A székely főváros főterén működő,
„ A Hentes konyhájához” címzett gyorsétterem egy remek koncepció ügyes kivitelezése. Adott
ugye a mészárosi háttér, ami garantálja a friss húst, továbbá egy komoly
marketinggel és minőségi termékekkel felépített név, a Petry, a másik oldalról
a lelkesedés és az érezhető szándék arra, hogy a vendég elé ízletes étkek
kerüljenek. Kell még egy jó dizájner s megvan a sikerrecept. (Érdemes azt is
mindehhez hozzátenni, hogy a cég alapításának esztendeje, mely minden plakáton szerepel – 1879 – egyrészt hangsúlyozza a
város magyar múltját, felidézi a boldog békeidőket, amikor Marosvásárhelyen
legfeljebb mutatóban akadt más nemzetiségű lakos, mint magyar, másrészt egy
olyan évszám, melyhez hasonló tán nincs is még egy a magyar kultúrtörténetben,
ebben az évben született ugyanis Szabó Dezső, Teleki Pál, Móricz Zsigmond és
Móra Ferenc.)
Tavaly decemberi marosvásárhelyi
látogatásom alkalmával sikerült e remek egységbe is eljutni. Értékeltem, hogy
nincsenek üdítőnek csúfolt nagyipari lőrék, sem nagyipari sörök. Mindez
egyértelmű értékválasztás, mely bizony zsebre megy: e cégek plusz
szolgáltatásairól (árkedvezmény, hűtő, marketing-érték, kereslet stb.)
lemondani komoly áldozat a minőség oltárán.
Mindezek után nem meglepő, hogy házi
szörpöket tartanak, s nemcsak palackban kínálják az Igazi Csíki Sört, hanem
csapon tartják a szűretlen s aromásabb változatot. A kiszolgálás kiemelkedően
kedves és udvarias, az árak barátságosak, az adagok pedig hatalmasak.
Mi egy pulled pork (ezesetben:
omlós tarja) szendvicset kértünk,
valamint egy klasszikus hamburgert, melyek
jók voltak, messze átlag felettiek, ugyanakkor még finomíthatóak ízre-állagra.
Minden
szendvics mellé két köretet is lehet választani, ami benne van az árban (17 lej
az egyik, 18 a másik). Mi krumplisalátát, rántott hagymakarikát, steak krumplit
és káposztasalátát kértünk. Köreteink is ütötték a mércét.
Kínálnak olyan különlegességeket
is, mint az örmény eredetű angadzsabur leves, csomboros-gyömbéres csirke
felsőcomb vagy a petry-pastrami, de a fő iránycsapást a méltán népszerű
hagyományos ételek jelentik, a kenyérlángos, a csülök, tarja vagy a roston sült
hátszín, amit karamellizált hagymával kínálnak.
Hangulatos, szeretnivaló hely
Petryék konyhája, várjuk a visszatérés lehetőségét s jó szívvel ajánljuk
másoknak is!
Dorozsmai Endre
A szöveg az itthon.ma portál számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése