2020. május 29., péntek

Old Lisbon Nagyszeben, Halpiac tér (Targul pestelui) 4. sz



Telefonszám: 00 40 269 436 467

A régi Lisszabonnak címzett étterem Nagyszeben központjában működik a középkori hangulatot árasztó, több évszázadra visszatekintő házak egyikében. A beltér otthonos, meghitt. Fehérre festett alacsony, plafon, fapadló, a bárpult és a bár sötétre pácolt fából készült, kerek asztalok, fehér abrosszal terítve, kandalló, zöld növények. 
A konyha, mint az étterem neve is sugallja, a portugál gasztronómiából ad ízelítőt, ennek megfelelően számos fogást találhatunk az étlapon, melyek halakból és a tenger gyümölcseiből készültek, a legkülönbözőbb elkészítési módozatokban. De vannak húsételeik (sertés, marha és csirke) valamint sablonmentes vegetariánus ételeik is, (plé gombakrémleves, paprikakrémleves kecskesajttal, vega empanada és paella). Számos étel esetében azt is megtudhatjuk az étlapról, hogy Portugália melyik részéből származik. Az étlap elején két oldalas összefoglalót olvashatunk a portugál gasztronómiáról.
Az árak értékarányosak, ezen a színvonalon barátságosnak is mondhatóak. Levesek és desszertek 1000 forintnak megfelelő lej körül, előételek 2000 forint táján, főételek, legyen szó akár húsról, akár halról, 2000 és 4000 forint között. Hétköznap délben a vendégek 1000 forintnak megfelelő lejért válogathatnak össze maguknak 3 fogást 11 tétel közül egy egyszerűsített külön étlapról, melyen olyan fogások szerepelnek, mint például gombakrémleves, rántott tőkehal és csokis banános palacsinta.
Ettünk vongole kagylót, fehérborosan fokhagymásan, ami finom volt, 
olajbogyós, olívaolajjal bőségesen gazdagított tőkehaltatárt, ami szintén megelégedésünkre szolgált. A hozzá kapott toastkenyér egyszerű, ipari minőségű volt. 
Ettünk friss ízhatású, élvezetes paradicsomosra hangolt tengeri hallevest is, 
továbbá jól sikerült fokhagymás vajas rákot. 
A zárás egy korrekt csokiszuflé volt, ami mellé ipari fagylaltot adtak.
A kiszolgálás udvarias, felkészült, tartásos.
A borlap korrekt, több, mint harminc tételből áll, amit erdélyi, román valamint portugál borokból állítottak össze, tucatnyi tételt kimérnek pohárra is. Háromféle portói 4 clre is kapható. Vannak helybeli kézműves söreik is.

Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 4,5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont

1 megjegyzés: