Az etyeki borászok
ügyesen kihasználták a borvidék fővároshoz való közelségét. A „Budapest
szőlőskertje” markenting-nevet sikerült tartalommal feltölteni, s csak sajnálhatjuk,
hogy az Etyeki pincefesztivál tízezreket mozgósító rendezvénysorozatába a szervezők
belefáradtak, hiszen ez volt a korábbi években legizgalmasabb borászati
nagyesemény. A gyümölcs is a fáról a legjobb, írta Hamvas Béla „A bor
filozófiájában”, utalva arra, hogy a bor is ott a legízletesebb, ahol készül: a
pincében. Etyeken a pincében lehetett kóstolni, ha nem is minden esetben az
adott pincészet borát: a fesztiválra Magyarország minden tájáról érkeztek
borászmeghívottak, beleértve a legnevesebbeket is. Azok kedvéért, akik
kimaradtak az élményből, jelezzük, hogy a kisebb látogatottságú és méretű „Etyekipiknik” is visszaad valamit a pincefesztivál hangulatából.
Az Etyeki borvidéket
kilencvenes években s az ezredfordulón a Nyakas Pince, az Etyeki Kúria, Hernyák
László, Gombai Nagy Tibor, Báthori Tibor és a Hungarovin nagypincészet illetve
utódpincészetei képviselték. A kétezres évek második felében felzárkózott az
élvonalhoz Rókusfalvi Pál, Szentesi József, a Kertész pince, jelentős
pincészetté nőtte ki magát a Debreczeni pince és a Haraszti-Vallejo, miközben
Báthori Tibor eltávozott közülünk, Gombai Nagy Tiborról pedig egyre kevesebbet
hallani.
Örömteli, hogy a kétezertízes
években is piacra léptek új pincészetek. Ezek közül az egyik a Vabrik pince,
mely 2011-ben jelent meg saját címkés borokkal az üzletekben, de máris igen
szép eredményeket mondhat magáénak. A pincészet az 1700-es években épült festői
Dreher-kastélyban működik Kajászón, amit a legenda szerint Dreher Antal kártyán
nyert előző tulajdonosától. Mint a honlapon is olvashatjuk, már a debütálás
évében hét nevezett boruk közül öt arany-, kettő ezüstérmet kapott az Etyeki
Hegyközségi megmérettetésen, 2013-ban pedig az országos „Talentométer – fiatal
magyar borász versenyen” két borral három díjat is besöpört borászuk, Kalmár
Gergő.
Jó ötlet volt
Schmak Andrástól,
a Tulipán könyvesbolt és borozó tulajdonosától, hogy a
VinCÉ-n történt megismerkedés után meghívta őket Aradra, ahol a minap igen
izgalmas estét tölthettek el az érdeklődők
a pincészet új generációjának, staféta-várományosának,
Vabrik Ákosnak a társaságában.
Ákos tíz bort hozott, lényegében a pincészet
teljes portfólióját, amit a nemzetközi fajták dominálnak. Kóstolhattuk Burgundia
büszkeségét a Chardonnay-t saját felfogásban, a németek sikerfajtáját, a rajnai
rizlinget két változatban is, az osztrák borosgazdák titkos fegyverének számító
Zöldveltelinit (ami egyébként a felvidéki magyar borászoknak is az egyik kedvenc
fajtája, a minap lezajlott garamkövesdi borversenyen nem kevesebb, mint 60 Veltelini
mérkőzött egymással, az összes 250 minta között). Egyedül a rosét készítik a
hungarikumnak számító Kékfrankosból. A közönség nagy része felkapta a fejét a Rózsafehér
elnevezésű rosé színű bort kóstolva, melyet egy fehérbort adó szőlőfajtából,
Szürkebarátból készítettek héjon áztatással. E módszer egyébként Etyeken viszonylag
gyakori, többen is próbálkoznak vele: a szürkebarát héja ugyanis tartalmaz
színanyagot így héjon áztatással a bor nemcsak „vastagabb”, testesebb lesz, de
színt is kap. Elhangzott kóstolón is, hogy fekete pohárból bizony megtréfálhatja
a tesztelőket.
A remek borokhoz
tavaszi húspástétomos és medvehagymás falatkákat
valamint saját savanyítású
káposztából készült kiváló toros káposztát fogyaszthattak a részvevők.
Aki a Tulipán borestéiről
nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen
a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu
e mailcímen. A Vabrik-borok kóstolhatók és megvásárolhatók a következő hetekben
a Tulipánban a készlet erejéig.
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
A Vabrik pince 2014. március 14-én mutatkozott be a Tulipánban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése