A magyar sörfőzés minőségi szegmense
az utóbbi öt évben szédületes pályát írt le. A sörforradalom kulcsrendezvénye,
a Főzdefeszt kilépett a szubkulturális kereteiből, ma már túlzás nélkül
tömegeket vonz e fesztivál. Míg öt évvel ezelőtt a kezmuvessorok.hu oldalon meg
lehetett számlálni azokat a kocsmákat, ahol kisüzemi sört tartanak, akár egyet
is, ma már ezek lényegében megszámlálhatatlanok. 2017-ben illendő, hogy egy jó
hely, legyen az hamburgerező, alkoholt is kínáló kávézó vagy étterem, tartson
minőségi, kisszériás sört.
Nagy lökést jelentett a minőségi
sör elterjedésében a kezdetek két sztárjának, a Legendának
és a Hopfanaticnak a
megjelenése,
majd következő hullámban jött a Hedon, a Rothbeer és a Monyó,
melyek benne maradtak máig a minőségi fősodorban. Sőt, kiegészülve az aznap
debütáló Hoptoppal, a Mad Scientist-tal
és a Horizonttal, részt vettek a 2016. augusztus 19-én zászlót bontó „kraft”
mozgalom megalapításában.
Nem véletlen, hogy a „kraft”
nevet Magyarországon is meghonosítani törekvő csúcsfőzdék taroltak a múlt héten
rendezett „Dublin Craft Beer” nevű sörversenyen, a rangos európai sörversenyek
egyikén, mi több elhozták a nagydíjat is. Érdemes egy pillantást vetni az
éremtáblázatra:
A borversenyeken elért magyar
sikerek vonatkozásában is volt mindig egy fanyalgó, kissé sznob szakértői
hozzáállás, ami sajnos mér évekkel ezelőtt megjelent a sörök világában is. Az
egyébként kiváló gasztro-portfólió (gasztroblog, étteremkalauz, borblog és sörblog
egy helyen), a gaultmillau.hu sörbloggerének, „Zsombi bácsinak” kijózanítónak
szánt írása 2015-ben nem kis felhördülést okozott a szakmai berkeiben,
egyébként érthető módon.
Abban nyilván igaza van a
szerzőnek az ugyanezen sörversenyen elért korábbi magyar sikerek pikírt
kommentálásakor, hogy a fogyasztókat fel kell világosítani arról, hogy akárcsak
a borversenyek esetében, a bronz, az ezüst, és az arany a sörversenyeken is egy
kategória és nem egyedi helyezés, (mint a sportban), hogy egy sör- vagy borversenyen
több bronzot, ezüst és aranyat osztanak ki, nem csak egyet. Az is kétségtelen,
hogy a verseny szervezőinek nincs arra eszközrendszere, hogy ellenőrizze, hogy
a beküldött minta azonos a kereskedelemben forgalmazott tétellel. De attól még
az alapeset mégiscsak a tisztesség, mind a borok, mind a sörök világában és nem
a simlizés.
Az a kitétel, ezek a versenyek „fogyasztói
szempontból fabatkát sem érnek”, nem egyszerűen túlzás, ez egy hamis állítás. A
bor- és sörversenyek eredményeinek kommunikálói sokszor túlzásba esnek, amikor
azt hirdetik, hogy x vagy y termelő készítette Magyarország legjobb
borát/sörét. Ilyen nyilván nincs. Az is tény, hogy egy jó bor/sör nem
feltétlenül kap érmet. Viszont az érmet nyert italok egy olyan nemzetközi
versenyen, mint a dublini, ahol az eleve minőségi kategóriába tartozó induló
mintáknak csak egy harmada kap érmet és azon belül aranyat csak a felső 2-5 %
(maga Zsombi bácsi közli a 2015-ös arányokat: 469
nevezett sör, 9 arany, 66 ezüst, 103 bronz), bizony megérdemlik a fogyasztók
figyelmét. A versenyplecsni önmagában nem 100%-os garancia egy jó italra, de
mindenképpen valószínűsíti, hogy viselője átlag feletti minőséget nyújt. Tehát
fontos orientációs pont.
Magyarország összesen 23 díjat
hozott el az idei versenyről, beleértve a verseny nagydíját, amit a Horizont
sörfőzde witbier-re nyert meg.
Idén összesen 370 sört neveztek, kiosztásra
került 69 bronz, 64 ezüst és 16 aranyérem.
Magyarországról 44 nevezés érkezett 10 sörfőzdétől. A díjakról 28 fős
nemzetközi zsűri döntött.
Aranyat kapott a kupagyőztes Horizont
mellett a Fűtőház sörfőzde 327-139 nevű söre, ezüstéremmel térhetett haza a Fűtőház sörfőzde, az
időközben megszűnt Hopfanatic, az új sztár, a Hop Top Brewery, a Mad Scientists,
a Mecénás Sörműhely és a Synthesis Brewing Co. Rajtuk kívül bronzot kapott még
az Etyeki Sörmanufaktúra, a Monyo Brewing co. és a RothBeer.
Eme igen szép magyar sikernek minden
okunk megvan örülni. Örömünk kétszeres lehet, tudva, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék
Egyesülete nyitni szándékszik keleti irányba, aminek első kézzel fogható jele,
hogy a bukaresti magyar nagykövetség szervezésében az egyesület bemutatkozó
kóstolót tart a román fővárosban működő Petőfi intézetben március 7.-én.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése