A
magyar borászat minőségelvű megújulása a kilencvenes években párhuzamban futott
a szakmai grémiumok megjelenésével (Magyar Sommelier Szövetség, Magyar
Borakadémia, Pannon Bormíves Céh stb), a szaksajtó kialakulásával (Borkalauz,
Borbarát, Bor és piac) és boros tömegrendezvények megszervezésével (a ma már
budaváriként emlegetett, de a Vörösmarty térről indult valamint a szegedi
borfesztivál volt a két nagy úttörő.)
Arra
elég sokat kellett várni, hogy egy nagy tömegeket vonzó szakmai rendezvény is
hagyományossá váljon. Ez volt a Vince Wine show, mely idén tizedik alkalommal
kerül megrendezésre s mely Budapestre vonzotta a borszakírás legnagyobbjait,
köztük a borvilág Jedi-lovagjaiként emlegetett Master of Wine-ok egész sorát.
(E bűvös két betűt 2017-ben mindössze 369 borszakértő írhatta a neve mellé,
miközben százezrek vágynak rá és tízezrek próbálkoztak a megszerzésével).
(Néhány hangulatkép a 2016-os VinCeről. Az elsőn Sütő Zsolt és Sándor Zsolt, a természethű borok prófétái)
(Hidegen préselt prémium olajok)
(Kiemelkedő minőségű csokibonbonok)
(Csobánci bormanufaktúra)
(Villányi Franc-ok seregszemléje)
Felsorolásuk
szétfeszítené e kis írás kereteit, ezért hadd említsünk egyetlen nagy nevet,
Steve Spurrier-t, akinek legendás, 1976-ban Párizsban megrendezett
borkóstolójáról film is készült. Mint emlékezetes, e kóstolón a kaliforniai és
a francia borok mérkőztek, a kaliforniaiak elsöprő sikerével úgy, hogy a
bírálóbizottság a francia borszakma legtekintélyesebb alakjait integrálta, s a
11 bírából 9 francia volt. A Vince keretében azonos árkategóriában világszinten
etalonnak tekintett borokat eresztettek össze magyar tételekkel, s ha nem is
született olyan győzelem, mint 1976-ban, de a magyar borok kerültek fölénybe.
Idén
is fergetegesnek ígérkezik a Vince Wine Show, melyen 160 kiállítóval
ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akiknek zöme hazai és külföldi borász, az
olyan sztároktól, mint Takler Ferenc vagy Heimann Zoltán Szekszárdról elegészen
a kiváló minőséget képviselő kispincészetekig, mint a Zsadányi pincészet
Tállyáról vagy a Pálffy birtok Köveskálról. A kiállítók között kezdettől voltak
párlatokat, azon belül pálinkát, borpárlatokat, whiskey-t kínáló cégek, idén az
egyik legjobb kraft sörfőzde, a Horizont is bemutatja termékeit a Vincén.
A
rendezvény tavaly a Corinthia Hotelből a Várkert Bazárba költözött, ami helyes
döntés volt, hiszen az eredeti helyszín az utóbbi években igencsak szűkösnek
bizonyult, olyannyira, hogy szombat délután rendre sor kígyózott a bejárat
előtt, mely csak akkor csökkent, amikor valaki elhagyta a rendezvényt, mely
maximális kapacitással üzemelt.
A
Vincén a kezdet kezdetétől egy fix összeg befizetése fejében az egész napot
arra lehetett fordítani, hogy sétálókóstoló keretében az ember jobbnál jobb
borokkal és párlatokkal ismerkedjen, de aki aktív pihenésre vágyott vagy a
tudásvágy sarkallta, a borvilág legnagyobbjainak előadásaira ülhetett be. Az
idei mesterkurzus-felhozatal is felettébb impozáns, kiemelt szerepet kap
ezúttal a pezsgő, mely egyébként sohasem hiányzott a kínálatból.
Annyi biztos, hogy miként egy három michelin csillagos étterem megérdemel
egy külön utazást az adott településre, úgy a 2019. április 25. és 27. között
megrendezett négy napos Vince is megérdemel egy budapesti kiruccanást a Kárpát
medence bármely szegletéből.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése