Érdemes odafigyelni a gasztronómiai
körök belső információira, hogy ki kinél tanult, ki hol fordult meg pályája
során, mely frissen nyílt hely melyiknek az örököse. Úgy hallani, hogy az Ádám
Csaba előtti, Takács Lajos és Csongrádi Csaba nevével fémjelzett Olimpia olyan
izgalmas helyeknek adott ihletet és konyhai vezetést, mint a sajnos időközben
megszűnt Café Manuel Spazio s az Egykettő.
Újabb leágazás a szintén Csongrádi
Csaba jegyezte Fricska gasztro-pub, mely délben az Olimpia gyakorlatának
megfelelően igen kedvező áron kínál magas színvonalú ebédmenüt, amit naponta
fehér krétával írnak fel a fekete táblára, akárcsak hajdanán. A belső tér
barátságos, igényes, esztétikus.
Mi az ebédidő végre felé
érkeztünk, így egyes fogások már elfogytak, de ami még volt a konyhán, abból rendeltünk
egy-egy adagot. Ettünk hallevest korongformájú "lazacgombóccal",
laskagombasalátát,
lazacot spenótkrémes
rizottóval,
rántott csirkét rizzsel
és sütőtök panna cottát.
Fogásaink az
Olimpiában megismert magas minőséget képviselték, a lazac egyenesen telitalálat
volt, párját ritkítóan finom, akárcsak a szép, friss spenót-köret, amit a remek
rizottó mellett kaptunk. A műfaj csúcsa volt ez, asztaltársaimmal együtt az
Onyx emlékezetes tengeri gyümölcsös spárgarizottóját emlegettük a kapcsán. A
kiszolgálás olyan szívélyes volt, hogy azt überelni nem lehet.
Kaltenecker söröket tartanak a jónevű rozsnyói főzdétől
és
kiemelkedően jó borokat kis kézműves pincészetektől, ami nem meglepő, Csongrádi
Csabáról tudnivaló, hogy nagy híve a természetes boroknak és ebben a műfajban
is szeret újat, érdekeset mutatni a vendégeknek.
A Fricska remek hely, keresve
sem találnánk rajta fogást.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
A Fricska gasztro-pubban 2015. február 20.-án jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése