A Kapca nevű kézműves hamburgerezőt hosszú ideig csak a világhálón követtem,
de a minap végre sikerült ide is eljutni állhatatosságunknak köszönhetően. Midőn
délelőtt Szegedre érkezvén leparkoltuk a közelben az autót, nem volt még nyitva
a hely, a borfesztivál után, estefelé viszont már szinte tele volt hangulatos
kerthelység. Mi más lenne ez, mint a minőség diadala? A Rákóczi utcának az átmenő
forgalma igen kicsi, ide céltudatosan jönnek a vendégek. És jönnek.
Kiszolgálás kedves, közvetlen, felkészült, a pultosok érdemi válaszokat
adnak érdeklődő kérdésekre, legyen szó sörről vagy hamburgerről.
Mert bizony
itt a sörválaszték is komoly, egy minőségi söröző is megirigyelheti a szortimentet.
Nem is annyira annak szélességét, hanem inkább a minőségét. Hedon, Monyó, Mad
Scientist, Rothbeer, Kapucinus – s mindezek mellett Igazi Csíki Sör. S hogy a témánál maradjunk: az új kézműves
sörfőző sztár a Mad Scientist valamint a szintén kiemelkedő Monyó versenyre
kelt egymással, mindketten készítettek egy-egy gyümölcsös India Pale Ale-t, a
Monyó áfonyásat, a M.S. mangósat. Mindkét sör palackos formában kapható volt e
helyütt, de tartanak izgalmas tételeket csapon is. Jómagam ezek közül
választottam, egy megunhatatlan slágersört, a Rothbeer Távoli galaxisát. A
versenyt egyébként csekély fölénnyel a Mad Scientist nyerte, jómagam a szegedi
Malátában a Monyóra adtam le voksomat, nem érzelmi okokból, hanem azért, mert
sokkal meggyőzőbb volt a söre mind illatban, mind ízben.
Tartanak a Kapcában néhány
jó bort is, de ezeket mellőztük, az igazság az, hogy egyrészt a hamburger-sült
krumpli kombó sört kíván, másrészről jó borokat sokkal több helyen lehet kapni,
mint jó söröket.
Rendeltünk egy hamburgert is, mely nem volt olcsó, az alapjáratú a hozzá
adott burgonyakörettel és salátával 1800 ft, viszont remek, olyan amilyennek
lennie kell. A zsemlét és a dicséretes módon kacsazsírban sült krumplit lehetne
még tökéletesíteni (Heston Blumenthal világgá kürtölte a „tökéletes sült krumpli”
elkészítésének módját, azt kell csak elolvasni és utánacsinálni, ott van két
kattintásnyira a világhálón, kipróbáltam, működik) viszont a burger lelke, a húspogácsa
remek, szaftos, jó ízű. A hamburger mellé adott Heinz ízesítők helyett jobban
örvendtünk volna a Chilion vagy a Sárréti chilifarm készítményeinek, de talán e
téren is előrébb lépnek majd.
A kerthelység hangulata megnyerő, a klezmer zenéről le tudtunk volna mondani,
de hát ízlések és pofonok. Ki tudja, megeshet, hogy legközelebb jazz vagy blues
fog szólni. Mert hogy lesz legközelebb, az úgyszólván bizonyos.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése