Az idei Torkos csütörtök
alkalmából látogattunk el a Buddha bárba. Ez az akció ugyebár elsősorban arra
alkalmas, hogy olyan helyekre is eljussunk, amit egyébként nem tudnánk
megfizetni, mint amilyen az Alabárdos, a Nobu vagy a Pierrot. Ahol meg is
fordultunk korábbi években.
Idén többek között a Buddhára
esett a választás. Meglehetősen idegesítő volt, hogy a fél kilencre foglalt
asztalra 5-6 percet kellett várni az előtérben 20 óra 35-kor, miután már
elvették a kabátjainkat és lejelentkeztünk. Utána viszont minden ment szépen
a maga útján.
A kiszolgálás kedves volt és jellemzően gyors, leszámítva egy
gyömbér-wasabi utánrendelést, ami bizony nagyon lassan érkezett.
Három féle bentot rendeltünk,
ásványvizet és 1-1 deci bort, Vida rosét és Béres Lőcse Furmintot. Jómagam
vezettem, társaim fáradtak voltak az egész napos étel-ital igénybevételtől, s
mi tagadás, a Buddhában még féláron is drágák az italok.
Az első bento a helyről
elnevezett kompozíció volt,
elemei: Buddha-Bar csirkesaláta, csípős lazac
tekercs, wokban sült feketeborsos marhahús, tigrisrák thai vörös curryvel
valamint jázmin rizs, amit „csokoládés szezám szelet” követett „kókusz
fagylalttal”.
Mindez teljes áron 6500 forintba kerül.
A másik választásunk a Bento
Sushi válogatás volt,
amiért 7500 forintot kérnek, ha éppen nincs Torkos
Csütörtök, ezen volt csípős lazac tekercs, különleges kalifornia tekercs masago
kaviárral, lazac és avokádó tekercs, sushi-, sashimi-, tekercs-válogatás és tataki
sashimi. A desszert ehhez a menühöz „passiógyümölcsös-citromfüves tortácska”.
Végül kértünk „dinner curry
bentot is”,
mely a következőket integrálta: zöldség tempura, vörös currys
zöldségek, tigrisrák thai vörös curryvel, csirke thai zöld curryvel és jázmin
rizzsel. E menühöz tartozó desszert az édes curryhabbal felszolgált sós-karamellás
tortácska volt.
A bento vonatkozásában megtudtuk,
hogy az nem dobozt jelent, hanem azt, hogy az előétel és a főétel egyszerre
érkezik, mert anno így pakolták a távolkeleten a rizsföldeken dolgozók számára
az ételt otthon. (Persze felőlem ez lehet olyan PR szöveg is, mint amit a fülem
hallatára meséltek egy csárdában a német turistának az egri várvédők szakállán
folyó vörösborról, amit a törökök bikavérnek hittek.)
Ételeink ízletesek voltak és dekoratívak,
bár az igazság az, hogy a katarzis elmaradt. Sem ízben, sem állagban nem kaptunk
különösebb pluszt, olyan extra izgalmat, ami indokolttá tette volna a
díjszabást. Leszámítva a desszerteket, mert azok között egy, a maracujás
tökéletes volt, a kókuszfagyis kompozíció is eredeti volt és finom, a
tejkaramellás, bár ez is messze meghaladta a sablonokat, még finomításra szorul,
mert jelen formájában rendkívül tömény és nehézkes.
Összességében jól éreztük
magunkat a Buddhában, jót is ettünk s Torkos Csütörtök lévén annyit fizettünk,
amennyit elfogadhatónak tartottunk, tételesen 13.000 forintot hárman. A
dupláját sokallottuk volna. Ezért megyünk majd legközelebb a Kanpay Izakaya-ba,
ha japán ételekre vágyunk, s a Curry house-ba, ha indiaira.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése