Lassan fél évtizede, hogy az
egyik legjobb vidéki (azon belül villányi) étterem séfjét megkérdeztem, hogy
milyen éttermeket ajánlana, ahová ő maga is szívesen tér be bármikor. Első
helyen említette a Chiantit, mely sajnos nekünk eléggé kiesik az útból, így
több évbe is beletellett, míg eljutottunk oda. Időközben a hely szerzett 13
Gault Millau pontot, tehát a legjelentősebb étteremkalauz szerint is
felkapaszkodott az országos élvonalba. (Összehasonlítás végett: 13 pontos a Baltazár,
a Brill, az Ikon, és a Mandula, hogy azokat mondjam ahol magam is jártam és
legalább 13 pontos színvonallal találkoztam.)
Érhető, hogy komoly
várakozásokkal ültünk be, melyeket az étteremnek teljes mértékben sikerült
teljesíteni. A konyha igényes, kreatív, az alapanyagok kiválóak, a remek
koncepcióval összeállított, kellően rövid, mégis korrekt választékot nyújtó étlapról
szinte vakon lehet rendelni. A kiszolgálás kommunikatív, kedves, felkészült,
pincérünk kitűnően értett a borokhoz is. Az étterem hangulata barátságos,
fesztelenül elegáns,
miközben az árak megfizethetőek, ezt a minőséget jellemzően általában magasabb áron kínálják. A borlap igényes, amin nem csodálkoztunk, kellemes meglepetés volt viszont az igényes sörválaszték, mely 5 magyar kézműves serfőzdének 8 sörét vonultatta fel. Köztük kedvencemet, a Hopfanatic Nohoplimit nevű sörét.
miközben az árak megfizethetőek, ezt a minőséget jellemzően általában magasabb áron kínálják. A borlap igényes, amin nem csodálkoztunk, kellemes meglepetés volt viszont az igényes sörválaszték, mely 5 magyar kézműves serfőzdének 8 sörét vonultatta fel. Köztük kedvencemet, a Hopfanatic Nohoplimit nevű sörét.
Mivel egy nagyobb gasztro-turné
keretében tértünk be, nem ettünk főételt, így egyik oldalról a fogyasztói
kapacitásunk sem csökkent drasztikusan, másrészt nem kellett túl mélyen a
pénztárcába nyúlni. Rendeltünk spárgakrémlevest blansírozott spárgával és
lazackaviárral,
medvehagyma-krémlevest kecskesajt-pralinével és sonkahabbal,
feltét nélküli pizza-kenyeret,
a napi ajánlatban szereplő brownie-t a hozzá adott extrákkal
és bodzássajttortát rebarbara-fagylalttal.
Üdvözlőfalatként kaptunk egy kellemes tökmagolajos mártogatót friss házi kenyérrel.
A jó kezdés kellemes crescendo követte, a remekbe szabott levesek után túlzás nélkül katartikus desszertek jöttek. A Chiantiban keresve sem találtunk volna hibát. A legjobb élményeink egyikeként fog megmaradni.
medvehagyma-krémlevest kecskesajt-pralinével és sonkahabbal,
feltét nélküli pizza-kenyeret,
a napi ajánlatban szereplő brownie-t a hozzá adott extrákkal
és bodzássajttortát rebarbara-fagylalttal.
Üdvözlőfalatként kaptunk egy kellemes tökmagolajos mártogatót friss házi kenyérrel.
A jó kezdés kellemes crescendo követte, a remekbe szabott levesek után túlzás nélkül katartikus desszertek jöttek. A Chiantiban keresve sem találtunk volna hibát. A legjobb élményeink egyikeként fog megmaradni.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát leadtam a Demokratának.
A Chiantiban 2014. június 6.-án jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése