A távolkeleti konyha rajongói számára közhely, hogy a kínai büfék és éttermek alapvetően két nagy csoportba oszthatók. Az egyik az európai közízlést követő egységek sora, melyeket mintha stencillel sokszorosítottak volna, ugyanaz a kínálat, ugyanazok az ízek.
A másik az autentikus helyek csoportja, mely lényegesen kisebb. Zömük a kínai negyedben működik, nem kevesen a Jegenye utcában. Manapság, amikor a chatgpt pillanatok alatt lefordít egy lefotózott kínai étlapot, nincs nagy jelentősége annak, hogy van-e az adott helyen magyar étlapja vagy nincs, de ezelőtt pár évvel még ez döntő érv lehetett például az időközben a belváros fele terjeszkedő Spicy Fish vagy a Hehe mellett. A Dabao Jiaozi egyike azon kínai vendéglátóegységeknek, ahol nemcsak magyar étlap van, de minden ételt le is fotóztak, ami azoknak sem hátrány, akik amúgy elég jól ismerik a Kárpát medence kínai vendéglőit.
Félönkiszolgáló rendszerben működnek, a pultnál adjuk le a rendelést, ők pedig kihozzák az ételeket. Mi háromféle salátát ettünk, (elvben) csontnélküli csirkelábból, sertésfülből és pacalból készültet, mindhárom megelégedésünkre szolgált. Utóbbinak alapanyaga a kínai vendéglőkben előszeretettel használt százrétű pacal volt, mi magyarok inkább a bendőt és a recésgyomrot használjuk. (Az olaszok a negyediket, az oltógyomrot is).
Kértünk egy helyben gyúrt kínai derelyét, ún. sült csiaocét is, ez a hely védjegye, mondhatni, mikor pultnál van dolgunk, láthatjuk a nyitott konyhaajtón keresztül, hogy szorgos asszonyi kezek formázzák a húsosbatyukat s nem a szomszédban vásárolt fagyasztott áruból dolgoznak.
Élmény volt e puritán berendezésű helyen ebédelni, akit érdekelnek a valódi kínai ízek, az látogasson ki ide, a Blaha Lujza térről villamossal rövidebb az út, mint gondolnánk.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése