A valóság talaján állva nem az a
kérdés, hogy a hamburgernek van–e keresnivalója a Kárpát medencében, hanem
inkább az, hogy hol milyen hamburgert adnak. Kulináris értékeink megőrzése
kétségkívül fontos nemzetstratégiai kérdés, de erre nem az az eszköz, hogy a „tájidegen”
ételeket a pho levestől a sushin át a hamburgerig száműzzük életterünkből. Az
egymásra hatás, a sokszínűség a kulináriában gyönyörködtet és ihletet adhat a
saját értékeink újrafogalmazására.
Mindezeket jónak láttam leszögezni
az eddig általam tesztelt legjobb erdélyi hamburgerező bemutatása előtt, mely
egyelőre szerényen csak a város
legjobb hamburgerezőjének mondja magát, holott ennél sokkal többet nyújt. A
hamburgerük ugyanis több budapesti, sztárolt, sőt, a TOP 10-be sorolt hely
produkcióját meggyőzően felülmúlja.
Szaftos, ízletes, kellő vastagságú,
megfelelően hőkezelt húspogácsa, kitűnő belevalók, ízesítők s amire sok helyen
nem fektetnek kellő hangsúlyt: remek a zsemle. A tulajdonos egyik jóbarátja mesélte,
hogy a messze földön híres sepsiszentgyörgyi Diószegi pékségnél süttetik
egyeztetés alapján.
Az árak mérsékeltek, sült
krumplival (megfelelően megsütött mirelit krumplit adnak, mint egyébként a minőségi
hamburgererezők nagy részében) és salátával együtt 950 forintnak megfelelő lejt
fizettünk a burgerre. Adnak a kommersz vonal mellett helyi száz százalékos helyi
gyümölcslevet is. Úgy hírlik, hogy bár nem könnyű felkerülni az Igazi Csíki sör
megrendelőinek listájára, ez is tervben van. Sok sikert kívánunk a keleti
elcsatolt területek legjobb hamburgerezőjének, mely már a nyitás napján
megtalálta a maga közönségét.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
A Best Burger-ben 2015. március 20.-án voltunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése