2020. május 29., péntek

Old Lisbon Nagyszeben, Halpiac tér (Targul pestelui) 4. sz



Telefonszám: 00 40 269 436 467

A régi Lisszabonnak címzett étterem Nagyszeben központjában működik a középkori hangulatot árasztó, több évszázadra visszatekintő házak egyikében. A beltér otthonos, meghitt. Fehérre festett alacsony, plafon, fapadló, a bárpult és a bár sötétre pácolt fából készült, kerek asztalok, fehér abrosszal terítve, kandalló, zöld növények. 
A konyha, mint az étterem neve is sugallja, a portugál gasztronómiából ad ízelítőt, ennek megfelelően számos fogást találhatunk az étlapon, melyek halakból és a tenger gyümölcseiből készültek, a legkülönbözőbb elkészítési módozatokban. De vannak húsételeik (sertés, marha és csirke) valamint sablonmentes vegetariánus ételeik is, (plé gombakrémleves, paprikakrémleves kecskesajttal, vega empanada és paella). Számos étel esetében azt is megtudhatjuk az étlapról, hogy Portugália melyik részéből származik. Az étlap elején két oldalas összefoglalót olvashatunk a portugál gasztronómiáról.
Az árak értékarányosak, ezen a színvonalon barátságosnak is mondhatóak. Levesek és desszertek 1000 forintnak megfelelő lej körül, előételek 2000 forint táján, főételek, legyen szó akár húsról, akár halról, 2000 és 4000 forint között. Hétköznap délben a vendégek 1000 forintnak megfelelő lejért válogathatnak össze maguknak 3 fogást 11 tétel közül egy egyszerűsített külön étlapról, melyen olyan fogások szerepelnek, mint például gombakrémleves, rántott tőkehal és csokis banános palacsinta.
Ettünk vongole kagylót, fehérborosan fokhagymásan, ami finom volt, 
olajbogyós, olívaolajjal bőségesen gazdagított tőkehaltatárt, ami szintén megelégedésünkre szolgált. A hozzá kapott toastkenyér egyszerű, ipari minőségű volt. 
Ettünk friss ízhatású, élvezetes paradicsomosra hangolt tengeri hallevest is, 
továbbá jól sikerült fokhagymás vajas rákot. 
A zárás egy korrekt csokiszuflé volt, ami mellé ipari fagylaltot adtak.
A kiszolgálás udvarias, felkészült, tartásos.
A borlap korrekt, több, mint harminc tételből áll, amit erdélyi, román valamint portugál borokból állítottak össze, tucatnyi tételt kimérnek pohárra is. Háromféle portói 4 clre is kapható. Vannak helybeli kézműves söreik is.

Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont

2020. május 18., hétfő

Prato étterem (Brassó, Michael Weiss utca 11.)






Hangulatos olasz étterem Brassó évszázadokra visszatekintő, történelmi központjának egyik sétálóutcájában. Magas beltér, fapadló, a bárpult oldalán kőberakás, a sarokban zöld növény, a falon modern festmény. Az asztalon igényes só- és borsdaráló, továbbá minőségi olívaolaj.

Autentikus olasz konyhát visznek, kiváló alapanyagokra építve. A frissen érkezett halakból készült ételek külön papíron olvashatóak: osztriga, továbbá tonhal-, kardhal-, morgóhal-, tengeri sügér-ételek nyersen és grillezve. Délben kedvező árú menü. Az állandó étlap az olasz konyha közismert és népszerű fogásait kínálja elsősorban (pizzák, pasta-k, rizottók, sült húsok és halak), de tartanak libamájat mango-chutney-val, görög salátát és thai levest is színesítésképpen. A desszertfront jelentősen túlmutat a tiramisu-pannacotta-profiterol hármason. Az ételek nevét olaszul adják meg.

Az árak értékarányosak. Az előételeké 1300 és 5500, a pasta-ké, rizottóké 2500 és 5300, a pizzáké 2200 és 3000, a többi főételé köret nélkül 3500 és 8000, a desszerteké pedig 1500 és 2000 forintnak megfelelő lej között mozog. A feltét nélküli, kemencében készült pizzakenyér mindössze 650 ft.

Első fogásunk: „carpaccio di manzo con tartuffo: szépen tálalt, komoly adag marhabélszín-carpaccio, szarvasgombakrémmel, amit a szépen, henger alakúra formázott hús belsejébe kentek. A hártyavékony hússzeletek által képezett ellipszis közepére salátát halmoztak, igényes zöld levelekből és vékonyra vágott retekből, rajta kecskesajt-korongok és parmezánlemezkék. A műfaj egyik legjobbja, amivel találkoztunk. 
Megkérdik, hogy kérünk-e focaccia-a hozzá. Kértünk. Pizza-kenyér zsánerűt sütnek itt e műfajban, megelégedésünkre szolgált. „Zuppa Thai”: jól ízesített, üde leves, benne jó állagú, nem túlfőtt vajhal és rák. Kár, hogy a zöld koriandert nem a végén adták hozzá, a hőkezelés elvette a fűszernövény friss, vibráló ízét. 
„Filetto di maiale in crosta di pancetta”: a sertésbélszínt pancetta-ba tekerve sütötték meg, a hús átsült, nem rosé, szerencsére nem szárították ki teljesen, maradt még élvezeti értéke. Ízletes volt a hozzá adott, pirított répa illetve cukkini hasábokból, paprika- és gombaszeletekből álló petrezselymes fokhagymás köret. 
„Sfera di ciocolatto e zabaione di bailey’s”: jó minőségű alapanyagból készült csokoládégömbben jó ízű, jó állagú csokifagyi, ami akkor vált láthatóvá, midőn ráöntötték a meleg bailey’s-mártást, ami megolvasztotta a csokigömböt. Igényes, ötletes, szépen kivitelezett desszert.


A kiszolgálás kedves, udvarias.

A borlap hatvan, főként román és olasz bort számlál.


Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont

2020. május 15., péntek

Atmosphere Cucina and Bar



Temesvár,  Aristide Demetriade utca 1. szám, 
Telefonszám: + 40 732229933

Temesvár legnagyobb és legszínvonalasabb bevásárlóközpontja a Iulius Mall, melynek keretén belül az üzletek, s a mozi mellett számos színvonalas étterem is működik. 2019-ben készült el az addig is impozáns, a megszokottnál jóval nagyobb területet lefedő komplexum kiegészítő része, fél tucatnyi irodaház, park és játszótér. Az irodaházak földszintjén többnyire éttermek működnek, ezek közül az egyik legszínvonalasabb az Atmosphere. A tágas, magas belmagasságú egység meghatározó hangulati eleme a látványkonyha, azon belül is a pizzaiolo, aki rutinos, szakszerű mozdulatokkal, fáradhatatlanul készíti a pizzákat. Igényes, látványos bárt is működtetnek. Eredeti modern világítótestek, hajópadló, kényelmes ülőalkalmatosságok, vendégbarát, zsúfoltságérzést kerülő térkihasználás.


Az étlapon az olasz konyha népszerű fogásai sorjáznak. Burrata, caprese, bruschetta, tonhaltatár, carpaccio, roston sült minőségi halak és húsok, pasta-k valamint pizzák. A megvalósítási szint átlag feletti, de még javítható.

Az árak értékarányosak. 

A Fritto misto (bundázott rák és tintahal) friss volt és finom, lényegében kifogástalan. Örültünk volna, ha hoznak mellé valamilyen mártást is, legyen az tatár, fokhagymás tejfel vagy remoulade. A dekoráció (piros grapefruit cikkek, citrom, koktélparadicsom, lollo, madársaláta) esztétikus. 
A marhatatárt libamájjal kínálják, a jó minőségű alapanyagot kissé túlsütötték, de azért élvezhető maradt. Maga a tatár ízletes, jól fűszerezett, tisztes adag. 
A Margerita pizza tésztája finom, a sajt rajta átlagos, a bazsalikomlevelek hiányoznak. A sajttorta korrekt volt, katarzismentes.


A kiszolgálás lenyűgözően kedves és szívélyes, visszatérésre ösztönző.

A borlap választékának nagy részét a tágan értelmezett Erdély valamint a Regát élvonalbeli pincészeteinek borai adják, amit néhány olasz tétel egészít ki. Feltűnik a borlapon Balla Géza Sziklabor sorozatú Furmintja, méghozzá igen baráti áron, a szaküzletihez képest mindössze másfeles szorzóval. A pezsgőkkel és prosecco-kal együtt mintegy harminc féle nemes nedűt kínálnak, ezek egy harmadát kimérik decire is. A sörök nagyipariak. Tartanak néhány jobbféle töményet is.

Értékelés
Összélmény: 4,5
Konyha: 4,25 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 5+

2020. május 14., csütörtök

Fach bisztró


Pozsony, Ventur utca (jelenlegi nevén Ventúrska ulica) 10. szám.
Telefonszám: + 421 918 734 129

A Fach bisztró egy trendi és korszerű komplexum, mely új hullámos („speciality”) kávézó, juice-bolt, pékség és bisztró egy fedél alatt. Kiváló példa arra, hogy ami trendi és korszerű, az akár értéket is hordozhat, még ha nem is ez a jellemző. Erről tanúskodik az étlap első oldala is, mely a kenyérkészítési filozófiájukról értekezik, leszögezve, hogy a jó kenyérhez nem kell más, mint magas minőségű liszt, víz és só. Amit itt mellétesznek, azok a régi receptek, az ügyes kezek és 270 fokos sütő. Szó, ami szó, a kenyerük (is) csúcsminőségű.


Halványszürkére meszelt boltíves ódon falak, a natúr fa színét megőrző asztalok és székek várják a vendégeket. Utóbbiak ülőrészét és támláját fehérre festették. Ízléses, fehér porcelánvázában zöld növények az asztalon. Aki végigsétál az éttermen a mosdóig, a konyhába is betekinthet, szemügyre veheti az ott dolgozók elmélyült munkáját. Kellemes háttérzene szól. Jó itt lenni.
A konyha minimalista a kínálatban és maximalista a teljesítmény tekintetében. Jó ízekkel, jó alapanyagokkal, jó állagokkal, magas fokú technológiai tudással és kreativitással találkozhatunk itt. Kínálnak reggeliket (kézműves frankfurti virsli, amerikai palacsinta izgalmas hozzávalókkal, 63 fokos „ideális” tojás), három féle előételt, két levest, két salátát, öt főételt, végül édes és sós (pék)süteményeket.
Az árak nem alacsonyak, de reálisak. Az előételek ára 2000 és 2500, főételeké 2800 és 6000, a desszerteké 600 és 1400 forintnak megfelelő euró-összeg között mozog.
Kértünk egy babkrémlevest, amihez savanyú káposztás raviolit, főtt oldalast és káposzta-szalmát adtak betétnek. A magyar konyhában is jól ismert, népszerű ízharmóniák kreatív újragondolása. 
Rendeltünk egy „csontvelő, hagymapüré, burgonya, tökmag” elnevezésű kompozíciót is, ami katartikusnak bizonyult. 
Jó ízű volt a selymes hagymapüré, ízre, állagra, hőmérsékletre egyaránt pazar a velő, kifogástalan a héjában hőkezelt, majd összetört újburgonya. Az egészet gazdagon megszórták turbolyával, ami új dimenziót vitt az ízképbe. Egy málnaízes csokis péksütit kértünk desszertnek, az sem volt rossz, de nem tudott a korábbiak nyomába érni.
A kiszolgálás kedves, udvarias. Egyik pincérünk, egy távolkeleti ifjú hölgy magyarul kívánt jó étvágyat ételeinkhez.
Az italkínálat igényes, minden tekintetben. Tartanak csúcsminőségű kisüzemi söröket, hétféle minőségi bort és ügyesen kitalált frissen préselt leveket, egyet meg is kóstoltunk közülük, amit uborka, alma, ananász, spenót, citrom levéből készítettek és spirulinával gazdagítottak. Remek volt.

Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont

2020. május 8., péntek

Budapest étterem


Nagybánya, Győzelem (Victoriei) sgt. 94. sz.
Telefonszámok:
+ 40 262 219897,
+ 40 730 609929

A Budapest étterem egy, az átlagnál igényesebb, Ceausescu-korban épült tömbház-komplexum első emeletén működik. A térkiképezés ügyes, a beltér, ha nem is magyaros, de elegáns, a dekorációs tárgyak között van ódon gramofon, régies sörös korsó, jól sikerült, giccsmentes festmények, zöld növények. Fehér abrosz, igényes étkészlet, saját szalvetta, az étterem nevével, elérhetőségeivel és a Lánchíddal díszítve. Nyáron igényes teraszt működtetnek sok virággal és zöld növénnyel. Magyarul próbálunk beszélni, de a személyzet nem kommunikál azon a nyelven, amit a névválasztás ígér. Egynyelvű, román étlapot kapunk, elboldogulunk vele.


Az étlap rendkívül hosszú, ennyi ételt lehetetlennek tűnik frissen elkészíteni. A konyha a hetvenes-nyolcvanas évek anyaországi vendéglátásának ismert és népszerű fogásait nyújtja a hetvenes-nyolcvanas évek színvonalán. Cigánypecsenye, brassói aprópecsenye, bélszín Kedvessy módra, borjúpaprikás, bőségtálak s még hosszan sorolhatnám. Tartanak különleges alapanyagokat is, őzet, kacsát, bélszínt, libamájat. A magyar konyha népszerű fogásai mellett kínálnak nemzetközi klasszikusokat is, a Stroganoff elkészítési módot például felfedezhetjük a sertés-, marha- és pulykaételeknél egyaránt. Feltűnik az étlapon a román fennhatóság alatt álló magyar területeken szinte elmaradhatatlan pacalleves. A vegetariánus kínálat szélesebb az átlagnál, külön szedték a féltucatnyi lakto-vegetariánus ételt valamint a szinté fél tucatnyi vegán fogást. Egyes vega ételek, például a diós gorgonzolás brokkoli, a galuskával körített gombapaprikás vagy a birsalmás vargányás puliszka izgalmas lehet a húsevőknek is.
Az árak barátságosak. Kivétel a libamáj, meg néhány presztízsalapanyag. mely drágább az indokoltnál.
Első fogásként halászlevet kértünk, ami csalódás volt. A sűrű, pépes, sok élvezetet nem nyújtó lében szomorú tengeri haldarabok. Átlag alatti produkció, a séfet el kellene küldeni egy magyar tanulmányútra. A vegyes grilltálon klopfolt, mérsékelten kiszárított húsok voltak, marhabélszín, sertésszűz, pulyka- és csirkemell, ipari sült kolbász és túlsütött hízott libamáj, továbbá meglepően korrekt köretek: jó ízű krumpli és kifogástalan jázminrizs valamint helyben panírozott szezámmagos rántott hagymakarikák. Összességében átlagosnak mondható ez a tál. A desszertfront volt a legerősebb, mind a dióval és zsidócseresznyével díszített Gundel palacsinta, mind a Somlói galuska jónak volt mondható, a csokimártás kellően intenzív ízű, a Somlói szaftos, a palacsinta tölteléke finom. A konyhára adott 3 pont a kriminális halászlé és a tisztes desszertek átlagolásával jött ki.



A kiszolgálás udvarias, gyors.
A borlap harminc tételes, kimért bor nincs, magyarországi bort csak Tokajból válogattak be. Erdély masszívabban képviselteti magát, értékeltük, hogy a magyar tulajdonban levő, Nagybányához viszonylag közel eső krasznabélteki Nachbil pince öt tétellel is szerepel.

Értékelés
Összélmény: 3,5 pont
Konyha: 3 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 4 pont

2020. május 2., szombat

Szovátai halászcsárda


Szováta, Patakmajor
Telefonszám: + 40 753 171036

A Szovátához tartozó Patakmajoron egy pisztrángnevelde mellett működik a régió egyik legnépszerűbb magyaros étterme, a Halászcsárda. A beltér hangulatos, a belső gerendázat, a nyerstégla fal, a téglából rakott kandalló szeretnivaló, rusztikus atmoszférát kölcsönöz ahelynek, amit a falraerősített korondi edények, s a piros vagy fehér gyertyát tartalmazó korondi gyertyatartók csak fokoznak. Nyáron impozáns, fából ácsolt teraszt működtetnek, ahonnan kilátás nyílik a csárda festői környezetére.




A halételek mellett kínálnak néhány húskülönlegességet is, ahogy az étlap nevezi az egybegyűjtött növendékbirka combot, a kacsamellet és a libacombot. De helyet kap a különlegességek között a talán legnépszerűbb erdélyi étel, a sült nyakas karaj (azaz tarja), melyet mindennapi sertésből – ennek fajtájátnem adják meg - és mangalicából egyaránt készítenek. Az étlap a magyar gasztronómiára alapoz, de integrál román ételeket is. Érdekességnek mondható a biharfüredinek nevezett halgulyás, ami pisztrángból készül, krumplival és zöldségekkel. Ritka fogás étteremi étlapokon az itt meglelhető „erdélyi lucskos káposzta”. A legtöbb halételnyilvánvaló módon pisztrángból készül, de van még az étlapon ponty, lazac és aranydurbincs is.
Az árak barátságosnak mondhatóak. 
Rendeltünk haltepertőt, amit kicsit túlsütöttek, de attól még élvezhető maradt. Sokat számít a friss alapanyag. Citrommal és lisztbe forgatott, olajban sült hagymával tálalták. A haltepertőt sikerült ropogósra sütni, a hagymát nem. 
A halászlé gyengébb produkció volt, a lé nem volt meggyőző, a hal kissé túlkészült és nem volt kiszálkázva. 
A sült pisztráng is túlsült kissé, de a kiváló, friss alapanyag ezúttal is megmentette a helyzetet. Aranyburgonyát, sült paprikasalátát és fokhagymamártást kértünk mellé, ami jó választásnak bizonyult. 
A csokiláva kifogástalan volt, jó ízű, kívül szilárd, belül kellően, de nem túlzottan folyós, mellé adott ipari fagylalt jobbféle minőséget képviselt.
A kiszolgálás kedves, szívélyes, az egyetlen pincér nehezen bír a vendégsereggel.
A borlap három pincészet nedűiből került összeválogatásra, ezek közül kettő a tágan értelmezett Erdélyben található, egy pedig Moldovában. A Mikefalva mellett működő, a Küköllő-menti borvidékhez tartozó Vinea-borokat örömmel fedeztük fel az italllapon, hiszen ez földrajzilag az étteremhez legközelebb eső pincészetek egyike. Tartanak csíkszentsimoni söröket és kibédi pálinkát is az Orbán családtól.

Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont

Fiáker étterem (Etno Restoran Fijaker)


Zombor, Hősök parkja
+381 25 430000

A Zombor szívében működő Fiáker étterem a város legigényesebb, legismertebb és legnépszerűbb étterme. Nyáron impozáns teraszt működtetnek, melynek hangulatát a nagy gonddal megtervezett és kivitelezett angolkert határozza meg. A fából ácsolt mini-vízimalommal ékített tavacska, a vízen keresztül vezető aprócska fahíd, a kisebb-nagyobb bokrok késő ősszel is szemgyönyörködtetőek. A belteret a pácolt fa uralja, fából ácsolt mennyezet, lambéria, kovácsoltvas világítótestek. Rusztikus, otthonosságot árasztóan elegáns atmoszféra. A város közel 50.000 lakosából kevesebb, mint 3000 a magyar, de kapunk három nyelvű szerb, angol és magyar nyelvű étlapot.



Az étlap szerb és nemzetközi ételekből áll. Jól megférnek egymás mellett a házi készítésű füstölt húsok a carpaccioval, a cserépedényben sült bárányhús a grillezett tengeri halakkal, a karadorde szelet a Monte Carlo marhabélszínnel. A konyhának nem a kreativitás az erénye, hanem a valamivel átlag feletti megbízható minőség. Ha nem használnának kényelmi termékeket, még jobb lenne a hely. Nyolckor nyitnak, kínálnak hagyományos reggeliket is, főként tojásételeket.

Az árak helyhez mértek, magasabbak az átlagnál, de lehet ésszerűen rendelni. Vannak fogások, melyeknek díjszabása aránytalannak tűnik (pl. a cserépedényben sült borjúhús bő 7000 forintért), de végső soron senkit nem kényszerítenek arra, hogy épp azt rendelje meg. A legtöbb főétel köret nélkül 2500 forintba kerül, ami nagyjából megfelel a hasonló színvonalú egységek anyaországi árviszonyának.

A gyöngytyúkleves házias, jó ízű, egyszerű, ha valamivel több tésztát tettek volna bele, nem bántuk volna. 
A vegetariánus tálon bordázott vaslapon megfelelően megsütött padlizsán, cukkini, kápiapaprika és gomba, mirelit hagymakarika, középen ízletes rizs, bazsalikomlevél. Egész jó köret, az a bon mot jut eszünkbe, hogy szeretjük a vegetariánus ételeket, de csak hússal. Kérésre kapunk a sült zöldséghez minőségi olívaolajat és borsdarálót. A külön potom 50 dínárért azaz 150 forintért rendelt lepény friss finom. 
Szerencsére kértünk egy pljeszkavicát is, töltöttet, ez kifejezetten jól sikerült, az adag is nagy, megfelelően megsütött mirelit „wedges”-burgonyát adnak hozzá, helyi körözöttszerűséget és apróra vágott hagymát. 
A két tányér együtt fogyasztva kifejezetten jó. Az almalegyezővel, mazsolával és egy kevéske erdei gyümölcsmártással felszolgált almáspite frissen készült, szépen formázott, finom, bár tésztája szárazabb az optimálisnál.

A kiszolgálás kifogástalan: stílusos, udvarias, felkészült. Pincérünk magyarul nem, de angolul kiválóan tud, mi több, választékos brit angolt beszél.

A borlap tisztes, harminc tételes, elsősorban a környék pincészeteire alapoz. Szép a pálinkaválaszték. A sörök a helyi nagyipar termékei.

A Fijaker nem véletlenül Zombor legkedveltebb étterme, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki ellátogat ebbe a száz év idegen uralom után is festői magyar városkába.

Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont