2012. május 14., hétfő

Gasztroforradalom Magyarországon




 A Gault-Millau Magyarország 2012 megjelenésének margójára

A Gault-Millau kalauz rövid története és értékelési rendszere

Idén jelent meg először Magyarországon Európa egyik legrangosabb étteremkalauza, a Gault-Millau (továbbiakban GM), melyet a legendás Michelin mellett szoktak emlegetni. Története a hatvanas évekre nyúlik vissza, amikor két francia újságíró, Henri Gault és Christian Millau elkezdett étteremkritikákat írni, majd 1965-ben kiadták az első kalauzt. A szerzőpáros nevéhez fűződik az 1973-ban kiadott programadó, tíz pontba szedett kiáltvány, az „Éljen az új francia konyha”, ami a „nouvelle cuisine” alapdokumentumává vált.
A GM étteremkalauz célja többek között az volt, hogy a Michelinnel ellentétben ne csak a nagy jövedelmű ínyencek és sznobok által látogatott csúcsgasztronómiai vendéglátó-ipari egységek kerüljenek górcső és minősítés alá, hanem a középvonalas helyek is, ahová az átlagember is be tudja tenni a lábát, anélkül, hogy otthagyja az ingét. Másik különbség, hogy a „Gault Millau” kritikai észrevételeket is megenged magának, ezzel lehet összefüggésben, hogy a kalauz nagy lökést adott a francia vendéglátásnak. A Michelin „5 sávos” értékelésével szemben (ajánlott étterem, Bib Gourmand azaz jó ár/érték arány mellett minőségi szolgáltatást nyújtó étterem, egy, kettő valamint három csillag) a GM Kalauz húszas skálája alkalmas a finomabb értékelésre.
A 8 pont alatti éttermek a szerkesztőség szerint nem rendelkeznek említhető pozitívumokkal, 8-9 pontot kapnak azok a helyek, melyek esetében a konyha túlmutat a mindennapi rutinon, a 10-12 pontos helyek konyhája erényekkel bír, nő az esély a jó étkezésre, 13-14 pont egyenletes teljesítményű jó konyhát jelöl, 15-16 pontosak a kiemelkedően jó és kreatív éttermek, 17-18 pontot kapnak a kivételes élményt nyújtó csúcsgasztronómiai helyek, 19-19.5 pontot a világ legjobb éttermei. A 20-ast nem szokták kiadni.
A francia siker után egyre több országra kiterjesztette a GM kalauz a hatáskörét, megjelent Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban és a Benelux államokban. Maga a tény, hogy immár magyarországi kiadás is van, az a magyar minőség- és kreativitáselvű általános gasztronómiai megújulás - vagyis a magyar gasztro-forradalom – egy fontos, sőt meghatározó állomása.

(Bittera Dóra és Christian Meyer, volt Michelin-csillagos séf, Michelin inspektor, privát- és Gault Millau-tesztelő a GM Kalauz bemutatóján a New York kávéházban)



Nemzetstratégia és gasztro-forradalom

Amint azt Peru példája bizonyítja, a gasztronómia egy egész országnak lehet kitörési pont, lehet nemzetstratégiai ágazat. Ehhez azonban több tényező szinergetikus együtthatására van szükség. Beletartozik ebbe az adott szakma krémjének elkötelezettsége, társadalmi presztízse, a média partnersége s az állami akarat. Ma Magyarországon nem általános mértékben, de adott mindez: a szakmán belül van egy elkötelezett elit, mely most már túlzás nélkül nevezhető véleményformálónak, a sajtó nem foglalkozik eleget a kérdéssel, de a meghatározó orgánumok, ha írnak e kérdésről, akkor a minőségorientált álláspontot támogatják, az állami vezetés pedig affinis a problémára, elég talán azt említeni, hogy a magyar gasztro-forradalom médiabeli zászlóshajója, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó.
Érdemes hát röviden áttekinteni a gasztro-forradalom történetét és eddigi eredményeit.

Előzmények

A történetet annak minden ismerője nagy valószínűség szerint ott kezdené, hogy a Magyar Nemzet hasábjain a kétezres évek közepén egy korábban nem ismert szerzőpáros, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra sorozatban publikált rendkívül érdekfeszítő, jól megírt, a gasztronómia iránt különösebben nem érdeklődő olvasó számára is élvezetes, kultúrtörténeti kitekintésű írásokat kulináris témában.
Ezekben a szövegekben a szerzőpáros radikálisan szakított azzal a köldöknéző állásponttal, hogy a magyar konyha világhírű és a magyar szakácsok a világ élvonalába tartoznak. Sőt, olyan kellemetlen tényekkel szembesítette a szakmát és az olvasót egyaránt, hogy Európa legjobb éttermei között egyetlen magyar éttermet sem tartanak számon azok a fórumok, étteremkalauzok, gasztronómia folyóiratok, melyek a szakmában hitelesnek számítanak, hogy azokon a versenyeken, ahol szakácsaink egyébként komoly munkabefektetéssel és becsülendő igyekezettel előkelő helyezést értek el, igen nagy az éremarány (hasonlóan a falusi borversenyekhez ahol a cél az, hogy a gazdák önmagukat jutalmazzák arany- és ezüstérmek garmadával), másrészt ezeket a versenyeket a szakmában nem tartják sokra.
Szóba került ezen írásokban az is, hogy mennyire fontos a konyhában minőségi alapanyag és annak tisztelete, a szezonalitás, a regionalitás, a kreativitás, de megfogalmazást nyert az is, hogy a magyar szakácsképzés elavult, hogy olyan negyven éves tankönyvekből oktatják a jövő szakácsait, melyek már megjelenésük idején sem tartottak lépést a korral.

A Kulináris Charta

A szerzőpáros nem elégedett meg a publikálással, hanem megalakították a szakma igényesebb, minőségközpontú részével közösen a Magyar Gasztronómiai Egyesületet. A szervezetnek egyfajta kiáltványa volt a Kulináris Charta, mely pontokba foglalta a korábban megjelent cikkek legfontosabb téziseit a magyar vendéglátás jelenével és remélt szebb jövőjével kapcsolatban. A párhuzam az 1973-as Gault Millau kiáltvánnyal cseppet sem erőltetett és az sem véletlen, hogy a Gault Millau magyarországi kiadásának főszerkesztője Molnár B. Tamás.



A Charta fontossága indokolt teszi az egyes pontjainak rövid áttekintését.
Az étkezési kultúra az ország civilizáltságának és általános kultúrájának egyik legfontosabb fokmérője. Kölcsönhatásban áll mezőgazdasággal, egészségüggyel, környezetvédelemmel, szakmák egész sorával, a közízléssel, az országimázzsal. Áthatja a társadalom egészét – úgy szociális, mint gazdasági és kulturális értelemben. – mondja a Charta, s ebből vezeti le az állam felelősségét és segítségének szükségességét a magyar gasztronómia újjáépítésében.
A Charta kitér a minőségi alapanyagok fontossága. Részlet az indoklásból: „Az ötvenes években elindult egy folyamat, amely tömegétkeztetéssé fokozta le a gasztronómiát, a mennyiséget emelte a legfontosabb szemponttá. A nagyüzemi értelemben kevéssé hatékony fajták – zöldségek, gyümölcsök, haszonállatok és vadak – sokasága tűnt el az életünkből.
Magyarország nem él földrajzi adottságaival. Csupán töredékét termeljük annak, amit az éghajlat és a föld lehetővé tenne – abból sem a jó minőséget. „(…).
Az ország egészének azonban közös érdeke az, hogy minél többen vegyenek részt tevékenyen az alapanyagok sokféleségének megteremtésében, az élettanilag és kulinárisan értékes fajták sokaságának termesztésében és tartásában. A törvényhozásnak támogatnia kell azt, hogy a semmire sem kötelező hungarikumok helyébe szigorú minőség- és eredetvédelmi rendszer lépjen – a már létező uniós és külföldi rendszerek nyomán.
” http://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/12/kulinaris_charta
Hangsúlyozza a Charta a szakácsképzés átszervezésének, a szakácsszakma presztízse visszaállításának, a kézműves szakmák támogatásának szükségességét, a kulináris nevelés fontosságát már az óvódás-korban, az állami szektor tematikus átszervezésének létparancsát abból kiindulva, hogy a gasztronómiának állami szinten egyelőre igazi gazdája sincs. Az aláírók neves borászok, étteremtulajdonosok, újságírók, sommelier-k, írók, egyetemi tanárok, ügyvédek.
Molnár B. Tamás a GM kalauz bemutatóján számba vette az MGE eddigi tevékenységének fő csapásait. Az Egyesület „szakmai cikkeket tett közzé lapokban és az interneten, részt vett szakkönyvek kiadásában, segített fiatal szakácsoknak, hogy eljussanak a világ legjobb éttermeibe, mesterkurzusokat, továbbképzéseket szervezett, megkezdte egy alternatív szakácstankönyv előkészítését, termékteszteket szervezett” S nem mellesleg az MGE elnöke jegyzi főszerkesztőként a szóban forgó Kalauzt, melynek bemutatója egybeesett az MGE által szervezett, s minden túlzás nélkül a legjelentősebb, nevével is sokat eláruló „Hagyomány és evolúció” szakácsversenynek az eredményhirdetésével.
Az MGE tevékenységével nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ma már egyre-másra nyílnak igényes vendéglők (Walter, Borkonyha, Brill – itt maga a tulajdonos mesélte, hogy az Alexandra kalauz adta meg neki a döntő lökést, hogy éttermet nyisson), korábban nevet szerzett vendéglők mennek át alapvető minőségelvű átalakításon (Aranyszarvas, Búsuló Juhász), remek bisztrók tárják ki kapuikat, valóságos bisztróforradalom zajlik. Innio, Caffé Manuel Spazio, Bar Centro, Atakám, hogy csak a legutóbbi hullámból említsek párat.
A közönség kezdi megjegyezni és követni a séfek nevét, s ahogy a borrajongók megtanulták a kilencvenes évek első felében Gere Attila, Tiffán Ede, Bock József, Vesztergombi Ferenc vagy Figula Mihály nevét, úgy egyre több ínyenceknek mond valamit Bíró Lajos, Bicsár Attila, Takács Lajos, Jahni László vagy Pethő Balázs neve. S ahogy megjegyeztük időközben a később indulókat, Bott Judittól Bárdos Saroltán át Luka Enikőig, hogy csak a hölgyek közül válogassak ezúttal, úgy meg fogjuk jegyezni Mogyorósi Gábort, Huszár Krisztiánt vagy Lithauszki Zsoltot.


Étteremkalauzok a rendszerváltás után

Mindezek után vegyük számba venni a rendszerváltás után megjelent étteremkalauzokat. Az Ab Ovo kiadónak volt egy használható kiadványa, „Foglaljon helyet” címmel, ez nem tartalmazott részletes beszámolót és értékeléseket, elsősorban címtárként volt praktikus forgatni. A kiadó jelezte kedvenc éttermeit, ami kétségkívül hasznos volt. Három kiadásról tudok (1995-1996-1997), ezeket annak idején beszereztem és rongyosra lapoztam.
Az első komolyabb Kalauzt a HVG adta ki 2000-ben. Az Á la carte címet viselő kiadvány szerkesztői saját bevallásuk szerint a mértékadó elődök gyakorlatát követték: az értékeléseket anonim tesztelők végezték, a költségeket a kiadó viselte, a kötetbe legalább két éve változatlanul üzemelő helyek kerültek be, s értelemszerűen nem adtak helyet fizetett hirdetéseknek, a tesztelők nem fogadhattak el semmiféle térítést vagy támogatást az étteremtulajdonosoktól.
Az értékelés viszont ellentétben a Michelin vagy a GM kalauzzal nem volt konyhacentrikus, egyenlő súllyal estek a latban olyan szempontok is, melyeknek érintőlegesen sincs közül a konyhához: az étterem portája és környezete, a vendég fogadása, a belső tér hangulata, külön említve (!) a  berendezést, dekorációt s a terítéket (ezt mindenképpen indokolt lett volna az előző szempontba belefoglalni), az étlap, az étel és italválaszték – és minőség, a kiszolgálás (a magam részéről ide illesztettem volna bele a vendég fogadását, az a kiszolgálás szerves része) az árak, a számlaadás és a fizetés módja s végül a kiegészítő szolgáltatások. Látható, hogy a lényeg, az ételminőség csak része egy egyetlen szempontnak, az étel és italválaszték mellett. Arról nem esik szó a kötetben, hogy az italválaszték szélessége erény egy étterem vonatkozásában, s minél nagyobb palettáról lehet kiválasztani egy bor, sört vagy párlatot, annál jobban jár a vendég, viszont az ételek esetében, ha nem is pont fordítva van a dolog, de evidens, hogy szélesebb, 60-70-100 vagy ennél is többféle ételt kínáló étterem egyszerűen nem tud mindent frissen adni, így végső soron az erőltetetten széles választéknak a vendég látja kárát, mert nem friss ételt kap, hanem a lefagyasztott, majd nagy valószínűséggel mikrohullámú sütőben kifagyasztott portékát. A tesztelők az egyes szempontokat osztályozták, majd átlagot számoltak. Így nem csoda, hogy az annak idején gasztronómiailag gyenge teljesítményt nyújtó Búsuló Juhász (48) (azóta változott az üzletvezetés, ma egész más színvonalat nyújt e patinás étterem, mint az ezredfordulón) felette áll két ponttal a már akkor zseniális, időközben sajnos bezárt Lou lounak (46), egyazon pontszámot kapott, a mindmáig épp hogy elfogadható minőséget nyújtó Kiskőrössy halászcsárda és a már akkor kiugró színvonalat biztosító Kistücsök (40-40 pont), egy kategóriába került a jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető Náncsi a mindmáig az élbolyba tartozó Fujival (43-43 pont). A HVG kalauz tudtommal még egy ízben jelent meg, a következő évben s hasonló szellemben fogant. A kiadvány leginkább értékes és iránymutató része a Rohály Gábor által írt Borkalauz, ami azonban többet aligha adhatott, mint a szerzőnek feleségével, Mészáros Gabriellával közösen 1995 és 2011 között 15 alkalommal kiadott Borkalauza.
A GM kalauz közvetlen elődjének is tekinthető a szintén Molnár B. Tamás nevével fémjelzett Alexandra kalauz, mely 2008 és 2011 között jelent meg 4 alkalommal. (Az együttműködés azért szakadt meg, mert az Alexandra kiadó vezérigazgatója, Matyi Dezső kihúzatta a Kalauz 2011-es kiadásából az összes negatív megjegyzést, illetve egy étterem, a Chateau Visz értékelését átíratta. A szövegcsonkítás eredményeként van olyan étterem, például a Puchner kastélyszálló, a Sercli vagy a Makk hetes, melynek egyetlen tesztelt fogása mellett sincs értékelés, annyira gyatra volt a teljesítmény. Hasonló brutális, s kommentárok kihúzásánál is súlyosabb csonkítás volt az, hogy a pontszámokat csak 11 felett közölték, így pont a magyar vendéglők tisztes derékhada, az erős középvonal a 9-9.5-10-10.5 pontos helyek maradtak értékelés nélkül.)
Érdekes megnézni a Népszabadság TOP 100 fejlődését. Az első kiadványokba egészen gyenge éttermek is megkerültek, melyeknek a TOP 500-ban sem lenne helyük – ilyen például az Alexandra Kalauzban rendre T betűvel, azaz 8 pont alatti, lényegében értékelhetetlen teljesítménnyel szereplő agárdi Csutora – de miután a Dining Guide átvette a kiadvány szakmai irányítását, meglepő összhang alakult ki a két kompetens kiadvány között. A Népszabadság Top 100, később műfajok szerint osztályozott s mára ki nem mondott utódjának tűnik a Top 100 gasztrokaland, mely idén jelent meg harmadszorra Gasztronómia 2012 címmel.
Ebben már a Dining Guide munkaközössége is átvette a GM húszpontos  értékelését s feladta a korábbi 10 pontos rendszert. Hadd vessük össze e kiadványban a 10 legjobb étterem helyezését és pontjait a GM Kalauz szerinti eredményeikkel: 1. Onyx, 16.5 pont (GM 17), 2 Costes 16.5 pont (GM 17), 3 Fausto 16 (GM 14), 4. Mák 16 (GM 16), 6. Hertelendy 15, (GM 14) 7. Bock bisztró 15 (GM 14) 8. Csalogány 26, 14.5 (GM 15) 9. 67 étterem, 14 (GM, 12.5) 10. Arany kaviár 14 (GM 13.5) Látható a viszonylagos összhang, ami eleve cáfolja azt a gyakran hangoztatott vádat, hogy itt egy belterjes társaság egymást ajnározza. Az is beszédes, hogy nagyjából e körből kerültek ki a tavaly az osztrák GM kalauz legjobbjai, miközben a két szerkesztőség között nincs átfedés.
A Gault-Millau étteremkalauz Magyarország 2012 azon túl, amit nevében ígér, ad egy rövid áttekintést a borászatokról és a szállodákról is. Hiányzik nagyon egy teljes áttekintés, mely az összes értékelt vendéglőt sorba veszi pár oldalon, továbbá az Alexandra kalauzhoz képest hiányoltam belőle az éttermekre jellemző ételek példálózó, árral együtt történő megemlítését. Ezzel együtt a kiadvány túlzás nélkül nevezhető a eddigi legadatgazdagabb, leginformatívabb, legjobban szerkesztett étteremkalauznak s egyben a magyar gasztro-történelem mérföldkövének.

Dorozsmai Endre

Álljon itt végül a legjobb 25 magyar étterem, azaz a legalább 13 pontot elért éttermek listája (azonos pontszám esetén abc sorrendben):

Costes                                                  17
Onyx                                                    17
Mák                                                     16
Csalogány 26                                       15
Nobu                                                   15
Alabárdos                                            14
Aranyszarvas                                        14
Bock bisztró                                         14
Borkonyha                                           14
Boscolo                                                14
Chateau Visz (Visz)                              14
Enoteca Corso (Pécs)                           14
Fausto                                                  14
Hertelendy (Kozmapuszta)                    14
Kistücsök (Balatonszemes)                   14       
Laci!Konyha!                                       14
Olimpia                                                14
Ráspi (Fertőrákos)                               14
Baraka                                                 13
Brill (Békéscsaba)                                13
Jankovich Kúria (Rácalmás)                  13
Gresham                                               13
La Plaza – Iberostar                             13
Mandula (Villány)                                 13
Villa Medici (Veszprém)                       13

A szöveg a Kapu c. folyóirat számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkék

100 legjobb kulináris kaland (2) 2014 (1) 2014 legjobb éttermi élményei (1) 2015 legjobb élményei (2) 2016 (1) 21 (1) 21 - a magyar vendéglő (1) 67 (2) 67 étterem (1) 7x7 (1) 90 fok (1) A Főzés tudománya (1) A Gazdánál (1) A Hentes konyhája (2) A Konyha (1) A Konyha - Madách tér (1) A konyhafőnök (1) A legjobb 25 budapesti söröző (1) A magyar bortermelő lelkialkata (1) A Séf utcája (2) A Szász Hordója (1) A Táble (1) A tökéletesség nyomában (1) a vidék legjobb sörözői (1) A38 (1) Absolut Pho (1) Acapulco (1) Ádám Csaba (1) Ádám József (1) Adamovich Károly (1) Afrikai büfé (1) afrikai harcsa (1) ájult imám (1) Akasztó (1) Akasztói (1) Akasztói halascsárda (5) Alabárdos (2) Alabárdos vendéglő (1) Alessandro Arena (1) Alessio (1) Alexandra kalauz (5) Alföld (1) Algyő (1) Algyői (1) Algyői halászcsárda (2) Alkonyi László (13) All About Street Food (1) all you can eat (1) Allegria (2) Almárium (1) Almárium bisztró (1) Alte post (1) Alulu (1) Amarillo (1) Ancora (1) Andante (1) Angry Leprechaun Pub (1) Anonym pince (1) Anonymus (1) Anthony Bourdain (2) Antré étterem (1) Anyám tyúkjai (1) Anyukám mondta (5) Apátfalva (1) Apetit bisztró (1) Apetito (1) Apor pizzázó (1) Apponyi kastélyszálló (1) Apropó (1) Aquarium (1) Arad (30) Arad-hegyalja (1) Aradi Büfé (2) Arany Kaviár (4) Aranyhal (1) Aranykereszt (2) Aranyszarvas (2) art street food (1) Artesano (1) Árvay (1) Árvay János (2) Asia Gourmet Kínai Étterem (1) Astoria (1) aszú (2) Aszú étterem (1) Atakám bisztró (2) Áts Károly (2) Avocado (1) Ázsia fűszerbolt (1) ázsiai konyha (2) B Terv (1) B8 (1) Ba Bar (1) Babel (9) Bacchus (1) Badacsony (1) Bagatelle étterem (1) Bagolykő (2) Baja (5) bajai halászlé (6) Bajzát Attila (1) BAK Hütte (1) Bakancslista II (1) Bakancslista III (1) Balaton (4) Balatonföldvár (1) Balatonfüred (1) Baldaszti's Grand (4) Baldaszti's Kitchen (2) Balga pince (2) Bálint Zoltán (1) Balkezes (1) Balla Géza (19) Baltazár (4) Bálványos (1) Bandidos (2) Bandula (1) BaoBao (2) Bar Centro (1) Baracca (2) Baracsi (1) Baracsi halászcsárda (1) Bárdos Sarolta (3) Baricska csárda (2) Barnabás testvér (1) Barta Károly (1) Barta pice (1) Barta Pince (1) Basa fogadó (2) Basilicus pincészet (1) Bassment (1) Bástya (2) Bástya vendéglő (1) Bécsi söröző (1) Bécsi szelet vendéglő (1) Beefstro (1) Beer Co. (1) Beer Heaven (1) Beer-Bear (1) Békéscsaba (7) Békéscsabai Kolbászfesztivál (1) Békésszentandrás (3) Békésszentandrási Kézműves serfőzde (1) Beköszöntő (1) belga sörök (1) Bella Napoli (1) bélszín (1) Béltek (1) Belly food (1) Benedek Péter (3) Benedek pince (1) Benkő Zoltán (2) Bernát Dániel (1) Bernáth József (1) Best Burger In Town (1) best buy (1) Beszálló (1) Bezdán (1) BGB (1) Biatorbágy (1) Bibliotheka (1) Bierhaus (1) Bigfoot (1) bikavér (1) Bikavér Borbár (1) Birka csárda (4) Birkás borház (1) Bíró Lajos (5) Bistorant (4) Bistro Cochon (1) bisztró (5) Bittera Dóra (4) Bitterfly (1) bivalymozzarella (1) Bivalyos (1) Black Bull Pub (1) Black Cab Burger (2) Blöff (1) Bocelli pizzeria (1) Bock (6) Bock bisztró (10) Bock József (4) Bocuse d'Or (2) Boda kisvendéglő (1) Bodega (2) Bodor (1) Bodri halásztanya (1) Bodri pince (1) Bodza bár (1) bogrács (2) Bohémia (2) bolognai szósz (1) Bolyki János (3) Bookta (1) Bor (43) borászat (1) Borászok borásza (1) borbár (10) Borbarát (1) Borbély Tamás (3) Borbíróság (2) Borbistro (1) Borbisztró (1) Bori Mami (1) Borjour Magnum (2) borjúmáj (1) borjúmáj cideres-mustáros mártással (1) Borkalauz (2) Borkonyha (6) borkóstoló (38) Borlabor (2) Bormúzeum (1) Borműhely (1) borozó (7) borral főzni (1) Bors (1) Bors gasztrobár (3) borsátor (2) borszaküzlet (1) Bortársaság (1) Bortér (1) borturizmus (1) Borzont (1) Bott Frigyes (6) Bott Judit (2) Bozóky (1) Bölcső Bar and Food (3) Brandt Loli (1) Brassó (2) Breitenbach pince (2) brew pub (1) brew-pub (2) bridge (1) Brill (2) Brill bisztró (13) Brill csárda (3) Brothers Steak House (1) Brum brum (1) Brunner (1) Bruno és Bruno (1) Brutal bitter (2) Bubba's Water Grill (1) Buda Gourmet Bistro (1) Budai Gourmet (3) Budakalász (1) Budakeszi (1) Budaőrs (1) Budaőrsi Halpiac (2) Budapest (222) Budapest bisztró (1) Buday Péter (1) Buddha bár (1) Buddha Original (1) Buja disznó(k) (1) Bujdosó pince (2) Bujdosó Székely (1) Bulgakov (1) Burger and Love (2) Burger Market (1) burger-kritika (1) Burke (1) Bussay László (2) Búsuló Juhász (1) Butter (1) büfé (1) Bűvös szakács (2) Café 57 (1) Café Bouchon (1) Café Déryné (2) Café Erté (1) Café La Terra (1) Café Manuel Spazio (3) Café Pierrot (5) Café Ponyvaregény (1) Café Provance (1) Camelot (1) Carpaccio (2) Caruso (1) Casa Antinori (1) Casa Bunicii (1) Centrál kávéház (2) cevich (1) Chardonnay (1) Chateau Visz (2) Chef Café (1) Chef! (1) Chianti (2) CineCittá (1) Cirmi (1) Clock pub (1) Club 30 (1) Code7 (2) Côme de Chérisey (1) Cool Tour Café (1) Copita tapas bár (1) Corinthia Grand Hotel (2) Corona da Lorenzo (1) Costes (14) Costes Downtown (2) cukrászda (12) cukrászda-kritika (11) Culinaris (3) Curry House (2) Curtea Berarilor (1) Czifra csárda (1) Czifray (2) Csak a jó sör (5) Csak a jó sörök (2) Csalogány 26 (6) Csalogány26 (6) csárda (9) Csárda a Horgonyhoz (1) csárdakritika (2) Csarnóta (1) Csávossy György (1) Cseh János (1) cseh sörök (1) Csendes M. (1) Csepp a tengerben (1) Cseri pince (1) Csernyik Pince (1) Cserpes István (1) Cserszegtomaj (1) Cserszegtomaji halászcsárda (2) Csiga Café (1) csíki sör (1) Csíkrákos (1) Csíkszentdomokos (1) Csíkszereda (9) Csillagánizs (1) Csillaghegyi megálló (1) Csizmadia András (1) csobánkai sörfőzde (1) csokoládémanufaktúra (1) Csongrádi Csaba (2) Csontos György (1) Csopak (2) Csordás Fodor borház (2) csúcs hot dog (1) Csukás Balázs (1) Da Mario (2) Dang Mouoi (1) Dang Muoi (1) Dario Checchini (1) Debrecen (4) Dél-Balaton (3) delikát (1) délszláv grill (1) Demeter - Apropo (1) Demeter Csaba (8) Demeter Endre (1) Demetervin (2) Demokrata (1) Dereszla (1) Déryné (1) Deszk (2) desszert (1) Desszert Neked (2) desszert.eu (1) Dettó bisztró (2) Dibonis (1) dim sum (1) Dimenzió borászat (1) Dining Guide (12) Dió (1) Diósd (1) dip (1) Disznókő pincészet (1) Divine - Delicia (1) DiVino (1) Dob 3 (1) Doblo (1) Dokk büfé (2) Dóm tér (1) Domaszék (2) Dózsa étterem és panzió (2) dödölle (1) Dr. Csizmadia András (1) Duginics vendéglő (1) Dugonics vendéglő (1) Dula Bence (8) Duna Döner (1) Duna Garden (1) Dunaföldvár (1) Dunagyöngye halászcsárda (1) Dunaújváros (1) Dúzsi (1) Dúzsi Tamás (14) Dzzs! (1) ebédmenű (2) Ebes (1) Éden pálinkaház (1) Eger (12) Egerszalók (1) Egri Bikavér (1) Egri Csillag (1) Egy-Kettő (1) Egykettő (1) Élesztő (1) Eleven (1) Elite Wines (1) Első Mádi Borház (2) Ema del Mar (1) EMI (1) EMI tábor (2) Émile (1) Emlékpont (1) Encs (1) Enigma Kinetic Steam Punk Café (1) Enoteca (5) Érd (1) Erdély (2) erdélyi ételek (10) Erdélyi Napló (2) Érsekcsanádi Halászcsárda (2) ÉS bisztró (2) Esca (1) Esca stúdióétterem (1) Eszterbauer (1) Eszterbauer János (4) Esztergom (4) etnikai vendéglők (1) étterem (398) étteremkritika (406) Éttermek (2) Etyek (1) Etyeki piknik (1) Etyeki pincefesztivál (1) Euphoria biergarten (1) Év borásza (2) Év bortermelője (2) Ezüstponty vendéglő (1) fajitas (1) falatozó (1) Fannicika pho bár (1) Fantázia lángossütő (1) Farkas Diána (1) fasírt (1) Fasor vendéglő (1) Faszaládé (1) Fat Mo (1) Fatál (1) Fatányéros (1) Fausto (3) Fehér Gábor (2) Fehérszarvas vendéglő (1) Fehértói (1) Fehértói Halászcsárda (5) Feke Zoltán (1) Fekete Antonió (1) Fekete Arany Klub (1) Fekete Béla (5) Fekete Bika (1) fekete kagyló (1) Fekete Korsó (1) Fekete Oszkár (3) Felsőbánya (1) Fennsík mártás (1) Ferran Adria (1) Fertőrákos (1) festett tőkehal (1) Figula Mihály (2) Filoxéra (1) fine dining (2) Finomító Kantin (3) Fióka (1) First sörfőzde (1) First söröző (1) Fischer borház (1) fish and chips (3) Flying Bird Tea House (1) fokhagymás csuka (1) Font (1) Font pince (5) Food Revolution (1) Fork - The Restaurant (1) Fortuna (2) Fortuna étterem (1) Fóti Sörfőzde (3) Fóti Zwickl (1) Fölföldi Béla (1) főtt tojás (1) Főzdefesztivál (3) főző-show (1) főzzünk maradékokból (3) Frank Sándor (2) Frank Zappa (1) Franz Weninger (1) Frei kávézó (2) Frey (1) Fricska (2) Fricska gasztropub (4) Frittmann (2) Frittmann János (2) fröccs (2) Fröccsterasz (1) Fruska bisztró (1) Fuchsli (1) Fuji (1) Funky Pho (3) Furmint Február (4) Fusion (1) fúzió (1) Füleky (1) Fülemüle (1) Fülemüle csárda (1) füstölt hal (2) Gabnai Csaba (3) Gábor Imre (1) Gál Attila (1) Gál Tibor (2) Galéria 12 (1) Gallay pince (1) Gálné Dignisz Éva (4) Gambrinus (2) Garabonciás (1) Garam mente (1) Garay János (1) Garibaldi bisztró (1) Garuda indonéz vendéglő (2) gasztro-forradalom (2) gasztro-kocsmák (1) gasztro-trendek (1) gasztro-vetélkedő (1) gasztroblogok (1) gasztrojazz (1) Gasztronómia 2012 (1) Gault Millau (10) Gault Millau 2014 (3) Gault Millau 2015 (1) Gault Millau 2016 (1) Gedeon söröző (2) Gekkó (1) Geönczeöl Attila (1) Gepárd és űrhajó (2) Gerbeaud (4) Gere Attila (7) Gere Mandula (5) Geszler (1) Gesztenyés étterem (1) Géza konyhája (1) Giardino (2) Gizi csárda (1) Goa Café (1) Gold bisztró (3) gomba (1) Gondűző (2) Gordon Ramsay (1) gourmet-bár (1) Grabanc IPA (1) Graf (2) gravlax (1) Graziano (1) Gresham (1) griilezett sütőtök (1) Grill to Chill (1) grillezés (1) Gróf Buttler (2) Gundel Károly (1) Gusteau (1) Gusteau élményműhely (2) Gusto (1) Gyenge Zsolt (1) Gyergyószentmiklós (2) Gyilkos tó étterem (1) Gyímesközéplok (1) Gyomaendrőd (1) gyoza (1) Gyöngyös (2) Gyöngyöspata (1) Gyöngyöstarján (1) Györgykovács Imre (3) Győrújbarát (1) Gyradiko (2) gyros (5) Gyula (13) Hadik kávéház (1) Hagya Márk (1) Hagyomány és evolúció (1) Hajdújárás (1) Halászbástya (1) Halászbástya étterem (2) Halászcsárda (4) halászlé (9) halbár (1) halbisztró (1) halétterem (3) Halkakas (2) Halmai Csaba (1) Halműhely (1) Halműhely 2.0 (1) halsütő (1) haltatár (1) haltepertő (10) halvendéglő (2) hamburger (15) hamisítás (1) Hamvas Béla (1) Hanoi Pho Bistro (1) Harcsafészek (1) Hargita-fürdő (2) Harmopan bisztró (1) Három Szív (1) Hathi (2) Hatolyka (1) Haxen bajor királyi sörház (2) Hazai kézműves finomságok (1) Házi/Állat (1) HB söröző (1) HBH söröző (1) Hedon (1) Hedonist restaurant (1) Hegedüs Kálmán (1) Hegedüs Péter (1) Hegybíró bora (1) Hegyeshalom (1) Hegyközszáldobágy (1) Hegyvidék üzletközpont (3) Heimann (2) Heimann Zoltán (3) Hello Sári! (1) Hellohal (2) Henry Belga Söröző (1) Hernyák Laci (2) Heston Blumenthal (2) hétköznapi déli menü (1) Hévíz (1) Hírös Napok (1) Hódmezővásárhely (3) Hold utcai Vásárcsarnok (5) Holsten söröző az Oroszlánhoz (1) Hopfanatic (8) Hoppá (1) Hoptop (1) Horizont (1) Hortobágyi csárda (1) Horváth Csaba (1) Horváth Kisvendéglő (1) Horváth Tamás (1) hot dog luxuskivitelben (1) Hrabal (2) Hun tanya (1) húsgolyó (1) Huszár Krisztián (2) Ida néni (1) If (1) IF kávézó (2) ifj. Kamocsay Ákos (1) Igazi Csíki Sör (2) Igazi Olíva (1) Így főznek a borászok (1) Ikon (5) Ikon étterem (3) Il Chef (1) Il Padrino (1) Il Panificio Basilico (2) Imi bisztrója (3) Imola udvarház (2) In Vino Veritas (1) indiai (2) Indivino (1) Innio (3) Insieme (1) interjú (3) Intermezzo (1) ínyencbolt (3) IPA (1) Ipacs Szabó István (1) Irene (1) Isabel Legeron (2) István borház (1) ITee café (1) Jack's burger (2) Jackfall bormanufaktúra (1) Jalapeno (1) Jalecz Lajos (1) Jancis Robinson (1) Jani Lacikonyha (2) Janis Pub (1) Jánosiék (1) Járdovány (1) Jásdi István (1) Jazz bisztró (2) Jazz Café (1) Jekl Béla (3) Jobb mint otthon (1) Joel Robuchon (1) joghurtmártás (1) Johann Bruttler (1) John Bull Pub (1) John Mayall (1) John's Pub (1) Jókai bisztró (1) Jókai cukrászda (1) Jónás a bálnában (2) Jorgosz (1) Josper (1) Joy's Pub (1) Juhász Testvérek (1) Juhász Tibor (1) juhok (1) juhtúró (1) Jurta kocsma (1) K9 (1) Kaba Gábor (1) Kadarka (1) Kadarka borbár (2) Kaja tanya (2) Kakas vendéglő (1) Káli Art Inn (3) Kalmár Gergő (1) Kaló Imre (4) Kalocsa (1) Kalocsai Zoltán (1) Kaltenecker (1) Kanczler András (1) Kandalló (6) kannás bor (1) Kanpay Izakaya (2) Kapca bisztró (1) Kapu (1) Kárásztelek (1) Karner Gábor (6) Kárpátia (2) kártya (1) Kastély étterem (1) kávézó (2) Kaviár (1) Kazinczy utca (1) Kecskemét (10) Kecskeméti csárda (1) Kecskeméti Krisztián (1) Kéhli vendéglő (1) Kelet (1) Kelly's Food (1) Kepi söröző (1) Kerekes Sándor (2) Kereskedőház (2) Kerkaborum (1) Kerkyara (1) Kerkyra (1) Kertvárosi kisvendéglő (1) keserű gomba (1) Keserű méz (1) Keszthely (1) Kézdivásárhely (4) kézműves bor (1) Kézműves Borok Háza (1) kézműves hamburger (5) Kézműves magyar ízek vására (1) kézműves sör (30) KF (1) Kicsi San (1) KicsiZso (1) kifőzde (2) Kígyósi (2) kínai konyha (2) Kiosk (1) Kis magyar szakácskönyv (1) Kisbuda Gyöngye (1) Kiscuki (1) Kishúsom (1) Kisködmön (3) Kiskőrös (1) Kiskőrössy 2.0 (1) Kismaros (1) Kispiac (2) Kispipa (1) Kispityér vendéglő (1) Kiss Balázs (1) Kiss család (1) Kiss János (1) Kiss Tamás (1) Kissbende (2) Kistelek (1) Kistücsök (17) Kisvendéglő a Hargitához (4) Klassz bisztró (1) Klausenburger söröző (1) Klauzál téri vásárcsarnok (1) Knossos (1) KNRDY (1) Knyihár Mihály (1) Koccintó bár (1) Koch Csaba (1) kocsma (55) kocsmakritika (57) Kogart (1) kolbász (3) Kolonics (1) Kolonics Károly (2) Kolorbár (1) Kolozsvár (9) Komachi (1) Komló és tehén (1) Kondorosi csárda (1) Konyári János (14) Kopár (2) Kopaszi gát (1) Korall (1) Korhely Daloda és Faloda (1) korhelyleves (2) Koriander vendéglő (1) Korona étterem (2) Korzó étterem (1) Korzó Pub (1) Kovács Adorján (1) Kovács Kristóf (1) Kovács László (1) Kovács Nimród (1) Kovács Sándor (1) Könyvbár (2) könyvbemutató (1) Köpcös (2) Kőszeg (1) Kővári Gergő (2) Köz'Pont (1) középkori vendéglő (1) Központ bisztró (1) kraft sör (3) kraft sörfesztivál (1) Kreinbacher (3) Kristinus borház (1) Krizia (1) Krúdy Gyula (1) Kukorica csárda (1) Kulináris charta (2) kultúrkocsma (2) Kupak (3) Küküllő söröző (1) külhoni (1) Különleges sörök boltja (3) Külvárosi kávéház (2) Kürti István (1) Kürtös ételbár (1) Kürtős kalács (1) Kvassay Levente (1) Kyoto (2) Kyros (1) Kyros Gyros (2) L'Enoteca (1) La Delizia (1) La Piazetta (1) La Strada (1) La Vela (1) Labor bistro (1) Laci csárda (1) LaciKonyha (8) LaciPecsenye (1) Laczkó Ottó (1) Lakatos Műhely (1) Lakitelek (2) lampredotto (1) Lánchíd söröző (1) Lángos (2) Larus (1) Larus központ (1) Látóképi Csárda (2) Laurus (1) lazac (2) Le Bourbon (1) Le Meridien (1) Le Petit bistrot (1) lecsó (1) Léder Zoltán (2) Legenda sörfőzde (5) Legenda söröző (1) Legfelső Beeróság (1) Legjobb budapesti sörözők (1) Legjobb halászcsárdák (1) legjobb hamburgerezők (3) Legjobb magyar kézműves sörök (2) Légli Géza (1) Légli Ottó (5) legrosszabb hamburgerezők (1) Léhűtő (2) Lelovits Tamás (1) Lénárd András (2) lengyel tojás (1) Lera's Food (1) Leves (2) liba (1) Libamájfesztivál (2) Libanoni étterem (1) Lido étterem (1) Liget vendéglő (1) Linbrunn (2) Liquor store (1) Litauszki Zsolt (2) Lithauszki (2) Lithauszki Zsolt (2) Little John (1) Locanda del Corso (1) Loja étterem (1) Lolita desserts (1) Losonci Bálint (4) Losonci tér (1) Lou lou (1) Loulou (2) Lőrincz György (3) Lőrincz György séf (1) Lövőház utca (1) Ludányi András (5) Ludwig - Mentesi (1) Luka Enikő (1) Lunchbox (2) luxuskocsma (1) Macsinka János (1) Macska kávéház (1) Mád (2) Madame Noi (1) Made In China (1) Mádi Kör (1) Mádi Kúria (1) Mádi Udvarház (2) Magnifico (1) magyar bor (1) Magyar Borakadémia (3) Magyar Borok Háza (1) magyar csárdák (1) magyar kézműves sörök (14) magyar street food (2) Magyarország (1) Magyarság Háza Kávézó (1) Majoros birtok (1) Majtényi Présház (3) Mák (7) Mák bisztró (6) Makó (3) Mákvirág Pince (1) Maláta (1) Malatinszky (1) Malatinszky borterasz (1) Malatinszky Csaba (1) Maligán (5) Malom étterem (1) Mandarin (1) Mandula (2) mangalicakolbász (1) Mango (1) Manna (1) Mannatural (1) Manuel étterem (1) maradékfelhasználás (1) Marco Pierre White (1) Márga bisztró (1) Márgál (2) Margit utca 9 (1) Marosvásárhely (4) mártogatós (1) Marton nap (1) márványsajt (1) Massimo (1) Maszek (1) Mátrai Tőkések (1) Matrjoska (1) Matrjoska bisztró (2) Maul pince (1) Maurer Oszkár (7) Maurus (1) Mauthner Zsófia (1) Mautner Zsófia (1) Meat Boutique (1) Meatic (3) medvehagyma (1) Melecsky Tibor (1) Ménes (4) Ménesi borvidék (1) menta (1) Menta terasz (1) Mercy étterem (1) Merfelsz pince (2) Merlot étterem (1) Mészár-steak (1) Mészáros Gabriella (7) Mészáros Pál (3) Metro (1) Metzger László (2) Mézeskalácsosház (1) Mezőzombor (1) MGE (7) MGM Bástya étterem (1) Michel Rocha Vieira (1) Michelangelo (1) michelin csillag (6) Micul San (1) Mihályi László (1) Miklós Csabi (3) miklóscsabi (2) Miles Davis (1) Milky Way (1) Millenium Da Pippo (1) Millenium Pub (1) Mini (1) Miskolc (1) Misto (1) MNGSZ (1) Módszertani kabinet (1) Mogyorósi Gábor (1) Mohács (1) Mohácsi halászcsárda (2) Móka kávézó (1) Molnár B. Tamás (11) Molnár Imre (1) Molnár János (1) Molnár Pince (1) Molnár Tamás (1) Momotaro (1) Mondial du Rosé (1) Monk's bistro (1) Monster street food and grill (1) Montenegroi Gurman (4) Monyó Café (5) Monyó Serfőzde (4) Mór (3) Móres bárkonyha (1) Mossellen Belga Söröző és Étterem (1) Moszkva (1) muszaka (3) Műkedvelő Hedonista (1) Na és? bár (1) Nádas Csárda (1) Nádor étterem (1) Nagy Levin (1) Nagy Péter (1) Nagy-Magyarország fogadó (2) Nagybánya (1) Nagylapos (2) Nagyszalonta (1) Nagyvárad (8) Nagyvárad legjobb éttermei (2) Nagyvásár tér (1) Náncsi néni vendéglője (2) Napfényes étterem (1) narancssaláta (1) Nefrit (1) Neked csak Dezső (1) Nem süti (1) Németh Antal (3) Németh János (1) Némó (1) Nemo fish and chips and salad bar (1) Nikosz Taverna (1) No 1 (1) No 1 bisztró (2) No Waste bisztró (1) No. 1 (1) No.1 bisztró (1) Nobu (4) Nohoplimit (5) Nostry Gastronomy (1) Nu bisztró (2) Nyakas pince (8) nyers hal (1) Nyilván IPA (1) Nyíregyháza (3) Nyolcas Ádám (1) Oban (1) Óbuda (2) Óceán bár (1) OGGI (2) Ogre bácsi (1) Ogre söre (1) Oláh István (1) olasz (1) olasz étterem (7) Old Man's (1) Oldies (1) Olimpia (12) Olíva (2) Olíva bisztró (1) olívaolaj (1) Olivo bisztró (1) Olympia (1) OMU (2) One More Beer (1) Onyx (20) Ópálos (1) Opperheim (1) Opus Jazz Club (1) Ópusztaszer (1) Orbán Ferenc (1) Orosháza (1) Orosz Gábor (1) Orosz Gábor Pincészete (1) Oroszlános borvendéglő (2) Orsolya pince (4) Ostoros - Novaj (1) osztriga (2) Oszvald Lajos (1) Oszvald Lajos Pincészete (1) Ózon szálló (1) Öcsi és Fuszek (1) önkiszolgáló (1) Öreg Kőrössy (1) Öreg Kőrössy Halászcsárda (4) Öreg Pákász (1) Öreg Tanyacsárda (2) Öreg tó vendéglő (1) Ős Kaján (1) Őshonos Delikát (1) Őszy Tóth Gábriel (1) Öttömös (1) pacal (2) pacalpörkölt (2) Pad Thai (3) padlizsán (4) padlizsánkrém (5) Padron tapas bár (2) Paks (1) Paksi Gasztroblues (1) Paksi halászcsárda (1) palacsinta (1) Paletta (1) Pali bácsi finomságai (1) pálinka (2) Pálinka patika (1) Pálinkaház (1) Pálinkamanufaktúra (1) Pálma (1) Palotai Csaba (3) Pandzsáb tandoori (1) pangasius (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannonhalma (1) Pántlika bisztró (1) Papa Razzi (1) Paprika csárda (1) paprikás (1) paradicsomleves (1) Parcsetich Ernő (1) Park hotel (1) Pastor pince (1) Pastrami (2) Pásztor Csárda (3) Pásztor csárda Szombathely (1) Patak vendéglő (1) Pataki cukrászda (1) Pataki Péter (2) Patrióta (2) Paulo András (1) Pécs (4) Pein Ádám (3) Pendits pince (1) Peppers! (1) Pest-Buda (3) Pesti Burger és Bár (1) Pesti István (2) pesto (1) Pethő Balázs (1) Petróczi csárda (1) Petrus (2) Petry (1) pho (6) Piac bisztró (1) piaci étkezés (1) Picasso (1) Pig 37 Blitz Grill (2) Pilvax (1) pincészet (1) Pintér Katalin (1) Pipacs (1) Pipacs étterem (1) Piricske (1) Pivo (3) Pivohalle (1) pizza (5) Pizza drive (1) Pizza e pasta (1) Pizza sarok (1) pizzéria (2) Platán (1) Plaza hotel (1) pljeszkavica (1) Pócz pince (1) Pók Tamás (1) Polapola (1) Polgár Zoltán (3) Pollok László (1) Pomo D'Oro (2) Popcorn (1) Poroszló (1) Portofino étterem (1) Posta pince (1) Potyka csárda (1) pörkölt (1) Prágai tavasz (1) Prantner Ferenc (1) Prímás pince (1) Prime Steak House (1) Pronto (1) puliszka (1) pulled pork (1) Pünkösdi Bortúra (1) Qtaro (1) Quan Hoa Sen (1) Rákóczi tér (1) rakott krumpli (1) ramen (2) Ramenka (2) rántott hús (1) ras el hanout (1) Ráspi (5) Ráspi étterem (1) raw vegán (2) recenzió (1) recept (15) Reciproc (2) Recsk (1) reggeli (1) reggeliző (1) Reliva (2) Rendelő bisztró (1) Renegade (1) Repülő Puli (1) rétes (1) Retro (2) Rév csárda (1) Rézangyal (1) Rezi György (1) Rézi néni szakácskönyve (1) Rézkakas (2) Rickshaw (2) Ring Café (1) Riso (1) Ristorante al Duomo (1) Rivo (2) Rízmajer József (1) Rízmajer söröző (1) Robert Parker (1) Rock Café (1) rock-kocsma (1) Rohály Gábor (3) rókagomba (2) rókagombatokány (2) rokfort (1) romkocsma (4) ropogósra sült sneci (1) Rosalia (1) rosé (2) Rosenstein Róbert (1) Rosenstein vendéglő (1) rost (1) roston sütés (1) Róth Zoltán (4) Rothbeer (2) RoVinHud (2) Royalsekt (1) Rozmaring (1) Rózsa söröző (1) Rózsa vendéglő (1) Rózsakert vendéglő (1) Rózsavölgyi csokoládé (1) Rozsdás Pelikán (1) RTL klub (1) Rubin (1) Rudits Károly (1) Ruppert pince (1) Ruprecht László (1) Rustika (1) sajt (1) sajtófogadás (1) Salon Gourmet (1) Salt and Pepper (1) Salvator (2) Samsara (1) San Genaro (1) Sanzon (1) Sanzon étterem (1) Sáo pho bár (1) Sárga borház (1) Sarki Fűszeres (1) Sárközi Ákos (1) Sárközy Ákos (1) Sarokház étterem (1) Sasu Csárda (1) Sax borbár (1) Schieber pince (1) Schieszl vendéglő (1) Schmak András (3) Schwabenhaus (1) Seafood (2) Seasons (1) Seasons Wine Bar (1) Sedo (1) Segal Viktor (1) Semmi extra (1) Sepsiszentgyörgy (6) Sepsiszerntgyörgy (1) Shiraz étterem (1) Sike Tamás (7) siller (1) Simcoe (1) Skanzen (2) Slow Foodiez (1) Smooth (1) sneci (1) Sobri Halászcsárda (2) Soltvadkert (1) Solus (1) Sólyomkő vendéglő (1) Somló (2) sonka (1) Sonkaarcok (1) Sophie brasserie (1) Sopron (1) Soroksár (1) Sóstói csárda (1) Sótartó (3) Soup Culture (1) Soup R (1) Söptei étterem (1) sör (1) sörbisztró (1) sörbúvár (2) Sörfőzők Udvara (1) sörkorcsolya (1) sörkóstoló (1) Sörkönyv (1) Sörmanufaktúra (2) Sörök háza (1) söröző (11) Sörpince (1) sörtoplista (1) sörverseny (1) spagetti (1) Spiegelberg István (3) Spíler (4) Spíler Shanghai (2) Spiritus Primus Pálinka (1) Splash (1) Spoon - Kőröspart (1) Spoon – Lotus center (1) Spritz (1) Stand bisztró (2) Stand25 (1) steak (3) steak house (1) street food (23) Street Food Show (2) Stüszi Vadász (1) Sugovica Halászcsárda (2) sunday brunch (1) sushi (3) Sushi Ya (1) süllő (1) sült pisztráng (1) Sütő Zsolt (1) svédasztal (1) szabad tűz (1) Szabó Dezső utca (1) Szakkör (2) szamorodni (1) Szamos vendéglő (2) Szarka Pince (1) Szarvas Vendéglő (2) szarvasgomba (1) Szarvasi Sörmester (1) Szászi Endre (1) Szatmári pince (1) Szatmárnémeti (1) Széchenyi tér (1) Széchenyi vendéglő (1) Szecskő Tamás (3) Szeged (30) Szeged környéke (1) Szegedi halászcsárda (2) szegedi halbisztró (1) Szegzárd (1) Szegzárdi bordal (1) székely csúcsétterem (1) Székely Fogadó (1) székely gasztronómia (1) székely konyha (1) Székelyföld (1) Székelykapu (1) Székelykő Kúria (1) Székelytanya csárda (1) Székelyudvarhely (1) Székesfehérvár (1) Szekfű Gyula (1) Szekszárd (10) Szeleshát (2) Szélkakas (1) Széll Tamás (2) Szent Andrea (1) Szent Andrea borbár (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Gaál Pincészet (1) Szent Gellért borház (2) Szent Gellért Söröző (1) Szent György Vendéglő (1) Szent Jupát (1) Szent Orbán Vendéglő (3) Szentegyháza (1) Szentendre (3) Szentesi József (2) Szentgotthárd (1) Szentpéteri pince (2) Szép Ilona (2) Szép Ilonka Csárda (1) Szépasszony völgy (1) Szepsy (2) Szepsy István (11) Szeráj (1) Szerb vendéglő (1) Szeremley Huba (3) Szerémség (1) Szeri csárda (1) Szervusz bisztró (1) Szeszmenhely (1) Szikler Ervin Walter (2) Szimpla kávézó (1) Szimpla piac (1) Szombathely (2) Szováta (1) Szőke Mátyás (2) Szőllősi Mihály (1) Szövérdfi Zoltán (1) Szűcsi (1) szürkemarhakolbász (1) Tábla (1) Taco Loco (1) Taiwan (1) Takács Lajos (7) Takler (1) Takler ferenc (1) Tálas László (1) tálcatologatós (1) Tállya (1) Táncoló Medve (1) Tanti (3) Tántorgó Paripa (1) tapas (1) Tarcal (2) tarja (1) tárkonyos levesek (1) Tarnóczi Zoltán (1) tarokk (1) Tarpa kft (1) Tasting Table (1) Tata (1) tatárbifsztek (2) Taverna (2) Taverna Flórián (1) Távoli Galaxis (4) teázó (1) Teddy Beer (1) Temesvár (31) temesvári sör (2) tengeri herkentyűk (2) Tenkes Csárda (6) Tercsi József (1) termelői piac (1) természethű borok (2) Terminál (3) Terroir Club (1) Terrra Hungarica (1) Terv presszó (1) Tetrabit (1) Thai Chili Wok Bar (1) Thai vendéglő (2) The Big Fish (2) The Butcher's Kitchen (1) The Dome (1) The Hub (2) Thumerrer Vilmos (1) Tiffán Ede (4) Tiffán Zsolt (1) Tigris (1) Tigris étterem (1) Tio Felipe (1) tiramisu (1) Tisza part (1) Tiszavirág (4) To Chefs (2) tócsni (1) tojáspaprikás (1) tojáspörkölt (1) Tokaj (4) Tokaj Disznókő (1) Tokaj Hétszőlő (1) Tokaj Nobilis (3) Tokaj Reneszánsz (1) Tokaji Bormívelők Társasága (1) Tokaji borvidék (1) Tokaji Kereskedőház (1) Tom Yum (1) tonhal (2) TOP 100 (2) toplista (1) Torkos csütörtök (4) Torkos csütörtök 2014 (4) Tornai (1) Torockó (2) Torockószentgyörgy (1) Tortuga (2) Tosca (1) toszkán pacal (1) Tóth Ferenc (1) Tóth kocsma (1) Tőkés társak (2) töltike (1) Töltő (1) töltött szőlőlevél (1) töltött tojás (1) Törley (1) Török étterem (1) Tőserdei pálinkaház (1) Trance (1) Trattoria La Coppola (1) Trattoria Toscana (1) Tringa pince (1) TriplaX (1) Trófea (2) Tulipán borozó és könyvesbolt (33) turbolya (1) Turcsek Orsolya (1) túrókrém (1) Tusnádfürdő (4) Tusványos (2) Tüköry (1) Tüske pince (1) Tűzkő birtok (3) U 26 (1) Udvarház (1) új hullámos cukrászda (1) újbor (1) Újkígyós (1) Újpest (1) Up and down (1) Urban Tiger (1) Üvegtigris hamburger büfé (1) Vabrik pince (1) Vaccarini (1) Váci desszertszalon (1) vadvízi hal (1) valenciai saláta (1) Vámos Attila (4) Vámosgálfalva (1) Vándor székely (2) Vár a Speiz (1) Várdomb (1) Varga Csárda (1) Varga Gábor (3) Varga György (1) vargánya (1) Vasmacska (1) Vegacity (1) vegán (4) vegetariánus (2) vendéglátói arcátlanság (1) vendéglő (18) Vendéglő a Régi Hídhoz (3) Véndió (1) Veritas étterem (1) Veszely csárda (1) Veszprém (2) Vesztergombi (1) Vesztergombi Ferenc (2) Vétek György (1) Via étterem (2) Via29 (2) Vida (1) Vida Péter (1) vidéki (1) vietnámi konyha (1) Víg bakter (1) Víg kalmár (3) Viktória panzió (1) világevő (1) Villa Bagatelle (1) Villa Sandhal (1) Villány (10) Vince (3) Vince 2011 (1) Vince 2012 (2) Vince 2014 (2) VinCE 2015 (1) VinCE Wine Show (2) VinCE Wine Show 2016 (1) Vincent (1) Vincze Béla (3) Vinopolis (1) Vinoport (1) Vintage (1) Vinto (1) Vizafogó (1) vizeletszagú tintahal (1) vodka (1) Vörös Homár (2) Vura Vinotéka (1) Vylyan (3) W35 (1) Walter vendéglő (6) Wang (1) Wang étterme (1) Wang mester (2) Wasabi (1) White Hops (3) Wine Princess (1) Winstons (1) Wossala Rozina (1) WSET (1) Wunder sörművek (1) Wunderlich Alajos (1) Yes (1) Yuji Katagi (1) Zai (1) zakuszka (2) Zalaegerszeg (1) Zangio (1) Zazie (2) Zazzi (2) Zila (1) Zila kávéház (2) Zip's (1) Zip's brewhouse (2) Zips (1) Zona (3) Zorba (1) Zöld Pecsét (2) zöldségkrémleves (1) Zuppa (1) Zwack (1) Zsálya bisztró (1) Zselicvad (1) Zsidai Roy (2) zsidó tojás (1) Zsigmond Gábor (1)