Nagyvárad legjobb éttermei – 3. rész
A tizes lista 8, 9, 10-es helyezettjei: a Laurus, a To Chefs és a Spoon
- Lótusz
A nagyváradi éttermekről szóló
sorozatomban utoljára maradt a lista 8., 9. és 10. helyezettje, a Laurus, a To
Chefs és a Spoon - LÓTUSZ.
A Laurus a Double Hilton szállodának
az étterme, így nem meglepő, hogy messze legdrágább a bemutatott tíz étterem
között. Hirtelen nem jut eszembe, hogy megtörtént-e velem valaha, hogy 35 lejt
fizessek ki egy pohár borra (vagy annak megfelelő forintot) , s olyan meg különösen
nem, hogy ha ki is fizettem egy nagyobbacska összeget, ami mondjuk meghaladja
15-20 lejt, akkor az a bor jó- átlagos legyen, és ne csúcsbor, aminek nagyjából
a palackja kerül annyiba, mint itt a pohár. Jómagam korrektnek ítélem, hogy
tisztes haszon legyen az italokon, de a boron ne legyen a szaküzleti árhoz képest
kettes szorzó által biztosítottnál nagyobb haszon.
Ettől függetlenül e sorozat
konyha-centrikus, elsősorban a séf(ek) teljesítményét díjazza. Márpedig a
Laurusban jól főznek és szépen tálalnak, akkor is, ha akadt étkezésünkben
méltatlan döccenő. Értékelendő az is, hogy pár hónap elteltével (idén márciusban
sikerült ide eljutnunk) már nem találjuk a rendelt ételeket az étlapon, más
szóval, rendszeresen frissítik azt, megjelenik a szezonalitás szempontja is a
menüben.
Ettünk egy vegyes előételt, krémlevest,
sült lazacot valamint Creme brulée-t. Ételeinkkel meg voltunk elégedve,
leszámítva az utolsó tételt. Egyszerűen megengedhetetlen, hogy 20 lejért egy
elit helyen állagproblémás legyen egy klasszikus desszert. Márpedig itt e
csemege bizony kásás volt és ebből kifolyólag lényegében élvezhetetlen. A
kiszolgálás egyébként példás, udvarias, kedves, szakszerű, a beltér igényes,
elegáns, de nem feszengős.
(Sajnos az étteremben készített fotók egyszerűen eltűntek. Ha netán megkerülnének, akkor fel fogom tneni őke tide.)
A To Chefs Nagyváradon, de
tulajdonképpen a régióban is az elsők között volt a sablonokat meghaladó táborban.
Új étlapja, mely egy új ingatlanban való megnyitással kötődik egybe nem kevés
izgalmat nyújt. Van külön déli és vacsora menüjük, mindkettő tartalmaz olyan
fogásokat, melyek igényt tarthatnak az ínyencek érdeklődésére. A desszertfronton
jól hangzik a joghurtkrémes canneloni passió-gyümölccsel. A bélszínt
szarvasgombával és gratinírozott burgonyával kínálják, a rablónyársat rákból és
tintahalból készítik, mellé köretként a francia konyha lecsóját, a
ratatouille-t kínálják.
Személyes élményem régebbi, nem
volt érkezésem újratesztelni az éttermet a sorozat alkalmából. Igen ízletes pisztrángot
ettem, a zöldségköret benne volt a feltekert halfilében, a hal friss volt,
belül szaftos, megfelelően hőkezelt, jól ízesítették a köretet és kellemes
mártást adtak mellé. Desszertként panna cottát kértem erdei gyümölcsmártással,
ez is jó volt, nem szenvedett a műfaj megszokott hibáiban (tejszín kispórlása,
ami nem ritkán túlzselatinozottsággal párosul). Társam pecsenyekacsa-májat
evett krumplipürével és gyümölcsös tarte-ot, ezt menüben kínálták igen kedvező
áron. A kiszolgálás itt is kifogástalan volt.
A konzervatív ember előítéleteket
táplál a pláza-éttermekkel szemben. Mindazonáltal ezek között is akad színvonalas,
mi több, miképpen az időközben sajnos megszűnt Tanti igazolja, hogy még
michelin-csillagos is.
A Spoon Lótusz-centerbeli egysége
is idekívánkozik, a TOP10-be. Itt is kommunikálnak magyarul, akárcsak a
Kőrös-partiban, ami önmagában otthonosságérzetet teremt. Külön értékeltük, hogy
pincérünk felajánlotta, hogy hoz magyar nyelvű étlapot. Az egyik fal teljes
egészében üvegből készült, kilátást biztosít a városra, de annak nem a legszebb
részére. Parkolót, tömbházakat, egy kisebb bevásárlóközpontot és egy ortodox
templomot lehet látni az ablak melletti asztalnál ülve. Befele tekintve, szép
rendezett modern, belteret láthatunk, amit akár barátságosnak is nevezhetünk.
Tény, hogy ez az egység a dizájnt tekintve sem versenyezhet Kőrös parti
testvérével. Megjegyzem ugyanakkor, hogy nagyjából egy év telt el mióta itt
megfordultam, azóta a konyha akár fejlődhetett is.
Az étlap elsősorban a népszerű
nemzetközi fogásokra épít. Bruschetta, ropogós bundában sült
sajt majonézes sült burgonyával salátaágyon (előételként), marha- illetve
szarvas-tatár, pasta-k, pizzák, steak, rosé kacsamell, burger, sült lazac,
ropogós malaccsászár, sajttorta, tiramisu.
Megjelennek a helyi klasszikusok is, a pacalleves, a parasztcsorba.
Izgalmas és szép a tálalás, az
ízek többnyire rendben vannak, de azért a konyhateljesítménye itt-ott kissé
megbicsaklik. Rendeltünk avokádókrémet marinált fetával és aszalt
paradicsommal, tortillachipszel és focacciaval: a szépen tálalt előételt zömmel
késztermékekből rakták össze. A helyben készült avokádókrém citrusos, kellemes
volt, jót tett volna neki egy kis zöld koriander. Az aszalt paradicsom és a
chips késztermék volt, a focaccia is annak tűnt. Pub-foodnak sör vagy bor mellé
nem rossz. Ettünk még erdei gombakrémleves ropogós zsemlekockával. Az ízletes
levesben volt termesztett gomba is.
Főételnek vajban sült tengeri sügérfilét
választottam, mandulás parajraguval, zellerpürével. A hal finom volt, friss, szaftos,
az adag tisztes. A paraj sósabb az optimálisnál, egyébként ízre, állagra nem
rossz. A zellerpüré lehetett homogénebb, habosabb, tejszínesebb. Mindazonáltal
e fogást is jónak ítéltem, mely messze meghaladja a honi, partiumi átlagot.
Értékeltük, hogy a desszertfront nem ragad meg az Erdélyben megszokott
túrófánk-fagylalt-palacsinta háromszögben, szerepelt az étlapon panna cotta,
karamelles madártej, csokiszuflé vaníliaszószban, csokis sajttorta s még
sorolhatnám.
Némi hezitálás után karamellizált fügét kértünk joghurtos
mascarpone-krémmel, vaníliafagylalttal. Az ötlet jó, a tálalás szép volt. A
fügék finomak, ám a „joghurtos mascarpone-krém” inkább kukoricapehellyel
összekevert könnyed, homogén Lidl-túróra emlékeztetett. A vaníliafagylalt
iparinak tűnt, de ízletes volt. Nem volt ez így rossz, de a teljesítmény elmaradt
a Kőrös parti Lótuszétől. A borlap is szerényebb, 35 hazai tételt kínálnak a
palackra, s csak három bort mérnek ki decire.
Összefoglalóan leszögezhető, hogy
ezek az éttermek is meghaladják a Kárpát medencei átlagot és az előforduló hibák
dacára vállalhatóak egytől egyig.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Naplóban jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése