A Telegdy Ház a település
ikonikus étterme, mely egyben Erdély egyik legszebb kiképezésű,
legszívmelengetőbb belterű vendéglátó egysége.
Kazettás mennyezet, népi motívumok mindenfelé. Több helyütt rovásírásos feliratok, aki festette, magas fokon uralta az összerovásos technikákat. Az étkezésre szolgál tányér alátétje, a „platzteller” is gyönyörű népi motívumokkal van díszítve, minden darab egyedi.
Kazettás mennyezet, népi motívumok mindenfelé. Több helyütt rovásírásos feliratok, aki festette, magas fokon uralta az összerovásos technikákat. Az étkezésre szolgál tányér alátétje, a „platzteller” is gyönyörű népi motívumokkal van díszítve, minden darab egyedi.
A kiszolgálás kedves, udvarias, minden pincér magyar. Azt hinné az ember, hogy ez Székelyföldön általános, de sajnos nem így van.
Erdélyi és magyar
konyhát visznek, átlagos szinten. Akad néhány román fogás is, konkrétan
pacalleves és miccs. Az árak magasabbak a megszokottaknál, de nem aránytalanok.
Kínálnak olyan ételeket is, melyek ritkának számítanak a régióban: rántott
töltött káposztát, házi kenyérben sült csülköt és laskagomba-savanyúságot. Az
itallapon is akad néhány érdekesség, például helyi, magas minőségű „Aranykakas”
nevű kézműves sör, nyárádszentsimoni Csípán és székelyudvarhelyi Jamy pálinkák.
Rendeltünk tárkonyos
pityókalevest (17 Ron, kb 1200 ft), ami finom volt, sertéshússal főzték, kértem
hozzá még tejfelt és ecetes erős paprikát.
Kipróbáltuk a „díjazott töltött káposztát”, ami alaposan túlfőtt, mint egyébként sok más helyen (1500 ft). Ízre nem volt rossz. Nagy adagot adtak.
Desszertünk ordás palacsinta volt (950 ft).
Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül sült palacsintát kaptunk, jó ízű, de hűtőhideg töltelékkel.
Kipróbáltuk a „díjazott töltött káposztát”, ami alaposan túlfőtt, mint egyébként sok más helyen (1500 ft). Ízre nem volt rossz. Nagy adagot adtak.
Desszertünk ordás palacsinta volt (950 ft).
Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül sült palacsintát kaptunk, jó ízű, de hűtőhideg töltelékkel.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése