A magyar
gasztronómiában a kétezres évek második felére felgyorsult a minőségelvű
átalakulás, melynek egyik üdítő jelensége az igényes bisztróműfaj terjedése
főleg a Fővárosban, de lassan-lassan vidéken is. Az immár klasszikussá vált
Arcade, Bock, Mák, Laci!Konyha! után egyre-másra nyílnak az újabb bisztrók, hogy
hirtelen csak a friss élményeinket említsem, nemrég nyitotta meg kapuit az
Innio, Café Manuel Spatio valamint rövidke eszmefuttásunk apropója, az Atakám.
A hajdani „A la
carte” étterem helyén, a Batthany tér háta mögött nyitott hely belső terét jó
ízléssel rendezték be, egyszerre sugároz nagypolgári és rusztikus hangulatot,
ottjártunkkor
barátságos, hallgatható olasz zene szólt megfelelő hangerővel, s még éppen hogy
elkaptuk a déli menüt, aminek alapján az Atakám megérdemelte volna, hogy
bekerüljön a Top10-be a minap megjelent Dining Guide kiadványban.
1850 forintért
kínálnak tisztességesen elkészített klasszikusokat és remek „trendi” ételeket
egyaránt, mi gyorsan rendeltünk is ketten hatfélét, medvehagymalevest,
kakaslevest
belsőségekkel,
pacalpörköltet sós burgonyával, csalamádéval,
pontyot spárgás
pennevel,
mandulás házi kekszet eperhabbal
és mákparfét.
Az ételek egytől egyig
ütötték a mércét, ha ki kell valamit emelni közülük, akkor a ponty lenne az,
érdeklődtünk is, hogy hol szerzik be, kiderült, hogy halászott pontyot vásárolnak
egy kizárólag a magas-gasztronómia számára szállító kereskedőtől. Jobb választ
nem is kaphattunk volna. A leves mellé felszolgált kenyeret maguk sütik, annak
minősége a helyben sült kenyerek mezőnyében is kiemelkedő.
Mikor a desszertekhez értünk befutott egy harmadik asztaltárs is, aki már túl volt az ebéden, de egy somlói galuska erejéig csatlakozott étkezésünkhöz. Ezt is volt szerencsém megkóstolni, ügyes átiratnak bizonyult, sőt desszertfronton ez ízlett a legjobban.
Az Atakám bisztróban
odafigyelnek a bortémára, zömmel kézműves pincészetek izgalmas tételeit tartják
az egri Orsolya pincészettől, Miklós Csabin keresztül, át Szentesi Józsefig. A
kiszolgálás figyelmes, udvarias volt. Az Atakám bisztróban nagyon jól éreztük
magunkat, jót ettünk, már-már zavarba ejtően kedvező áron. Megyünk még.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.
Az Atakám bisztróban 2012. április 27-én voltunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése