Magyarországot a kétezertízes
évek elején érte el az utcai étkezés, a „street food” megújulása, a kategórián
belül a minőségi szegmens határozott megerősödése és jelentős színesedése. Erre
Erdélyben és Partiumban bő fél évtizedet kellett várni. Az áttörés évének a
2017-est nevezném. Azóta rendeznek a nagyobb városokban rendszeresen, évente
többször e témára épülő gasztro-fesztiválokat, melyeken találkozni lehet egy
hangulatos, magyar feliratú „food truck”-kal, melyen ez áll „Elemózsia”. Előtte
jellemzően kígyózó sort láthatunk, ami egyébként jó jel.
A nemrégiben Székelyföldről hazafele
tartva egy impozáns épület homlokzatán ugyanerre a feliratra lettük figyelmesek
Székelyudvarhely bejáratától nem messze,
úgyhogy le is fékeztünk, parkoltunk,
majd helyeink elfoglalása valamint az étlap tüzetes átvizsgálása után meg is
rendeltük a kívánt fogásokat.
Ami a választékot illeti, a klasszikus pub-ételek
mellett tartanak néhány levest (pl. csomboros csirkeragu- illetve pacallevest),
pizzákat, spagettit, teriyaki csirkét, csirke és sértéscsíkokat és csülköt is.
Végül a választásunk a fish and
chipsre
valamint a fesztiválokról már ismert marhaburgerre esett,
desszertként
lime-os sajttortát
és csokivulkánt kértünk,
ami egyébként a teljes
édesség-választékot jelentette. Ezután hosszas várakozás következett, ami
sajnos Székelyföldön nem ritka. Háromnegyed óra elteltével megérkeztek a főételek.
Pincérünk szabadkozott, mondta, hogy nem számítottak ekkora rohamra (félház
volt), s általában gyorsabban érkezik az étel.
Hadd emeljem ki a jó, koncentrált
limonádét, ami frissen préselt citromból készült, édesítésmentesen, nyilván
akinek kell a cukor vagy méz, az kér. Különösen azután tartom ezt jó pontnak, bár
azt mondhatnánk, hogy ez banalitás, hogy Nagykárolyban egy útmenti bárban a minap
a pultos szemrebbenés nélkül azt felelte arra a kérdésemre, hogy citromból
készítik-e a limonádét, hogy „sehol nem készítik citromból”. Ami nyilvánvalóan
nem igaz, és jelzi a jelen állapotok abszurditását. S azt sem hallgathatom el,
hogy még a jó helynek számító borzonti Basa limonádéjából is kilóg az ipari
citromlé íze. Úgyhogy bizony a limonádé minősége is egy hely lelkiismereteségének
fokmérője lehet.S ha már az italoknál vagyunk: tartanak néhány magyar bort, aminek örvendtünk akkor is, ha nem ihattunk (Bock, Frittmann), a hely profiljáőhoz illene a kézműves sör is.
Ételeink korrektek voltak, átlag
felettiek, de azért lehetne rajtuk finomítani még, főleg a húspogácsa lehetett
volna szaftosabb. A csokivulkán készülhetett volna magasabb kakaótartalmú
csokiból, de így is túlmutatott a mai desszertek átlagán, a sajttorta remek
volt, a bátran fűszerezett hallal és a sült krumplival is meg voltunk elégedve.
Mindazonáltal összességében jó
élmény volt az Elemózsia, Udvarhely és Csíkszereda között utazván érdemes ide betérni.
Főleg, ha jól állunk idővel.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát a Demokratának küldtem el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése