1) Zangio (1) Zazie (2) Zazzi (2) Zengő (1) Zetelaka (1) Zila (1) Zila kávéház (2) Zip's (1) Zip's brewhouse (2) Zips (1) Zombor (2) Zona (3) Zorba (1) Zöld Pecsét (2) zöldségkrémleves (1) Zuppa (1) Zwack (1) Zsálya bisztró (1) Zselicvad (1) Zsidai Roy (2) zsidó tojás (1) Zsigmond Gábor (1)