A divatjelenségeket örökké ellenszenvvel figyeltem. Az első meghatározó sokkhatás
akkor ért, amikor anyaországi levelezőtársaim a nyolcvanas évek elején egy
csapásra „leváltották” az akkor bizonyos fokig világnézetet is jelentő, jól lecövekelt
érték-kapaszkodókat nyújtó „őszinte kőkemény rockot” az új hullámra, s
megtapasztalhattam, hogy mit jelent a tömeges látszatazonosulás, a felszínes
eszmei hovatartozás. Ha belegondolunk, hogy mindez háttérerők, divat-manipulátorok
haszonelvű szempontjai alapján történik, még ellenszenvesebb e jelenség, legyen
szó zenéről, öltözködésről vagy gasztronómiáról.
No de mi van akkor, ha egy divatjelenség értékhordozó? Csak nem fogunk
ellene fordulni csak azért, mert felmutatja a divatjelenségek esetleg ellenszenves
sajátosságait? Eszterházy Péter írta (akinek politikai perverzióit most ne
firtassuk), hogy nem baj az, hogy a bort elérte a sznobizmus, vagyis jelen
kontextusban, hogy divat lett érteni a borhoz. Annál is inkább, mert a
sznobizmus esélyt ad arra, hogy sokan belsővé tegyék a felszínes azonosulást. A
természetességet, frissességet, alapanyag-tiszteletet, szezonalitást előtérbe
állító gasztronómiai megújulás divatjelenségnek tekinthető, ezzel együtt minden
okunk megvan örülni neki.
Mindezt annak kapcsán vetettem papírra, hogy a minap egy temesvári
látogatás alkalmával három helyet is sikerült meglátogatni a város
gasztro-kulturális epicentruma, a hajdani Dóm tér vonzáskörzetében s
tapasztalataink alapvetően kedvezőek voltak.
Elsőnek a Zai nevű bisztró kínálatát tekintettük meg. Csupa izgalmas mediterrán
fogás sorjázott a kellőképpen rövid étlapon.
Mivel a konyha nem volt még
„beindítva”, bruschettákra szorítkoztunk, enni muszáj volt valamit, az óra
féltizenkettőt mutatott s egyikünk sem áldozott még addig a táplálkozás
élvezetének. A paradicsomos bagette-pirítós (6 lej) átlagos alapanyagokból
készült, szárított fűszerrel, de ezzel együtt állítom, hogy korrekt, jól elkészített
falatkákat kaptunk,
a lazac nem volt festett tucathal, mint nem egy helyen, tetejére
mustárfű(rukkola)-levelet tettek és kapribogyókat, alá pedig diszkrét
tormamártás került, citromot pedig kérés nélkül hoztak,
a szardella meg jobb is
volt a konfekciótermékeknél, házi pácolásúnak tűnt (mindkettő 12 lej, ami három
szelet pirítóst fed).
Sikerült felkelteni az érdeklődésünket, legközelebb kipróbáljuk
a rákos avokádó-krémlevest, a bélszín-carpacciot vagy a csípősnek ígért csirkés
mogyoróvaj-krémlevest.
Második hely a Dóm téri patika mellett működő Insieme volt. Nagy meglepetésünkre
szolgált a friss alapanyagból, azon frissiben elkészített nagy adag fekete
kagyló, a leve lehetett volna koncentráltabb, de frissességét, üdeségét mi sem
igazolja jobban, mint az hogy a visszamaradt lé levesként is fogyasztható volt.
Mindez 25 lejért igen jó ajánlat, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A
pizzák között találtunk érdekes tételeket is. Választásunk egy olyan változatra
esett, melyen grillezett padlizsán és paprika, továbbá aszalt paradicsom volt,
többféle sajt mellett. (25 lej) Megállapítást nyert, hogy egyre több helyen
lehet korrekt pizzát kapni a Bánságban és a Partiumban, ami az olasz tőke
jelenlétével valamint a gasztronómiai tudás hazahozatalával egyaránt magyarázható.
Szép a sörválaszték az Insieme-ben, de igen drágán mérik a „komló-nektárt”. A
német sörkülönlegességeket 15 lejért kínálják, ami a fájdalomküszöb fölött van
már nálunk, így helyi, szűretlen csapolt sörre, a Terapia Goldra esett a
választásunk (9 lej korsója, ez sem kevés).
A harmadik hely egy jobbacska kocsma volt, a Vintage,
melyet a rendkívül
igényes és az italokkal kapcsolatos enciklopedikus tudást is nyújtó itallap
emel ki az átlagból. Ha a kínálatot is felzárkóztatják az itallap igényességi
szintjére, a Vintage a kifejezetten ajánlott kategóriába emelkedhet.
Végkövetkeztetésként megerősíthetjük azon korábbi megállapításunkat, hogy a
temesvári Dóm tér környékén mindenki találhat magának kedvére való vendéglőt és
kocsmát.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A leírt helyeket 2012. június 17-én látogattuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése