A Baldaszti
márkanév egyből az élre tört a gasztronómiában. A Baldaszti’s Grand a 2012-es
magyar Gault-Millau kalauzba 11 ponttal került be, a szerényebb pontozású
Baldaszti’s Kitchenbe pedig a nemrégiben az egyik legnevesebb magyar séfet,
Pesti Istvánt szerződtették, akinek ételcsodáit a Babel nevű étteremben
ismerhettük meg korábban.
A nemrégiben
sikerült eljutni mindkét helyre, a Grandról már beszámoltam, szóljunk most a Baldaszti’s Kitchenről,
melynek szomszédságában remek ínyencbolt is működik.
Az étterem hangulata megnyerő,
elegáns, de nem feszélyező, a felszolgálók visszafogottak, de barátságosak, az
ételfelhozatal pedig felettébb izgalmas.
Az árak a minőséget tekintetbe véve
korrektnek mondhatók.
Jómagam gomba-esszencialevest
kértem sült wontonnal, 64 fokos tojást spárgával és csalánpürével valamint
mentás csokoládédesszertet. Mindhárom fogás a tökélyt súrolta, akárcsak a remek
házi kenyér, ami mellé kiemelkedő minőségű olívaolajat kínáltak. A leves
intenzív ízű és harmonikus volt, kellemesen dobott rajta a kevéske zöld
koriander, a wontonból elkelt volna még egy pár darab.
A csalán-spárga-tojás
együttes jól működött, pazar tálalás és selymes textúrák jellemezték a fogást.
A csokoládé-desszert maga volt a katarzis: csokoládé megannyi formában a
robbanótól a lemezkéken át a mousse-ig, mentafelhanggal és erdei gyümölcsökkel,
egyfajta megtervezett rendezetlenségben tálalva.
Az év desszertje volt
számomra.
A Baldaszti’s
Kitchen igazi ínyenc hely. Jóllakni nem könnyű a nagyevőknek, de inspirációt
kapni az ételek továbbgondolásához a kulináris kreativitás híveinek annál
inkább.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
A Baldaszti's Kitchenben 2012. június 8-án jártam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése