Két partiumi kistájegység, az Érmellék és a
Hegyköz találkozásánál, Székelyhídtól kevesebb, mint tíz kilométerre,
Hegyközszentmiklóson a termál strand mellett működik a református egyház tulajdonában
levő Hegyköz-Ér panzió és étterem.
A beltér, a dekoráció szívet melengető, a kiszolgálás
családias, kedves, segítőkész.
A nem egészen ezer fős község elsöprő többsége
ma is magyar, az étteremben is főként magyar szó hallatszik, s ha mégsem, akkor
az a vonzáskörzetben élő románságnak köszönhető, akiknek egy részét ide vonzzák
a jó magyar ízek.
Az összefogott, lényegre törő étlap ugyanis a
hagyományos magyar fogásokra épít (csirkepaprikás, sertés pörkölt, túrós
csusza), a palettát színesíti néhány népszerű nemzetközi (pl. csípős csirkeszárnyak)
vagy lassacskán nemzetközivé lett étel (pl. pizza, pasta). Az árak rendkívül
kedvezőek, a húsételek köret nélkül számolt ára 800 és 1000 forintnak megfelelő
lej között mozog, a tisztes adag tartalmas levesek (gulyásleves, babgulyás,
pacalleves) hasonlóképpen, a desszertek 500 és 700 forint között.
Jómagam halászlevet ettem, ami tiszai stílusú
volt, a lé ízletes, selymes, az irdalt pontyot frissen főzték bele.
Halat
hallal jeligére a második fogásom is ponty volt, ezúttal rántva (ezt is
irdalták, nagyon helyesen, hogy ne legyen gond a szálkákkal),
majd egy gesztenyepürével
zártam a remek, kiadós vacsorát.
Társaim, akik cigánypecsenyét,
pizzát,
rántott
húst, illetve sajtot, valamint töltött káposztát kértek,
szintén meg voltak elégedve
a maguk választásával.
Kiváló élmény volt az Hegyköz-Ér panzió
étterme, jó szívvel ajánlom másoknak is.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése