A mértékadó európai
étteremkalauzok, a Michelin és a Gault Millau mereven konyha-centrikusok. Ami
korrekt abból a szemszögből, hogy elismeréseik a szakácsszakmát orientálják,
egy Michelin-csillag vagy egy Gault Millau-sapka elsősorban a séf büszkesége.
Sajátos is lenne, ha egy háromcsillagos séf megítélését az határozná meg, hogy
milyen a belső tér kiképezése és az éppenséggel tetszik vagy nem a michelin-tesztelőnek.
A mindennapi ember logikája
másképpen működik, igényrendszere másképpen alakul ki. A csapnivaló kiszolgálás
egy mégoly remek ebédet is taccsra vághat, a bensőséges környezet pedig csáberő
lehet akkor is, ha a konyha közepes. Ezutóbbi kategóriába tartozik a
sepsiszentgyörgyi Rézkakas vendéglő. A látványelemként hangsúlyos belső
gerendázat impozáns, értelmet és életet ad a hatalmas belső térnek, a rusztikus
hangulat kellemes ellenpontja a megannyi, művészi szinten elkapott fekete-fehér
fotó különböző jazz- és blues-zenészekről.
Ha e zenészek alkotásai szólnának a
háttérben, az még emelhetne a hely barátságos atmoszféráján. Tartanak két jó
villányi bort a Bock pincétől, továbbá Egri Leánykát valamint Törley pezsgőt,
ami dicséretes, bár a paletta szélesíthető, hiszen egyre több magyar bor
kapható gond nélkül Székelyföldön.
Az étterem kedvező
áron, mindössze 15 lejért kínál háromfogásos menüt népszerű, kiadós ételekből,
a napi ajánlatot bárki meglelheti a honlapon, melynek címét nem kell sokat
keresni, magát adja: www.rezkakas.ro. Az
állandó étlap zömmel a régió standardjait hozza, ahová lassan a pizzát is be
lehet sorolni. Ami szembetűnő, az a helyenként extrémül alacsony ár. 20 deka
rántott halfilé, még ha pangasius, akkor is brutálisan olcsó 8 lejért, de fél
liter csülkös bableves 7 lejért, 20 deka sült csirkemáj 7 lejért szintén
meglepően kedvező.
Mi kértünk egy
parasztcsorbát (8 lej), továbbá tört paszulyt,
amit sült hagymakarikával
kínálnak (11 lej), valamint Kakas tálat (25 lej), amit inkább Rézkakas-tálnak
neveznék, hiszen csak csirkehúsból készült ételek vannak rajta, s vendég
hajlamos a megnevezés alapján az alapanyagra következtetni.
A leves nem volt
rossz, de kissé túlsavanyították, a paszulyt szerettük, de szerencsésebb lett
volna, ha a sült hagymakarikákat is kihozzák, figyelmeztetésünkre a pincérünk
megígérte, hogy a Kakas-tálon rajta lesznek a karikák.
Rajta is voltak, s
rajtuk kívül volt még a tálon két fűszermentes csirkeszárny, kellő mennyiségű korrekt
szezámmagos csirkemellcsík, szaftos, ízletes filézett csirkefelsőcomb, valamint
szabványjellegű sajttal töltött csirkemell, köretnek mirelit sült krumpli és
lilahagymás gombasaláta konzervjellegű gombából.
Összességében nem
rossz hely a Rézkakas, de nem is kiemelkedő konyhája alapján. A kedvező árak, a
jó elhelyezkedés, a kellemes beltér és az elfogadható konyhai színvonal
mindazonáltal népszerűvé tehetik, igazolandó kezdeti tézisünket.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A Rézkakas vendéglőben 2012. július 2-án voltunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése