2020. május 18., hétfő

Prato étterem (Brassó, Michael Weiss utca 11.)






Hangulatos olasz étterem Brassó évszázadokra visszatekintő, történelmi központjának egyik sétálóutcájában. Magas beltér, fapadló, a bárpult oldalán kőberakás, a sarokban zöld növény, a falon modern festmény. Az asztalon igényes só- és borsdaráló, továbbá minőségi olívaolaj.

Autentikus olasz konyhát visznek, kiváló alapanyagokra építve. A frissen érkezett halakból készült ételek külön papíron olvashatóak: osztriga, továbbá tonhal-, kardhal-, morgóhal-, tengeri sügér-ételek nyersen és grillezve. Délben kedvező árú menü. Az állandó étlap az olasz konyha közismert és népszerű fogásait kínálja elsősorban (pizzák, pasta-k, rizottók, sült húsok és halak), de tartanak libamájat mango-chutney-val, görög salátát és thai levest is színesítésképpen. A desszertfront jelentősen túlmutat a tiramisu-pannacotta-profiterol hármason. Az ételek nevét olaszul adják meg.

Az árak értékarányosak. Az előételeké 1300 és 5500, a pasta-ké, rizottóké 2500 és 5300, a pizzáké 2200 és 3000, a többi főételé köret nélkül 3500 és 8000, a desszerteké pedig 1500 és 2000 forintnak megfelelő lej között mozog. A feltét nélküli, kemencében készült pizzakenyér mindössze 650 ft.

Első fogásunk: „carpaccio di manzo con tartuffo: szépen tálalt, komoly adag marhabélszín-carpaccio, szarvasgombakrémmel, amit a szépen, henger alakúra formázott hús belsejébe kentek. A hártyavékony hússzeletek által képezett ellipszis közepére salátát halmoztak, igényes zöld levelekből és vékonyra vágott retekből, rajta kecskesajt-korongok és parmezánlemezkék. A műfaj egyik legjobbja, amivel találkoztunk. 
Megkérdik, hogy kérünk-e focaccia-a hozzá. Kértünk. Pizza-kenyér zsánerűt sütnek itt e műfajban, megelégedésünkre szolgált. „Zuppa Thai”: jól ízesített, üde leves, benne jó állagú, nem túlfőtt vajhal és rák. Kár, hogy a zöld koriandert nem a végén adták hozzá, a hőkezelés elvette a fűszernövény friss, vibráló ízét. 
„Filetto di maiale in crosta di pancetta”: a sertésbélszínt pancetta-ba tekerve sütötték meg, a hús átsült, nem rosé, szerencsére nem szárították ki teljesen, maradt még élvezeti értéke. Ízletes volt a hozzá adott, pirított répa illetve cukkini hasábokból, paprika- és gombaszeletekből álló petrezselymes fokhagymás köret. 
„Sfera di ciocolatto e zabaione di bailey’s”: jó minőségű alapanyagból készült csokoládégömbben jó ízű, jó állagú csokifagyi, ami akkor vált láthatóvá, midőn ráöntötték a meleg bailey’s-mártást, ami megolvasztotta a csokigömböt. Igényes, ötletes, szépen kivitelezett desszert.


A kiszolgálás kedves, udvarias.

A borlap hatvan, főként román és olasz bort számlál.


Értékelés
Összélmény: 5 pont
Konyha: 5 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése