A Rákóczi tér környéke lassan az
igényes sörrajongók búcsújáróhelye lesz. A sörforradalom hajnalán már itt működött
a cseh sörökre specializálódott Bohémia, rég csábítja a sörínyenceket a Macska
is, úgy hírlik kocsmát nyit errefelé a kiváló csepeli Rízmájer sörfőzde és itt
nyitott ki két másik, alapintézményi státusra esélyes egység is az utóbbi
hónapokban, a Krak’N’Town és a SörSajt.
Ezutóbbi egy eddig meglehetősen
mostohán kezelt témára épült rá, a sörök és sajtok harmonizálására. A bor és a
sajt összetartozása közhely, de a sajthoz épp annyira társítható sör is, nem
véletlenül a legnépszerűbb sörkorcsolyák egyike a sörnemzetként számon tartott
cseheknél a pácolt camembert, „hermelin” néven.
A Sörsajt gasztrokocsmában
igényes sajtok közül válogathatunk, szépen összeszedték a legizgalmasabb ismert
márkákat, Appenzeller, Comté, Tete de Moine, Taleggio, Morbier sorakoznak a
pultban, de persze kaphatóak a slágermárkák is a Roqueforte-tól a Gorgonzolán
át a Grana Padanoig.
A sajtok mellé hasonlóan igényes söröket kortyolhatunk,
főként a Lados és a Rothbeer főzdéktől.
A legizgalmasabb sörfőzdék
söreinek zöme a legtöbb kocsmában 5 decis korsóra számolva bizony meghaladja a
lélektani határnak számító 1000 forintot. Van, aki ez ellen 4 decis korsóval
védekezik, van, aki inkább nyomott áron adja a sokkal költségesebb eljárással
készülő, s így sokkal drágább kézműves sört. Mint ahogy itt is teszik. Összesen
14 sörcsappal dolgoznak, egyelőre palackos választékuk nincs, de az sem zavarja
őket, ha valaki átsétál a szomszédos Beerodalom sörszaküzletbe és az ott
megvásárolt sört itt issza meg.
A pultos kedves, közvetlen,
kommunikatív fiú, jól el lehet vele beszélgetni a minőségi sör témájáról.
A beltér barátságos, hangulatos.
Nagyon jó hely nyílt a József
körút és a Kis Salétrom utca sarkán,
kívánunk nekik sok vendéget és értő
rajongót.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése