Évek óta némi
sóvárgással néztem a gépkocsi ablakából a Szász hordója nevű vendéglőt székelyföldi
útjaim alkalmával. A mindenkori sietség, ami persze korbetegség megakadályozta
eddig, hogy betérjek. A minap egyedül s ráadásul délidőben, a reggelizést
kihagyva haladtam el arrafelé, s rövid hezitálás után úgy döntöttem, próbáljuk
ki a helyet, akkor is, ha társaságban kellemesebb a teszt.
A komplexum impozáns,
a terasz a domboldalon van, a kilátás szép.
Több terem is tartozik a
vendéglőhöz, a dekorációban van némi eklektika. A klubhelységet és a mellékhelységet
rejtő pincébe a lejáratot kétoldalt hangulatos nyers téglafalon fekete-fehér
művészfotók díszítik a blues és a jazz nagyjairól, a szocreál mellékhelységben lenge
öltözetű sportoló lányokat csodálhat a látogató.
A három pincér közül
kettő tud magyarul, ami természetesnek tekinthető Vámosgálvalfán. Az már
kevésbé, hogy az étlap csak román és német nyelven tünteti fel az egyes ételek
nevét egy közel hétszáz éves erdélyi községben, ahol a magyarság egyelőre még
számottevő többségben van. (2002-ben 3836 lakosból 2565-an vallották magukat
magyarnak, rajtuk kívül 974 román, 293 cigány és 4 német élt akkor a
községben.)
Az étlap
hagyományos erdélyi és bevett, de vidéken egyelőre még szokatlan, nemzetközinek
tekinthető fogásokat egyaránt tartalmaz (báránykaraj, vélhetőleg házi
marinálású vadponty, tilápia, süllő stb.). Jómagam vargányatokányt kértem (volt
rókagomba is egyébként, ami elterjedtségéhez képest elég kevés étlapon bukkan
fel), valamint „olasz” ráknyársakat roston sült zöldségekkel. Rendeltem volna
ezeken túl salátaágyon kínált tintahalkarikákat, de szerencsére eszembe jutott,
hogy megkérdezzem, hogy netán előre bepanírozott mirelitkarikákkal lenne-e
dolgunk. A probléma messze nem annyira a mirelit-műfaj, hiszen egész jó
fagyasztott halat is lehet venni itt-ott, Horvátországban például, - hogy a
tintahalnál maradjunk – olyan jó mirelit tintahalt vettünk, hogy ember legyen a
talpán, aki a már elkészített halról megmondta volna, hogy nem jégágyról
származott. (Mi egyébként forró vaslapon, kevés extra szűz olívaolajon sütöttük
és fokhagymás petrezselymes citromos vajjal ízesítettük a són és durvára tört
borson kívül). A probléma a mirelit-panírral van, ami vastag, megszívja magát
olajjal s egy szomorú, vékony, rágós, gumis tintahalkarikát rejt alapesetben. De
találkoztunk már jónevű temesvári vendéglőben a fentebb leírt módon panírozott
halpéppel, azaz ipari hulladékkal is. A felszolgáló jelezte, hogy
előrepanírozott mirelitáruról van szó, így azt kihagytam.
A vargányatokány
remek volt, az sem vont le az élményből, hogy picit szemcsésedő ipari tejfelt
használtak hozzá.
A gomba állaga, ízesítése tökéletes volt, az adag megfelelő,
az ár pedig zavarba ejtően alacsony, mindössze 15 lej. Kár, hogy nem túl friss
pari kenyeret adtak hozzá.
A ráknyársak jó
minőségű mirelitáruból származtak, kettesével érmeszerűen húzták a rákokat
nyársra a csomagolók, magam is vettem ilyen mirelit rákot egy alkalommal, azzal
is meg voltam elégedve. S hőkezelés megfelelő volt, nem szárították ki a
rákokat, némi fűszerezés azért jót tett volna neki, akárcsak az egyébként ízletes
és megfelelően sütött zöldségeknek. Nem is derült ki, hogy mivel érdemelték ki
a ráknyársak az „alla Italia” nevet, hiszen a kevés zsiradékon történt, gyors
és megfelelő sütésen kívül a konyha semmit nem tett velük.
Mivel „vezető
beosztásban” voltam, limonádét rendeltem, amiből fél liter az adag, jól készítették
el, citromból, nem citromléből, s nem is cukrozták el. Viszont kimérnek szó
szoros értemében aprópénzért (8 lej egy liter, ergo 80 bani egy deci) kétféle
bort a ház boraként a környékről, királyleánykát és olaszrizlinget, ezekből
vettem egy-egy literrel utólag megkóstoltam, sőt, meg is ittuk, borászok
társaságában ráadásul, nem kiemelkedő, de mint a mellékelt ábra mutatja, iható
borok ezek.
Összességében átlag
feletti hely a Szász hordója, sikerült a bizalmamat annyira megnyerje, hogy
legközelebb is megálljak, ha belefér az időbe egy órácska ebéd vagy vacsora
céljára.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A Szász hordója nevű vendéglőben 2012. július 4-én jártam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése