2016. január 13., szerda

Éttermek Budapesten - Helyzetkép 2015 közepén


A kétezres évek első évtizedének közepén a magyar vendéglátásban megindult minőségelvű megújulás elsősorban Budapesten éreztette hatását. A szezonalitás immár nem merül ki az eper-spárga duó kora nyári napi ajánlatban való szerepeltetésében, hanem az éttermi élbolyban természetes része a mindennapoknak. Az alapanyag-tisztelet, az alacsony hőfokon való hosszabb hőkezelés alkalmazása általánosnak mondható ebben a szegmensben, mint ahogy az alapanyagok megválogatása is. Vannak, akik külföldi piacokról hozzák be a minőségi húst és halat, mások nem kevés energia-befektetéssel felkutatták a stabilan azonos szintet biztosítani képes hazai beszállítókat. A regionalitás nem fantázianevekben merül ki (lásd a Kádár-éra máig élő, fővárosi séfek által kiötlött klasszikusait a Brassótól teljességgel független „brassóival” kezdve a „dorozsmai” pontyon át a „somlói” galuskáig), hanem ott, ahol erre hangsúlyt fektetnek, mint a Brillben, az Ikonban vagy a Kistücsökben, ott valóban a helyi alapanyagokból készítenek helyi ételeket.
Csúcséttermek körében általánosnak mondható a tényleges kreativitás, ami nem a panírozott húsok variált töltelékeiben jelenik meg, hanem az ízekkel és állagokkal való tudatos kísérletezésben, a különböző textúrák egy tányéron való megjelenítésében, különleges alapanyagok használatában, merész párosításokban, valamint sok esetben a kimagasló vizuális élményt nyújtó tálalás-technikában. A tálalás módszertanában két, csak látszólag ellentmondó, valójában inkább egymást erősítő tendencia figyelhető meg, az egyik a letisztulás, az egyszerűsödés, a másik a funkcionális komplexitás. Magyarán az kerül a tányérra, amit meg is eszünk, nincsenek felesleges dekoratív elemek, faragványok, annál gyakoribb viszont a kidolgozott művészi tálalás ehető virágokkal, különleges füvekkel, hajtásokkal, színekkel és formákkal. E műfajban elsősorban csillagos séfjeink voltak az úttörők, akik közül Pesti Istvánt, a legutóbbi elismertet emelném ki, akit már évekkel ezelőtt a legszebben tálaló séfként emlegettek.  
(Pesti István féle desszert a Baldaszti's Kitchenből)
Érdemes egy szót szólni a különleges alapanyagok használatáról azzal együtt, hogy kizárólag a legfelső szegmenst érinti. Van már pár éve, de ennek dacára megemlítendő a Rosenstein vendéglő harcsapacalja, amire sokan felkapták a fejüket, de az Occhio di style-nál megjelenő ördöghalmáj se kutya. Visszatért az étlapokra néhány olyan, korábban gyakrabban használt alapanyag, mint a galamb (lásd: Costes, Paris – Budapest, békéscsabai Brill), a nyúl (lásd például: Borkonyha, Café Pierrot, La Perle Noir) vagy a vízi bivaly, mellyel talán a Chateau Viszben találkoztunk először, de most már az Onyx vagy az Almárium bisztró étlapjain is előfordul.
A nemzetközi trendnek megfelelően továbbra is slágernek számítanak a belsőségek, a mirigy, szív, velő s persze a pacal, mely szerencsére kiszabadult a pörköltkalodából, s kapható toszkán, spanyol, tavaszi s egyéb formában, hogy most ne Bíró Lajos emlékezetes pacal-carbonaraját említsem, amit egy vertikális Bock kóstolóra adott évekkel ezelőtt. Lassan, de biztosan Magyarországra is eljutott a „surf and turf”, azaz a hús és a hal egy tányéron szerepeltetésének divatja, mely szerencsés esetekben túlmutat az egyébként ízletes és kifogásolhatatlan királyrák-bélszín párosításon. E műfaj úttörője szintén a bizarr, mellbeverő kompozícióiról (is) elhíresült Bíró Lajos volt, akinek olyan fogásokat köszönhetünk, mint a bőrén sült fogas vargányás borjúínnal
vagy a Szent Jakab kagyló disznófősajttal, újabban borjúpaprikással.
Szerencsés fejlemény, hogy nemcsak a minőségi éttermek száma gyarapszik, hanem az értő és igényes közönség is, amiben nem kis szerepe van a médiának. A tömegízlés kiszolgálását feladva, a minőség, kulináris izgalom, a „hagyomány és evolúció” szolgálatába állt jó fél évtizede a Magyar Konyha és a Vendéglátás, igényes, minőségorientált étteremkalauzok jelennek meg (lásd az anonim tesztelés alapján szerkesztett Dining Guide-ot vagy Gault Millau-t, de ma már a reklámkiadványokban is jellemzően az étteremi élmezőnnyel találkozunk). Divat lett a kulináris kalandozás, az újdonságok kipróbálása, gasztronómiához való hozzáértés. Sőt, maga a főzés, bizonyíték rá a bő ezer gasztroblog. Az éttermek pedig az élményszerzésen túl sokak számára ihletforrást is jelentenek az otthoni főzéshez.
A csúcséttermek és csúcsgasztronómia népszerűsítésében nehezen túlbecsülhető „A konyhafőnök” című műsornak a hatása. Első ízben hallanak gasztro-konzervatív tömegek olyan alapanyagokról, mint a tengeri sün, de lássuk be, sokak számára még az avokádó, a pock choi, carambola, sárkánygyümölcs, a maracuja, a zöld koriander vagy az okra is újdonságnak számít. Mindezt ráadásul egy olyan séf prezentációjában, akitől még a szakácsszakmának is bőven van mit tanulni. Komplex, világszínvonalú ételek csúcsséfek általi elkészítését nézhetik végig a műsort követők, legyen az a műsor arca, Bernát József, vagy a meghívottak Sárközy Ákostól (Borkonyha), Pataky Péteren (Ikon) át Horváth Szilveszterig (La Mareda),
s még sorolhatnánk a magyar szakácsszakma krémjének azon tagjait, akik eddig felléptek a műsorban. Jó ötlet az az újítás, hogy meghatározó csúcséttermekbe viszik versenyzőket, s így a nézők, akiknek többsége – a látványkonyhákat leszámítva - nem látott, nem láthatott konyhát belülről, képet kap arról, hogy mi zajlik a színfalak mögött. S ha eltekintünk a műsor hatásvadász, a licenszhez tartozó fordulataitól (zenei aláfestés, hatásszünetek, kézfelemelés) akkor akár a kulináris ismeretszerzés örömével is leülhetünk azt nézni. Hasonló társadalmi hatása van „A konyha ördöge” című műsornak is, mely remélhetőleg a fősodor tagjait is a jó irányba nyomja majd.
Az általános magyar éttermi kultúrának nagy lökést adott a nevéhez felnőtt Gourmet fesztivál, mely egyszerű borfesztiválnak indult 2005 táján, a „gourmet” jelzőt legfeljebb a kézműves élelmiszereket kínáló standok indokolták, majd 2008-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesület szervezésében volt egy nagy kulináris bumm, kis adagokban kóstolhattuk a legjobb magyar éttermek kompozícióit a Costestől a Bock Bisztrón, Csalogány 26-on és az Onyxig. (A képeken egy-két fogást még felismerek 8 év távlatából, Bíró Lajos zöldborsófőzelékét tökéletes lágytojással, vagy Szél Tamás borjúlábcarpaccioját. De emlékszem még Pethő Balázs paprikás csirkéjére, Litauszki Zsolt kacsanyelvére.)


Ezután pár évre leült a mára már a fő issue-t jelentő apró, ínyenc falatkákra alapozott melegétel-kínálat. Az utóbbi években szerencsére ismét ez a rendezvény lényege. A Gourmet-látogatók megismerkedhetnek a csúcséttermekkel megfizethető áron, már csak azért is érdemes évente kilátogatni a rendezvényre, hogy számba vegyük, mely éttermek tartották fontosnak ott a megjelenést. Sok esetben maga a séf is az étterem házikója körül sertepertél, nem ritkán beáll a pultba, s sztárallűrök nélkül kommunikál az érdeklődőkkel. A fesztivál egyik erénye, hogy egy-egy klasszikus magyar étel alaptémaként való megjelölésével meglendíti a séfek fantáziáját, elősegíti kedvelt fogásaink újrafogalmazását. Idén a paprikás csirke volt a fő téma, igen izgalmas változatokat kóstolhattunk az Emile klasszikus recept alapján készült változatától
a Borkonyha merész átiratáig.
A kétezres évek első évtizedének végén megindult „Torkos csütörtök” veszített fényéből, a kezdeti dinamikus fejlődés alábbhagyott, de még mindig tömegek élnek a féláron való étkezés lehetőségével. A leglátványosabb változás a csúcséttermek távolmaradása az akciótól, néhány markáns kivételtől eltekintve persze (Alabárdos, Buddha bár, Nobu, Krizia, Peppers!). A kezdeményezés a kissé megkopott nagy nevek (Kárpátia, Apostolok, Mátyás pince, Bagolyvár) valamint a fősodor éttermeinek akciója lett (Bécsi szelet, Bajai halászcsárda, Rozmaring, Almásy, Kispipa stb.).
(Harcsaként eladott Pangasiushal 2015-ös "rendezvényen" az Almásy étteremben)
Az „étteremhetek” ezzel szemben a magas-középtől felfelé mozgatják meg a kulináris fellegvárakat két kategóriában. Az akcióban részt vevő helyek általában három fogást kínálnak 3300 forintért, a csúcséttermek 4900 forintért. Végső soron a filozófia hasonló a továbbra is igen népszerű déli menüéhez, amit akkor is érdemes kiemelni, ha volt már olyan étterem, tételesen a Segal Viktor nevével fémjelzett Stand bisztró, mely belebukott abba, hogy délben tele volt, de vacsorázni kevesen mentek vissza. Még mindig igen színes és izgalmas a budapesti déli menü-paletta s akadnak kiemelkedő éttermek, ahol túllépve a bevált egyszerű, zömmel menzákon is kínált fogásokon, délben is érdekes, izgalmas fogásokat kínálnak. A műfajban stabilan tartja magát az Olimpia, kimagasló teljesítményt nyújt az Olimpia-permutációnak tekinthető, Csongrádi Csaba nevével fémjelzett Fricska. Korrekt és izgalmas délben is a Gerlóczy, a Kiosk s még sorolhatnánk. A csillag elnyerése után sem mondott le a déli menüről a Tanti valamint az Onyx, bár ezutóbbi esetében már nincs szó „olcsó menüről”, a taksa 9000 forint+15% szervízdíj, amihez még hozzájönnek egyes fogások esetén a külön fizetendő díjak, így délben is eljuthatunk személyenként akár 24.000 forintig ital nélkül. Itallal együtt pedig 30.000 forintig, ami már egy tisztes vacsoraár.
Az olcsón keveset, finomat, izgalmasat keresők a déli menük mellett az egyre divatosabb tapas-bárokat is felkereshetik, amellett, hogy a tapas, mint műfaj hódít Budapest-szerte.  S bár a Bock bisztró már létrejöttekor kínált „magyar tapasokat” a véreshurkától a szalonna carpaccio-n át a törkölyös sült paprikáig, e műfajban újdonság mondható a magyar ételek elterjedése.  A Zizi tapas bárnak külön magyar tapas-étlapja van, a Pesti disznó kezdettől e műfajban utazott, de a borbárokban is praktikus megoldás a borkorcsolyáknak tapas formában való kínálása: a borok mellé sokan csak csipegetni kívánnak, ha lehet többfélét, elérhető áron.
Örömteli, hogy lassan Magyarországon is egyre többen jönnek rá arra, hogy az étterem kulcsembere a séf és nem a többnyire névtelenségbe burkolózó tulajdonos. Akinek persze a filozófiája meghatározza az éttermet, de ugyanakkor látványos jelenség, ahogy a séfek „viszik magukkal” a minőségi szintet. Bernát Dániel neve, dolgozzon a Nu bisztróban, a Bagolyvárban, vagy a Rézkakasban, garancia a minőségre. Hasonló a helyzet a magyar gasztronómia egyik legjobbjával, Huszár Krisztiánnal, aki a Mákból a Zonába helyezte át működését pár éve. De említhető a rácalmási Jankovich kúria korábbi séfje, Förster Zoltán,
aki most Győrújbaráton a Pipacsban készíti izgalmasabbnál izgalmasabb fogásait. Nem kerülhetjük meg a legutóbb csillagot szerzett Pesti Istvánt is, aki több éttermet is megjárt, a Babel és a Baldaszti’s Kitchen után kérészéletű együttműködés következett a La Perle Noir és az Egykettő tulajdonosaival, amiután révbe érni látszik a tavaly megnyitott és az idén kitüntetett Tantiban. A példák sorolhatók bőven, elég sok a vándorséf, aki nem marad olyan hosszan a helyén, mint mondjuk Bicsár Attila (Alabárdos) vagy Jáhni László (Kistücsök).
Az utóbbi évek jelensége, hogy egy-egy sztárséf szárnya alá vesz kreatív séfként több éttermet, ami érthető: több lassan az igényes tulajdonos, mint az alkalmazható séftehetség. Elsőként Ruprecht Lászlót kell említenünk, aki úgy működik, mint a „flying winemakerek”, akik Dél-Amerikában, hol Dél-Afrikában, hol Ausztráliában adnak tanácsot, azzal a különbséggel, hogy séfünk megmarad kis hazánk területén. Budapestvonzás körzetében is tevékenykedik, Perbálon a Walterben és Etyeken Hernyákéknál. Vita fölött ő legtöbb éttermet „ellenőrzés alatt tartó” séf, aki a hozzá legszorosabban kötődő balatonfüredi Baricska és veszprémi Chianti mellett számtalan helyen vállalta az ételek kitalálását, kezdve a rácalmási Jankovich Kúriától a nyíregyházi Aventinusig. Budapesten a privátséfségből a vendéglátásba véglegesen visszatért Lithauszki Zsolt viszi a prímet a Zsidai portfólióhoz tartozó nyolc étterem (21, Baltazár, Café Pierrot, ÉS bisztró, Pest-Buda, Spíler, Spíler Biergarten, Spíler Shanghai) konyhájának közvetlen vagy áttételes irányításával.
A vegetariánus étkezés még mindig a vendéglátás mostohagyereke, bár megjelent néhány színvonalas egység az eddigi klasszikusok (pl. Govinda hálózat) mellett. Érdemes megemlíteni a Ráday utca mellett működő a Rizsát, ahol nagyon kedvesen elmagyarázzák a makrobiotika alapjait az érdeklődő vendégnek valamint a Napfényes éttermet. Megnyílt egy gluténmentes ételeket kínáló egység is, a Köles, mely gyorséttermi rendszerben működik. Teret nyert a nyers-vegetariánus irányzat is, úgy tűnik, hogy sikerült a palettán megkapaszkodni a néhány éve nyílt Élet éttermének vagy másik nevén a „Mannatural ételmanufaktúrának”. Itt is a rokonszenves hittérítés szenvedélyével mesélnek a nyers növényi ételek pozitív élettani hatásairól. Ugyanezen filozófia mentén működik az egyik csúcscukrászda, a Naspolya nassolda, ahol hőkezelés nélküli, jól megkomponált, formatervezett, ízre is élvezetes desszerteket kínálnak.
A kádár korszak tömegétkeztetésének Venesz-Pető-Túrósi paradigmája máig érezteti hatását mind az országos, mind a fővárosi fősodorban, még mindig azon éttermek vannak masszív többségben, melyeknek konyhatechnológiái e szerzők tankönyveire vezethetők vissza, legyen szó barna mártásról, leves-készítésről vagy hússütésről. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy ebben az időszakban kialakult az élvezhető ételeknek egy viszonylag széles palettája, a „mátrai” borzastól a pékné módra készített csülkön át a különböző pörköltekig. A legnagyobb kárvallottja ennek a korszaknak a desszertműfaj volt, még ma is Dunát lehetne rekeszteni azokkal az éttermekkel, melyek megmaradnak a palacsinta-somlói galuska-gesztenyepüré cseppet sem szent háromság keretén belül, ahol pedig ezeken kívül mást is adnak, ott sem terjed túl a fantázia további féltucat bevált desszerten, lásd császármorzsa, mákos guba, gyümölcssaláta (lehetőleg konzervből), túrógombóc, rétes, pite.
Az utóbbi évtizedben lassan, de biztosan forradalmasodott a desszertkultúra is, egyrészt a korábbi bevált desszertek átiratával másrészt minőségi alapanyagok, technológiák és kombinációk alkalmazásával. A michelin-csillagos valamint Gault Millau sapkás éttermekben egyértelműen jó, nem ritkán katartikus élményt jelentő desszerteket készítenek, de kialakult országos szinten egy 150-200 étteremből álló derékhad, mely csillag és sapka híján is remek, ötletes, izgalmas édességeket kínál. Ezek zöme nem meglepő módon Budapesten működik. Hogy néhány példát is említsünk: a Terminál túrógombóc átiratánál nehéz jobbat elképzelni, a Rézkakasban kiemelkedő a csokival való reaktív játék, eredetiek, jól megkomponáltak a Buddha bár desszertjei, de a sor szerencsére igen hosszú.
Ide kapcsolódik ugyanakkor a cukrászdák új hulláma. A „nagyok” a Gerbeau, a Váci Desszertszalon magabiztosan őrzik pozícióikat, de ott van aspiránsként a végre Budapesten is egységet nyitott Zazie is.


Nem lehet kihagyni a többek között Nicolas Delgadoval is dolgozott Korponay Péter zseniális, csillagos szintű kompozícióit a Desszert Neked nevű helyen.


A még ma is main streamnek nevezhető hagyományos, túlcukrozott, margarinos, habfixálós, ételfestékes, zselatinos vonalat eleve elutasítják az elérhető áron működő, törekvéseikben az élbolyhoz közelítő új hullámos cukrászdák, melyek közül van, amelyik ostromolja a csúcsokat, (Cake Shop, Chez Dodo, Choco Deli, a Pataki cukrászda Dél-Buda vonzáskörzetében, Érden) s mások tisztességes, sok esetben házias, manufakturális desszerteket készítenek kevés technológiával, de minőségi alapanyagokból, kreatívan, lelkesedéssel. Az átlag feletti süteményekhez általában kivételes kedvesség, figyelmesség is társul az olyan helyeken, mint az Édesem vagy a La Delizia.
Az éttermi szférát is érinti a nagyipari termelés silányságára reakcióképpen megjelent kézművesség nagyfokú felértékelődése. Önmagára adó éttermekben vagy maguk készítik a sajtot, mint a Kistücsökben vagy kistermelőktől vásárolják a kézműves termékeket. Van még egy lehetőség a minőségi éttermek számára, világmárkának számító nagy nevek sajtjainak beszerzése. Már évekkel ezelőtt utat törtek a vendéglátásba a valódi kézműves borok. Örömteli jelenség a határon túli magyar borászok integrálása a magyar szakmába, mely egy régebben megindult folyamat, az viszont aránylag új, hogy az itallapokon jellemzően a magyar borok rovatban szerepelnek a hajdanvolt magyar területeken magyar borászok által megtermelt nemes nedűk, hogy csak a csúcsokat említsem, Maurer Oszkár (Szerémség), Balla Géza (Ménes) vagy Bott Frigyes (Garam -mente) borai. Egyre inkább polgárjogot kap a kézműves sör is, mely nemcsak a sörínyencek által ismert és látogatott, erre a témára specializálódott kiskocsmákban és szaküzletekben kaphatók, hanem lassan a jobb éttermekben is (lásd például Zsidai Roy éttermeit), bár ezen a fronton még van mit javítani.
A budapest éttermek világa már a kilencvenes években is színes volt etnikai szempontból, igaz sok esetben magyar üzletemberek nyitottak olasz, cseh, spanyol, görög vagy mexikói éttermeket. A felsoroltakon túl már akkor találkozhatunk zsidó, török, arab, thai, kínai, koreai, japán, indiai, sőt még vietnámi éttermekkel is. Az utóbbi évek tendenciája, hogy egyre több etnikai éttermet az adott  etnikum tagjai nyitnak meg, nem ritkán az adott etnikum tagjait megcélozva. Egyre több helyen találkozhatunk autentikus kínai, vietnámi, thai, vagy akár afrikai ételekkel. Másik oldalról az utóbbi évtizedben-fél évtizedben nyitott indiai éttermek pedig egyre jobbak, lásd: Curry House, Indigó, Mr. Masala, Delhi Darbar, Kashmir, Salaam Bombay, míg a japán éttermek mindig is a felső szegmensbe  tartoztak. Megjelent ugyanakkor a távolkeleti fúziós konyha a fine dining szintjén is, lásd a Nobut vagy a Buddha bárt.
Megannyi pozitív fejlemény mellett helytelen lenne említés nélkül hagyni a negatív jelenségeket, melyek ugyan nem érintik a csúcséttermeket, viszont tagadhatatlanul jelen vannak a magyar s azon belül a fővárosi vendéglátásban. Régi, de még dívó ügyeskedés a borjúnak sertéssel, az erdei gombáknak termesztett gombával, főszabály szerint csiperkével való „kiváltása”. A legdurvább hamisítás azonban a harcsának a Mekong deltájában kriminális körülmények között tenyészett tömeghallal, a pangáziusszal való helyettesítése, annak dacára, hogy e tömeghal a legkönnyebben beazonosítható halak egyike, nyersen vagy hőkezelve egyaránt jól felismerhető, ízre, állagra egyaránt. Rutinos hamisításvadászoknak vágásfelületre sincs szükségük, sőt a feltálalt halhoz való hozzáérésre sem. Olyan jónevű helyeken is találkoztunk ezzel a stiklivel, mint az Almásy étterem, a Kéhli vagy a Belvárosi Disznótoros.
Az összkép a negatívumok ellenére is bíztató. Egyre több a csúcsétterem, egyre jobbat, kreatívabbat, érdekesebbet kínálnak a már befutott sztárséfek, egyre több szegmenst ér el a minőségelvű megújulás, a nemes szándék, hogy a vendég asztalára komplex élményt ígérő tányért, frisset, jót, izgalmasat, vibrálót tegyünk. Magyarán a gasztro-forradalomként emlegetett jó irányú változás, ha lassan is, de annál magabiztosabban tör magának utat a kulináris előítéletek, a status quora épülő pozícióőrző érdekszövevények, a megcsontosodott preferenciák erdejében.

Dorozsmai Endre

A szöveg a "Best of Budapest" felkérésére készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkék

100 legjobb kulináris kaland (2) 112 (1) 2014 (1) 2014 legjobb éttermi élményei (1) 2015 legjobb élményei (2) 2016 (1) 2019 kulináris fénypontja (1) 21 (1) 21 - a magyar vendéglő (1) 21 gramm (1) 5-ös halászcsárda (1) 67 (2) 67 étterem (1) 7x7 (1) 90 fok (1) A Csokizó (1) A Főzés tudománya (1) A Gazdánál (1) A Hentes konyhája (2) A Konyha (1) A Konyha - Madách tér (1) A konyhafőnök (1) A legjobb 25 budapesti söröző (1) A magyar bortermelő lelkialkata (1) A Séf utcája (2) A Szász Hordója (1) A száz legjobb fővárosi söröző (1) A Táble (1) A tökéletesség nyomában (1) a vidék legjobb sörözői (1) A38 (1) Absolut Pho (1) Acapulco (1) Ádám Csaba (2) Ádám József (1) Adamovich Károly (1) Afrikai büfé (1) afrikai harcsa (1) ájult imám (1) Akasztó (1) Akasztói (1) Akasztói halascsárda (5) Alabárdos (2) Alabárdos vendéglő (1) Alcsútdoboz (1) Alessandro Arena (1) Alessio (1) Alexandra kalauz (5) Alföld (1) Algyő (1) Algyői (1) Algyői halászcsárda (2) Alkonyi László (13) All About Street Food (1) all you can eat (1) Allegria (2) Almalomb (1) Almárium (1) Almárium bisztró (1) Alte post (1) Alulu (1) Amarillo (1) ami szó (1) Ancora (1) Andante (1) Anema e Core (1) Angry Leprechaun Pub (1) Anonym pince (1) Anonymus (1) Anthony Bourdain (2) Antré étterem (1) Anyám tyúkjai (1) Anyukám mondta (5) Apátfalva (1) Apetit bisztró (1) Apetito (1) Apor pizzázó (1) Apponyi kastélyszálló (1) Apropó (1) Aquarium (1) Arad (31) Arad best of (1) Arad legjobb éttermei (3) Arad legjobbjai (1) Arad-hegyalja (1) Aradi Büfé (2) Arany Kaviár (4) Arany Páva (1) Aranyhal (1) Aranykereszt (2) Aranyszarvas (2) Art café (2) art street food (1) Artesano (1) Árvay (1) Árvay János (2) Asia Gourmet Kínai Étterem (1) Astoria (1) aszú (2) Aszú étterem (1) Atakám bisztró (2) Athanasios (1) Atmosphere (1) Áts Károly (2) Avocado (1) Ázsia fűszerbolt (1) ázsiai konyha (2) B Terv (1) B8 (1) Ba Bar (1) Babel (9) Bacchus (1) Bácska (1) Badacsony (1) Bagatell Next (1) Bagatelle étterem (1) Bagolykő (2) Baja (6) bajai halászlé (6) Bajzát Attila (1) BAK Hütte (1) Bakancslista II (1) Bakancslista III (1) Balaton (5) Balatonföldvár (1) Balatonfüred (1) Balatonkenese (1) Balatonszemes (1) Baldaszti's Grand (4) Baldaszti's Kitchen (2) Balga pince (2) Bálint Zoltán (1) Balkezes (1) Balla Géza (19) Baltazár (4) Bálványos (1) Bálványos Resort (1) Bandidos (2) Bandula (1) BaoBao (2) Bar Centro (1) Baracca (4) Baracsi (1) Baracsi halászcsárda (1) Bárdos Sarolta (3) Baricska csárda (2) Barnabás testvér (1) Barta Károly (1) Barta pice (1) Barta Pince (1) Bartók - Reggel. Délben. Este (1) Basa (1) Basa fogadó (2) Basilicus pincészet (1) Bassment (1) Bástya (2) Bástya vendéglő (1) BBQ (1) Bécsi söröző (1) Bécsi szelet vendéglő (1) Beefbar (1) Beefstro (1) Beer Co. (1) Beer Heaven (1) Beer-Bear (1) Beeráló (1) Beeroteka (1) Békéscsaba (8) Békéscsabai Kolbászfesztivál (1) Békésszentandrás (3) Békésszentandrási Kézműves serfőzde (1) Beköszöntő (1) belga sörök (1) Bella Napoli (1) bélszín (1) Béltek (1) Belly food (1) Benedek Péter (3) Benedek pince (1) Benkő Zoltán (2) Berarescu (3) Beregszász (1) Bereta Taproom (1) Bernát Dániel (1) Bernáth Dániel (1) Bernáth József (1) Best Burger In Town (1) best buy (1) Beszálló (1) Beszterce (1) Bezdán (1) BGB (1) Biatorbágy (1) Bibliotheka (3) Bierhaus (1) Bigfoot (1) bikavér (1) Bikavér Borbár (1) Birka csárda (4) Birkás borház (1) Bíró Lajos (6) Bistorant (4) Bistro 1568 (2) Bistro Cochon (1) bisztró (7) Bittera Dóra (4) Bitterfly (1) bivalymozzarella (1) Bivalyos (1) Black Bull Pub (1) Black Cab Burger (2) Black Sheep (1) Blöff (1) Bocelli pizzeria (1) Bock (6) Bock bisztró (10) Bock József (4) Bocuse d'Or (2) Boda kisvendéglő (1) Bodega (2) Bodor (1) Bodri halásztanya (1) Bodri pince (1) Bodza bár (1) bogrács (2) Bohémia (2) bolognai szósz (1) Bolyki János (3) Bookta (1) Bor (43) borászat (2) Borászok borásza (1) borbár (14) Borbarát (1) Borbély Tamás (3) Borbíróság (2) Borbistro (1) Borbisztró (1) Bori Mami (1) Borjour Magnum (2) borjúmáj (1) borjúmáj cideres-mustáros mártással (1) Borkalauz (2) Borkonyha (7) borkóstoló (38) Borlabor (2) Bormúzeum (1) Borműhely (1) Borosjenő (1) borozó (9) borozók (1) borral főzni (1) Bors (1) Bors gasztrobár (3) borsátor (2) borszaküzlet (1) Bortársaság (1) Bortér (1) borturizmus (1) Borzont (1) Bott Frigyes (6) Bott Judit (2) Bozóky (1) Bölcső Bar and Food (4) Brandt Loli (1) Brassó (4) Breitenbach pince (2) brew pub (2) brew-pub (2) bridge (1) Brill (2) Brill bisztró (13) Brill csárda (3) Brothers Steak House (1) Brum brum (1) Brunner (1) Bruno és Bruno (1) Brutal bitter (2) Bubba's Water Grill (1) Buda Gourmet Bistro (1) Budai Gourmet (3) Budakalász (1) Budakeszi (1) Budaőrs (1) Budaőrsi Halpiac (2) Budapest (243) Budapest bisztró (1) Budapest étterem (1) Budapest legjobb sörözői (1) Budapestm reggeliző (1) Buday Péter (1) Buddha bár (1) Buddha Original (1) Bugard's pub (1) Buja disznó(k) (2) Bujdosó pince (2) Bujdosó Székely (1) Bujole (2) Bulgakov (1) Buonissimo (1) Burger and Love (2) Burger Market (1) burger-kritika (1) Burke (1) Business bistro (1) Bussay László (2) Búsuló Juhász (1) Butter (1) büfé (2) Bűvös szakács (2) Cabinet de vin (2) Café 57 (1) Café Bouchon (1) Café Déryné (2) Café Erté (1) Café La Terra (1) Café Manuel Spazio (3) Café Pierrot (5) Café Ponyvaregény (1) Café Provance (1) Camelot (1) Caroussel by Chios (1) Carpaccio (2) Carrousel by Chios (1) Caruso (2) Casa Antinori (3) Casa Bunicii (1) Centrál kávéház (2) cevich (1) Chardonnay (1) Chateau Visz (2) Chef Café (1) Chef! (1) Chianti (2) CineCittá (1) Cirmi (1) Clock pub (1) Club 30 (1) Code7 (2) Colonello (1) Côme de Chérisey (1) Cool Tour Café (1) Copita tapas bár (1) Corinthia Grand Hotel (2) Corner pub (1) Corona da Lorenzo (1) Costes (14) Costes Downtown (2) Covid19 (1) cukrászda (18) cukrászda-kritika (14) Culinaris (3) Curry House (2) Curtea Berarilor (1) Czakó kert (1) Czifra csárda (1) Czifray (2) Csak a jó sör (5) Csak a jó sörök (2) Csákvár (1) Csalogány 26 (6) Csalogány26 (6) Csapody Balázs (1) csárda (9) Csárda a Horgonyhoz (1) csárdakritika (2) Csarnóta (1) Csávossy György (1) Cseh János (1) cseh sörök (1) Csendes M. (1) Csepp a tengerben (1) Cseri pince (1) Csernyik Pince (1) Cserpes István (1) Cserszegtomaj (1) Cserszegtomaji halászcsárda (2) Csiga Café (1) Csíki Grebbelő (1) csíki sör (1) Csíki söröző (1) Csíki söröző - Temesvár (1) Csíkrákos (1) Csíkszentdomokos (1) Csíkszentsimon (1) Csíkszereda (10) Csillagánizs (1) Csillaghegyi megálló (1) Csizmadia András (1) csobánkai sörfőzde (1) csokoládémanufaktúra (1) Csongrád (1) Csongrádi Csaba (2) Csontos György (1) Csopak (3) Csordás Fodor borház (2) csúcs hot dog (1) Csukás Balázs (1) Csuta cukrászda (1) Da Mario (2) Da Pino (2) Dali étterem (1) Dalmatinsky Podrum (1) Damniczki (1) Damniczki András (1) Damniczki cukrászda (1) Dang Mouoi (1) Dang Muoi (1) Dario Checchini (1) Debrecen (5) Deck bistro (1) Dél-Balaton (3) delikát (1) délszláv grill (1) Délvidék (2) Demeter - Apropo (1) Demeter Csaba (8) Demeter Endre (1) Demetervin (2) Demokrata (1) Dereszla (1) Déryné (1) Deszk (2) desszert (1) Desszert Neked (2) desszert.eu (1) Dettó bisztró (2) Déva (1) Dibonis (1) dim sum (1) Dimenzió borászat (1) Dining Guide (12) Dió (1) Diósd (1) dip (1) Disznókő pincészet (1) Divine - Delicia (1) DiVino (1) Dob 3 (1) Doblo (1) Dokk büfé (2) Dóm tér (1) Domaszék (2) Dombi és fiai fogadó (1) Dózsa étterem és panzió (2) dödölle (1) Dörgicse (1) Dr. Csizmadia András (1) Duginics vendéglő (1) Dugonics vendéglő (1) Dula Bence (8) Duna Döner (1) Duna Garden (1) Dunaföldvár (1) Dunagyöngye halászcsárda (1) Dunaújváros (1) Dúzsi (1) Dúzsi Tamás (14) Dzzs! (1) ebédmenű (2) Ebes (1) Éden pálinkaház (1) Eger (12) Egerszalók (1) Egri Bikavér (1) Egri Csillag (1) Egy-Kettő (1) Egykettő (1) Elemózsia (2) Élesztő (1) Eleven (1) Elite Wines (1) Első Mádi Borház (2) Ema del Mar (3) EMI (1) EMI tábor (2) Émile (1) Emlékpont (1) Encs (1) Enigma Kinetic Steam Punk Café (1) Enoteca (5) Enoteca de Savoya (1) Érd (1) Erdély (6) erdélyi ételek (11) erdélyi gasztronómia (1) Erdélyi Napló (2) Érsekcsanádi Halászcsárda (2) ÉS bisztró (2) Esca (1) Esca stúdióétterem (1) Eszterbauer (1) Eszterbauer János (4) Esztergom (4) etnikai vendéglők (1) étterem (493) étteremkritika (499) Éttermek (3) Etyek (1) Etyeki piknik (1) Etyeki pincefesztivál (1) Euphoria (1) Euphoria biergarten (2) Év borásza (2) Év bortermelője (2) Ezüstponty vendéglő (1) Fach bisztró (1) fagylaltozó (1) fajitas (1) falatozó (1) Fannicika pho bár (1) Fantázia lángossütő (1) Farkas Diána (1) fasírt (1) Fasor vendéglő (1) Faszaládé (1) Fat Mo (1) Fatál (1) Fatányéros (1) Fausto (3) Fehér Gábor (2) Fehérszarvas vendéglő (1) Fehértói (1) Fehértói Halászcsárda (5) Feke Zoltán (1) Fekete Antonió (1) Fekete Arany Klub (1) Fekete Béla (5) Fekete Bika (1) fekete kagyló (1) Fekete Korsó (1) Fekete Oszkár (3) Felsőbánya (1) Felvidék (4) Fennsík mártás (1) Fény utcai piac (1) Ferran Adria (1) Fertőrákos (1) festett tőkehal (1) Fiáker (1) Figula Mihály (2) Fijaker (1) Filoxéra (1) fine dining (3) Finomító Kantin (3) Fióka (1) First sörfőzde (1) First söröző (1) Fischer borház (1) fish and chips (3) Flying Bird Tea House (1) fokhagymás csuka (1) Font (1) Font pince (5) Food Revolution (1) Fork (1) Fork - The Restaurant (1) Fortuna (2) Fortuna étterem (1) Fóti Sörfőzde (3) Fóti Zwickl (1) Fölföldi Béla (1) főtt tojás (1) Főzdefesztivál (3) főző-show (1) főzzünk maradékokból (3) Fragment (2) Frank Sándor (2) Frank Zappa (1) Franz Weninger (1) Frei kávézó (2) Frey (1) Fricska (2) Fricska gasztropub (4) Frittmann (2) Frittmann János (2) fröccs (2) Fröccsterasz (1) Fruska bisztró (1) Fuchsli (1) Fuji (1) Funky Pho (3) Furmint Február (4) Fusion (2) fúzió (1) Füleky (1) Fülemüle (1) Fülemüle csárda (1) füstölt hal (2) G and D pékség (1) Gabnai Csaba (3) Gábor Imre (1) Gál Attila (1) Gál Tibor (2) Galéria 12 (1) Gallay pince (1) Gálné Dignisz Éva (4) Gambrinus (2) Garabonciás (1) Garam mente (1) Garay János (1) Garibaldi bisztró (1) Garuda indonéz vendéglő (2) Gastrolab (1) gasztro-forradalom (2) gasztro-kocsma (1) gasztro-kocsmák (1) gasztro-pub (1) gasztro-trendek (1) gasztro-vetélkedő (1) gasztroblogok (1) gasztrojazz (1) Gasztronómia 2012 (1) gasztropub (1) gasztrotúra (1) Gault Millau (10) Gault Millau 2014 (3) Gault Millau 2015 (1) Gault Millau 2016 (1) Gedeon söröző (2) Gekkó (1) Geönczeöl Attila (1) Gepárd és űrhajó (2) Gerbeaud (4) Gere Attila (7) Gere Mandula (5) Gerendás (1) Geszler (1) Gesztenyés étterem (1) Géza konyhája (1) Giardino (2) Gizi csárda (2) Gléda étterem (1) Goa Café (1) Gold bisztró (3) gomba (1) Gondűző (2) Gordon Ramsay (1) gourmet-bár (1) Grabanc IPA (1) Graf (2) gravlax (1) Graziano (1) Grenier (1) Gresham (1) griilezett sütőtök (1) Grill to Chill (2) grillezés (1) Grizzly Food and more (1) Gróf Buttler (2) Gundel Károly (1) Gusteau (1) Gusteau élményműhely (2) Gusto (1) Gyenge Zsolt (1) Gyergyószentmiklós (3) Gyilkos tó étterem (1) Gyímesközéplok (1) Gyomaendrőd (1) gyoza (1) Gyöngyös (2) Gyöngyöspata (1) Gyöngyöstarján (1) Györgykovács Imre (3) Győrújbarát (1) Gyradiko (2) gyros (5) Gyula (18) Háda Imre (1) Hadik kávéház (1) Hagya Márk (1) Hagyomány és evolúció (1) Hajdószoboszló (2) Hajdújárás (1) hal (1) Halászbástya (1) Halászbástya étterem (2) Halászcsárda (5) halászlé (9) halbár (1) halbisztró (1) halétterem (3) Halkakas (2) Halmai Csaba (1) Halműhely (1) Halműhely 2.0 (1) halsütő (1) haltatár (1) haltepertő (10) halvendéglő (2) hamburger (15) hamisítás (1) Hamvas Béla (1) Hanoi Pho Bistro (1) Harcsafészek (1) Hargita-fürdő (2) Harmopan bisztró (1) Három Szív (1) Hathi (2) Hatolyka (1) Haxen bajor királyi sörház (2) Hazai kézműves finomságok (1) Házi/Állat (1) HB söröző (1) HBH söröző (1) Hedon (1) Hedon söröző (1) Hedonist restaurant (1) Hegedüs Kálmán (1) Hegedüs Péter (1) Hegybíró bora (1) Hegyeshalom (1) Hegyköz-Ér Panzió és Étterem (1) Hegyközszáldobágy (1) Hegyközszentmiklós (1) Hegyvidék üzletközpont (3) Heimann (2) Heimann Zoltán (3) Hello Sári! (1) Hellohal (2) Henry Belga Söröző (1) Hernyák Laci (2) Heston Blumenthal (2) hétköznapi déli menü (1) Hévíz (1) High Note Sky bar (2) Hírös Napok (1) Hirschr ház (1) Hlatky-Schlichter Hubert (1) Hódmezővásárhely (3) Hodosi cukrászda (1) Hold utcai Vásárcsarnok (5) Holsten söröző az Oroszlánhoz (1) Hopfanatic (8) Hoppá (1) Hoptop (1) Horizont (1) Hortobágyi csárda (1) Horváth Csaba (1) Horváth Kisvendéglő (1) Horváth Tamás (1) Hosszúhetény (1) hot dog luxuskivitelben (1) Hotel Délibáb (1) Hrabal (2) Hun tanya (1) húsgolyó (1) Húsmegálló (1) Huszár Krisztián (2) Ida néni (1) If (1) IF kávézó (2) ifj. Kamocsay Ákos (1) Igazi Csíki Sör (2) Igazi Olíva (1) Így főznek a borászok (1) Ikon (6) Ikon étterem (3) Il Chef (1) Il Padrino (1) Il Panificio Basilico (2) Imi bisztrója (3) Imola udvarház (2) In Vino Veritas (1) indiai (2) Indivino (1) Innio (3) Insieme (1) interjú (3) Intermezzo (1) Intim étterem (1) InVitro (1) ínyencbolt (3) IPA (1) Ipacs Szabó István (1) Irene (1) Isabel Legeron (2) István borház (1) ITee café (1) Jack's burger (2) Jackfall bormanufaktúra (1) Jáhni László (1) Jalapeno (1) Jalecz Lajos (1) Jancis Robinson (1) Jani Lacikonyha (2) Janis Pub (1) Jánosiék (1) japán (1) Járdovány (1) Jásdi István (1) Jazz bisztró (4) Jazz Café (1) Jekl Béla (3) Jetty Choco (1) Jobb mint otthon (1) Joel Robuchon (1) joghurtmártás (1) Johann Bruttler (1) John Bull Pub (1) John Mayall (1) John's Pub (1) Jókai bisztró (1) Jókai cukrászda (1) Jónás a bálnában (2) Jorgosz (1) Josper (1) Joy's Pub (1) Juhász Testvérek (1) Juhász Tibor (1) juhok (1) juhtúró (1) Jurta kocsma (1) K&K bistro (1) K9 (1) Kaba Gábor (1) Kadarka (1) Kadarka borbár (3) Kaja tanya (2) Kakas vendéglő (1) Káli Art Inn (3) Kalmár Gergő (1) Kaló Imre (4) Kalocsa (1) Kalocsai Zoltán (1) Kaltenecker (1) Kami kisvendéglője (1) Kanczler András (1) Kandalló (6) kannás bor (1) Kanpay Izakaya (2) Kapca bisztró (1) Kapu (1) Kárásztelek (1) Karner Gábor (6) Kárpátalja (1) Kárpátia (2) Kárpátia borház (1) kártya (1) Kassa (1) Kastély (1) Kastély étterem (1) kávézó (4) kávézók (1) Kaviár (1) Kazinczy utca (1) Kecskemét (11) Kecskeméti csárda (1) Kecskeméti Krisztián (1) kedvező árak (1) KEG Sörművház (1) Kéhli vendéglő (1) Kékfrankos étterem (1) Kelet (1) Kelly's Food (1) Kepi söröző (1) Kerekes Sándor (3) Kereskedőház (2) Kerkaborum (1) Kerkyara (1) Kerkyra (1) Kertvárosi kisvendéglő (1) keserű gomba (1) Keserű méz (1) Keszegsütő (1) Keszthely (3) Kézdivásárhely (4) kézműves bor (2) Kézműves Borok Háza (1) kézműves csokoládé (1) kézműves hamburger (7) Kézműves magyar ízek vására (1) kézműves sör (39) kézműves sörfőzde (1) kézműves söröző (3) kézművs söröző (1) KF (1) Kicsi San (1) KicsiZso (1) kifőzde (3) Kígyósi (2) kínai konyha (2) Kiosk (1) Kis magyar szakácskönyv (1) Kisbuda Gyöngye (1) Kiscuki (1) Kishúsom (1) Kisiratos (2) Kisködmön (3) Kiskőrös (2) Kiskőrössy 2.0 (1) Kismaros (1) Kispiac (2) Kispipa (1) Kispityér vendéglő (1) Kiss Balázs (1) Kiss család (1) Kiss János (1) Kiss Tamás (1) Kissbende (2) Kistelek (1) Kistücsök (18) Kisvendéglő a Hargitához (4) Klassz bisztró (1) Klausenburger söröző (1) Klauzál téri vásárcsarnok (1) Knossos (1) KNRDY (1) Knyihár Mihály (1) Koccintó bár (1) Koch Csaba (1) kocsma (62) kocsma kocsmakritika (1) kocsma-kritika (2) kocsmakritika (62) Kogart (1) kolbász (3) Kolonics (1) Kolonics Károly (2) Kolorbár (1) Kolozsvár (9) Kolozsvár legjobb éttermei (4) Komachi (1) Komáromszentpéter (1) Komló és tehén (1) kommunikáció (1) Kondorosi csárda (1) Konyári János (14) Kopár (2) Kopaszi gát (1) Korall (1) Korhely Daloda és Faloda (1) korhelyleves (2) Koriander vendéglő (1) Korona étterem (2) Korzó étterem (1) Korzó Pub (1) Kovács Adorján (1) Kovács Kristóf (1) Kovács László (1) Kovács Nimród (1) Kovács Sándor (1) Könyvbár (2) könyvbemutató (1) Köpcös (2) Kőszeg (1) Kővári Gergő (2) Köz'Pont (1) középkori vendéglő (1) Központ bisztró (1) kraft sör (5) kraft sörfesztivál (1) Krauss (1) Kreinbacher (3) Kristinus (1) Kristinus borház (1) Krizia (1) Krúdy Gyula (1) Kukorica csárda (1) Kulináris charta (2) kultúrkocsma (3) Kupak (3) Küküllő söröző (1) külhoni (1) Különleges sörök boltja (3) Külvárosi kávéház (2) Kürti István (1) Kürtös ételbár (1) Kürtős kalács (1) Kvassay Levente (1) Kyoto (2) Kyros (1) Kyros Gyros (2) L'Enoteca (1) La Calul Alb (1) La Delizia (1) La Piazetta (1) La Pizza Napoletana (1) La Strada (1) La Vela (1) Labor bistro (1) Laci csárda (1) LaciKonyha (8) LaciPecsenye (1) Laczkó Ottó (1) Lakatos Műhely (1) Lakitelek (2) lampredotto (1) Lánchíd söröző (1) Lángos (2) Larus (1) Larus központ (1) Látóképi Csárda (2) Laurus (2) lazac (2) Le Bourbon (1) Le Meridien (1) Le Petit bistrot (1) lecsó (1) Léder Zoltán (2) Legenda sörfőzde (5) Legenda söröző (1) Legfelső Beeróság (1) Legjobb budapesti sörözők (1) Legjobb halászcsárdák (1) legjobb hamburgerezők (3) Legjobb magyar kézműves sörök (2) legjobb sörözők (1) Légli Géza (1) Légli Ottó (5) legrosszabb hamburgerezők (1) Léhűtő (2) Lelovits Tamás (1) Lénárd András (2) lengyel tojás (1) Leon (2) Lera's Food (1) Leves (2) liba (1) Libamájfesztivál (2) Libanoni étterem (1) Lido étterem (1) Liget vendéglő (1) Linbrunn (2) Liquor store (1) Litauszki Zsolt (2) Lithauszki (2) Lithauszki Zsolt (2) Little Hanoi 2 (1) Little John (1) Livada (2) Lobogó (1) Locanda del Corso (2) Loja étterem (1) Lolita desserts (1) Losonci Bálint (4) Losonci tér (1) Lou lou (1) Loulou (2) Lőrincz György (3) Lőrincz György séf (1) Lövőház utca (1) Ludányi András (5) Ludwig - Mentesi (1) Luka Enikő (1) Lunchbox (2) luxuskocsma (1) Macsinka János (1) Macska kávéház (1) Mád (2) Madame Noi (1) Madarasi Hargita (2) Madarasi menedékház (2) Made In China (1) Mádi Kör (1) Mádi Kúria (1) Mádi Udvarház (2) Magnifico (1) magyar bor (1) Magyar Borakadémia (3) Magyar Borok Háza (1) magyar csárdák (1) magyar kézműves sörök (14) magyar street food (2) magyar vendéglátás (1) Magyarkanizsa (1) Magyarország (1) Magyarság Háza Kávézó (1) Majoros birtok (1) Majtényi Présház (3) Mák (7) Mák bisztró (6) Makó (3) Mákvirág Pince (1) Maláta (1) Malatinszky (1) Malatinszky borterasz (1) Malatinszky Csaba (1) Maligán (5) Malom étterem (1) Mandarin (1) Mandula (2) mangalicakolbász (1) Mango (1) Manna (1) Mannatural (1) Manuel étterem (1) Manufaktura (1) maradékfelhasználás (1) Marco Pierre White (1) Márga bisztró (1) Márgál (2) Margit utca 9 (1) Marin and Friends (1) Marosvásárhely (4) mártogatós (1) Marton nap (1) márványsajt (1) Massimo (2) Maszek (1) Mátészalka (1) Mátrai Tőkések (1) Matrjoska (1) Matrjoska bisztró (2) Maul pince (1) Maurer Oszkár (9) Maurus (1) Mauthner Zsófia (1) Mautner Zsófia (1) Meat Boutique (1) Meat Busters (1) Meatic (3) Meatology 2.0 (1) medvehagyma (1) Melecsky Tibor (1) Melody pizzéria (1) Ménes (4) Ménesi borvidék (1) menta (1) Menta terasz (1) Mercy étterem (1) Merfelsz pince (2) Merlot étterem (1) Mészár-steak (1) Mészáros Gabriella (7) Mészáros Pál (3) Metro (1) Metzger László (2) Mézeskalácsosház (1) Mezőzombor (1) MGE (7) MGM Bástya étterem (1) Michel Rocha Vieira (1) Michelangelo (1) michelin csillag (6) Micul San (1) Mihályi desszertszalon (1) Mihályi László (1) Miklós Csabi (3) miklóscsabi (2) Miles Davis (1) Mili Gastronomie (1) Milky Way (1) Millenium Da Pippo (1) Millenium Pub (1) Mini (1) Mirage étterem (1) Misik Endre (2) Miska vendéglő (2) Miskolc (1) Misto (2) MNGSZ (1) mnőségi bor (1) Moara cu noroc (1) Módszertani kabinet (1) Mogyorósi Gábor (1) Mohács (1) Mohácsi halászcsárda (2) Móka kávézó (1) Molnár B. Tamás (11) Molnár Imre (1) Molnár János (1) Molnár Pince (1) Molnár Tamás (1) Momotaro (1) Mondial du Rosé (1) Monk's bistro (1) Monster street food and grill (1) Montenegroi Gurman (4) Monyó Café (5) Monyó Serfőzde (4) Mór (3) Móres bárkonyha (1) Mossellen Belga Söröző és Étterem (1) Moszkva (1) Munkács (1) muszaka (3) Műkedvelő Hedonista (1) Művészbejáró (1) Na és? bár (1) Nádas Csárda (1) Nádor étterem (1) Nagy Levin (1) Nagy Péter (1) Nagy-Magyarország fogadó (2) Nagybánya (3) Nagylapos (2) Nagyszalonta (2) Nagyszeben (1) Nagyvárad (8) Nagyvárad legjobb éttermei (3) Nagyvásár tér (1) Náncsi néni vendéglője (2) Napfény műterem (1) Napfényes étterem (1) Napoli (1) nápolyi pizza (2) narancssaláta (1) Nefrit (1) Neked csak Dezső (1) Nem süti (1) Németh Antal (3) Németh János (1) Némó (1) Nemo fish and chips and salad bar (1) Nikosz Taverna (1) Nissara's (1) No 1 (1) No 1 bisztró (2) No Waste bisztró (1) No. 1 (1) No.1 bisztró (1) Nobu (4) Nohoplimit (5) Nolio (1) Nostry Gastronomy (1) Nu bisztró (2) Nyakas pince (8) nyers hal (1) Nyilván IPA (1) Nyíregyháza (3) Nyolcas Ádám (1) Oban (1) Óbuda (2) Óceán bár (1) OGGI (2) Ogre bácsi (1) Ogre söre (1) Oláh István (1) olasz (1) olasz étterem (9) Old Lisbon (1) Old Man's (1) Oldies (1) Olimpia (13) Olíva (2) Olíva bisztró (1) olívaolaj (1) Olivo bisztró (1) Olympia (1) OMU (2) One More Beer (1) Onyx (20) Ópálos (1) Opperheim (1) Opus Jazz Club (1) Ópusztaszer (1) Orbán Ferenc (1) Orosháza (1) Orosz Gábor (1) Orosz Gábor Pincészete (1) Oroszlános borvendéglő (2) Orsolya pince (4) Ostoros - Novaj (1) osztriga (2) Oszvald Lajos (1) Oszvald Lajos Pincészete (1) Ózon szálló (1) Öcsi és Fuszek (1) önkiszolgáló (1) Öreg Kőrössy (1) Öreg Kőrössy Halászcsárda (4) Öreg Pákász (1) Öreg Tanyacsárda (2) Öreg tó vendéglő (1) Ős Kaján (1) Őshonos Delikát (1) Őszy Tóth Gábriel (1) Öttömös (1) pacal (2) pacalpörkölt (2) Pacsirta étterem (1) Pad Thai (3) padlizsán (4) padlizsánkrém (5) Padron tapas bár (2) Paks (1) Paksi Gasztroblues (1) Paksi halászcsárda (1) palacsinta (1) Paletta (1) Pali bácsi finomságai (1) Palics (1) pálinka (2) Pálinka patika (1) Pálinkaház (1) Pálinkamanufaktúra (1) Pálma (1) Palotai Csaba (3) Pampetrics borkereskedés (1) Pandzsáb tandoori (1) pangasius (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannonhalma (2) Pántlika bisztró (1) Pántlika porta (1) Pantry brunch and café (1) Papa Razzi (1) Paprika csárda (2) paprikás (1) paradicsomleves (1) Parajd (1) Parcsetich Ernő (1) Park hotel (1) Párkány (1) Partium (1) Pasaj (1) Pastor pince (1) Pastrami (2) Pásztor Csárda (3) Pásztor csárda Szombathely (1) Patak vendéglő (1) Pataki cukrászda (2) Pataki Péter (2) Pataky István (1) Pataky Péter (1) Patrióta (2) Paulo András (1) Pécs (4) Pein Ádám (3) pékség (1) Pendits pince (1) Pepper (1) Pepper Steak and Shake (1) Peppers! (1) Pescada (1) Pest-Buda (3) Pesti Burger és Bár (2) Pesti István (2) pesto (1) Pethő Balázs (1) Pethő étterem (1) Pethő vendéglő (1) Petróczi csárda (1) Petrus (2) Petry (1) pho (6) Piac bisztró (1) piaci étkezés (1) Picasso (3) Pig 37 Blitz Grill (2) Pilvax (2) pincészet (1) Pintér Katalin (1) Pintxo (1) Pipacs (1) Pipacs étterem (1) Piricske (1) Pivo (3) Pivohalle (1) pizza (6) Pizza drive (1) Pizza e pasta (1) Pizza sarok (1) pizzázó (1) pizzéria (4) Platán (1) Plaza hotel (1) Plebs Craft and Crust (1) pljeszkavica (1) Pócz pince (1) Pod Nebom (1) Pók Tamás (1) Polapola (1) Polgár Zoltán (3) Pollok László (1) Pomo D'Oro (2) Popcorn (1) Poroszló (1) Portofino étterem (1) Portum (1) Posta pince (1) Potyka csárda (1) Pozsony (1) pörkölt (1) Prágai tavasz (1) Prantner Ferenc (1) Prato (1) Prímás pince (1) Prime Steak House (1) Pronto (1) puliszka (1) pulled pork (1) Puskás Hotel Étterme (1) Pünkösdi Bortúra (1) Qtaro (1) Quan Hoa Sen (1) Rákóczi tér (1) rakott krumpli (1) ramen (2) Ramenka (2) rántott hús (1) ras el hanout (1) Ráspi (5) Ráspi étterem (1) raw vegán (2) recenzió (1) recept (15) Reciproc (4) Recsk (1) reggeli (1) reggeliző (2) Reliva (2) Rendelő bisztró (1) Renegade (1) Repülő Puli (1) ReStage (1) rétes (1) Retro (2) Rév csárda (1) Rézangyal (1) Rezi György (1) Rézi néni szakácskönyve (1) Rézkakas (2) Rickshaw (2) Ring Café (1) Riso (1) Ristorante al Duomo (1) Riviere (1) Rivo (2) Rízmajer József (1) Rízmajer söröző (1) Robert Parker (1) Rock Café (1) rock-kocsma (1) Rod (2) Rohály Gábor (3) rókagomba (2) rókagombatokány (2) rokfort (1) romkocsma (4) ropogósra sült sneci (1) Rosalia (1) rosé (2) Rosenstein Róbert (1) Rosenstein vendéglő (1) rost (1) roston sütés (1) Róth Zoltán (4) Rothbeer (2) RoVinHud (2) Royalsekt (1) Rozmaring (1) Rózsa söröző (1) Rózsa vendéglő (1) Rózsakert vendéglő (1) Rózsavölgyi csokoládé (1) Rozsdás Pelikán (1) RTL klub (1) Rubin (1) Rudits Károly (2) Ruppert pince (1) Ruprecht László (1) Rustika (1) sajt (1) sajtófogadás (1) Salon (1) Salon Gourmet (1) Salt and Pepper (3) Salvator (2) Samsara (1) San Genaro (1) Sanzon (1) Sanzon étterem (1) Sáo pho bár (1) Sárga borház (1) Sarki Fűszeres (1) Sárközi Ákos (2) Sárközy Ákos (1) Sarokház étterem (1) Sasu Csárda (1) Sauska48 (1) Sax borbár (1) Schieber pince (1) Schieszl vendéglő (1) Schmak András (3) Schwabenhaus (1) Seafood (2) Seasons (1) Seasons Wine Bar (1) Sedo (1) Segal Viktor (1) Semmi extra (1) Sepsiszentgyörgy (6) Sepsiszerntgyörgy (1) Shiraz étterem (1) Sike Tamás (7) siller (1) Simcoe (1) Skanzen (2) Slow Foodiez (1) Smooth (1) sneci (1) Sobri Halászcsárda (2) Societe (1) Société (1) Soltvadkert (1) Solus (1) Sólyomkő vendéglő (1) Somló (2) sonka (1) Sonkaarcok (1) Sophie brasserie (1) Sopron (2) Soroksár (1) Sóstói csárda (1) Sótartó (3) Soup Culture (1) Soup R (1) Söptei étterem (1) sör (1) sörbisztró (1) sörbúvár (2) Sörfőzők Udvara (1) sörkorcsolya (1) sörkóstoló (1) Sörkönyv (1) Sörmanufaktúra (2) Sörök háza (1) söröző (12) sörözők (1) Sörpince (1) sörtoplista (1) sörverseny (1) spagetti (1) speciality coffee (1) Spiegelberg István (3) Spíler (4) Spíler Shanghai (2) Spiritus Primus Pálinka (1) Splash (1) Spoon - Kőröspart (1) Spoon – Lotus center (2) Spritz (1) St. Petrus Vini (1) Stand (1) Stand bisztró (2) Stand étterem (1) Stand25 (1) steak (3) steak house (3) Strand (1) Strand - Békavár étterem (1) strandbisztró (1) street food (25) Street Food Show (2) Stüszi Vadász (1) Súgó (1) Sugovica Halászcsárda (2) sunday brunch (1) sushi (3) Sushi Ya (1) süllő (1) sült pisztráng (1) Sümeg (1) Sütő Zsolt (1) svédasztal (1) szabad tűz (1) Szabó Dezső utca (1) Szakkör (2) Szaletly (1) szamorodni (1) Szamos vendéglő (2) Szárcsa étterem (1) Szarka Pince (1) Szarvas Vendéglő (2) szarvasgomba (1) Szarvasi Sörmester (1) Szászi Endre (1) Szászrégen (1) Szatmári pince (1) Szatmárnémeti (1) Széchenyi tér (1) Széchenyi vendéglő (1) Szecskő Tamás (3) Szeged (33) Szeged környéke (1) Szegedi halászcsárda (2) szegedi halbisztró (1) Szegzárd (1) Szegzárdi bordal (1) székely csúcsétterem (1) Székely Fogadó (1) székely gasztronómia (1) székely konyha (1) Székely Tanya (1) Székelyföld (4) székelyföld legjobb éttermei (1) Székelykapu (1) Székelykő Kúria (1) Székelytanya csárda (1) Székelyudvarhely (4) Székesfehérvár (3) Szekfű Gyula (1) Szekszárd (10) Szeleshát (2) Szélkakas (1) Széll Tamás (3) Szent Andrea (1) Szent Andrea borbár (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Gaál Pincészet (1) Szent Gellért borház (2) Szent Gellért Söröző (1) Szent György Vendéglő (1) Szent Jupát (1) Szent Korona cukrászda (1) Szent Orbán Vendéglő (3) Szentegyháza (1) Szentendre (3) Szentesi József (2) Szentgotthárd (1) Szentpéteri pince (2) Szép Ilona (2) Szép Ilonka Csárda (1) Szépasszony völgy (1) Szepsy (2) Szepsy István (11) Szeráj (1) Szerb vendéglő (1) Szeremley Huba (3) Szerémség (1) Szerencsemalom (1) Szeri csárda (1) Szervusz bisztró (1) Szeszmenhely (1) Szikler Ervin Walter (2) Szimpla kávézó (1) Szimpla piac (1) Szó (1) Szombathely (3) Szováta (3) Szovátai halászcsárda (1) Szőke Mátyás (2) Szőllősi Mihály (1) Szövérdfi Zoltán (1) Szulló Szabina (1) Szűcsi (1) szürkemarhakolbász (1) Tábla (1) Taco Loco (1) Taiwan (1) Takács Lajos (7) Takler (1) Takler ferenc (1) Tálas László (1) tálcatologatós (1) Tállya (1) Tama (1) Tama étterem (1) Táncoló Medve (1) Tanti (3) Tántorgó Paripa (1) tapas (1) tapas bár (3) Tapassio (1) Taproom (1) Tarcal (2) tarja (1) tárkonyos levesek (1) Tarnóczi Zoltán (1) tarokk (1) Tarpa kft (1) Tasting Table (1) Tata (2) tatárbifsztek (2) Taumi (1) Taverna (2) Taverna Flórián (1) távol-keleti konyha (2) Távoli Galaxis (4) teázó (1) Teddy Beer (1) Telegdy ház (1) Temesvár (42) Temesvár legjobb éttermei (2) Temesvár legjobb sörözői (1) temesvári sör (2) tengeri herkentyűk (2) Tenkes Csárda (7) Tenyő (1) Terazza (1) Tercsi József (1) termelői piac (1) természethű borok (2) Terminál (3) Terracotta (1) Terroir Club (2) Terrra Hungarica (1) Terv presszó (1) Tetrabit (1) Textúra (1) thai (1) Thai Chili Wok Bar (1) Thai vendéglő (2) The Big Fish (2) The Butcher's Kitchen (1) The Dome (1) The Hub (2) Thumerrer Vilmos (1) Tiffán Ede (4) Tiffán Zsolt (1) Tigris (1) Tigris étterem (1) Tiltott Csíki Sör (1) Tio Felipe (1) tiramisu (1) Tisza part (1) Tiszaújlak (1) Tiszavirág (4) To Chefs (3) tócsni (1) tojáspaprikás (1) tojáspörkölt (1) Tokaj (4) Tokaj Disznókő (1) Tokaj Hétszőlő (1) Tokaj Nobilis (3) Tokaj Reneszánsz (1) Tokaji Bormívelők Társasága (1) Tokaji borvidék (1) Tokaji Kereskedőház (1) Tom Yum (1) tonhal (2) TOP 10 Arad (1) TOP 10 Székelyföld (1) TOP 100 (2) Top 100 söröző (1) toplista (1) Topolya (1) Torkos csütörtök (4) Torkos csütörtök 2014 (4) Tornai (1) Torockó (2) Torockószentgyörgy (1) Tortuga (2) Tosca (1) toszkán pacal (1) Tóth Ferenc (1) Tóth kocsma (1) Tőkés társak (2) töltike (1) Töltő (1) töltött szőlőlevél (1) töltött tojás (1) Törley (1) Török étterem (1) Tőserdei pálinkaház (1) Trance (1) Trattoria La Coppola (1) Trattoria Toscana (1) Tringa pince (1) TriplaX (1) Trófea (2) Tulipán borozó és könyvesbolt (33) turbolya (1) Turcsek Orsolya (1) túrókrém (1) Tusnádfürdő (4) Tusványos (2) Tüköry (1) Tüske pince (1) Tűzkő birtok (3) U 26 (1) Udvarház (1) új hullámos cukrászda (1) új hullámos kávé (1) újbor (1) Újkígyós (1) Újpest (1) Up and down (1) Urban Tiger (1) Üvegtigris hamburger büfé (1) Vabrik pince (1) Vaccarini (1) Váci desszertszalon (1) vadvízi hal (1) valenciai saláta (1) Vámos Attila (4) Vámosgálfalva (1) Vándor székely (2) Vándor Tanya (1) Vár a Speiz (1) Várdomb (1) Varga Csárda (1) Varga Gábor (3) Varga György (1) vargánya (1) Várkonyi bisztró (1) Várvédő Kinga (1) Várvédő Levente (1) Vasmacska (1) Vegacity (1) vegán (4) Vegan Time (2) vegetariánus (2) vendéglátói arcátlanság (1) vendéglő (19) Vendéglő a Régi Hídhoz (3) vendéglőkritika (1) Véndió (1) Veritas étterem (1) Veszely csárda (1) Veszprém (2) Vesztergombi (1) Vesztergombi Ferenc (2) Vétek György (1) Via (2) Via étterem (2) Via Napoli (1) Via29 (2) Viator étterem (1) Vida (1) Vida Péter (1) vidéki (1) vietnámi (1) vietnámi konyha (1) Víg bakter (1) Víg kalmár (3) Vígmolnár csárda (1) Viktória panzió (1) világevő (1) Villa Bagatelle (1) Villa Sandhal (1) Villány (11) Vince (3) Vince 2011 (1) Vince 2012 (2) Vince 2014 (2) VinCE 2015 (1) VinCE Wine Show (3) VinCE Wine Show 2016 (1) Vincent (1) Vincze Béla (3) Viniloteca (2) Vinopolis (1) Vinoport (1) Vintage (1) Vinto (2) Vitorlás bisztró (1) Vitus (1) Vizafogó (1) vizeletszagú tintahal (1) vodka (1) Vörös Homár (2) Vura Vinotéka (1) Vylyan (3) W35 (1) Walter vendéglő (6) Wang (1) Wang étterme (1) Wang mester (2) Wasabi (1) White Hops (3) Wine Guy (1) Wine Princess (1) Winstons (1) Wossala Rozina (1) WSET (1) Wunder sörművek (1) Wunderlich Alajos (1) Yes (1) Yuji Katagi (1) Zai (1) zakuszka (2) Zalaegerszeg (1) Zangio (1) Zazie (2) Zazzi (2) Zengő (1) Zetelaka (1) Zila (1) Zila kávéház (2) Zip's (1) Zip's brewhouse (2) Zips (1) Zombor (2) Zona (3) Zorba (1) Zöld Pecsét (2) zöldségkrémleves (1) Zuppa (1) Zwack (1) Zsálya bisztró (1) Zselicvad (1) Zsidai Roy (2) zsidó tojás (1) Zsigmond Gábor (1)