A borok világának
népszerűsítésére létrejött újabb kulináris oázis nyílt a nemrégiben a Fővám téri
Vásárcsarnok mögött. A Borbíróság nevű étterem
ügyesen épít a bíróság fogalmi és tárgyi jelenségvilágára, ez köszön vissza az
abroszt helyettesítő reklámlapon, az itallapon s az étlapon. (Az előételek
„Előzetes”, s levesek „Alibi”, a vegetariánus ételek „Szigorított”, a
desszertek „Bűntett” fejezetcímet viselnek az étlapon, a törzsvendégnek
jelentkezőket „visszaesőnek” becézik, nyilvántartásba veszik és 10%-ot
elengednek a „büntetésből.” Ezutóbbi elméncség, a számla büntetésnek becézése
már nem a Borbíróság, hanem a székely folklór eszmei terméke.)
Sokat számít az
ízléses berendezés, a pácolt fa és a nyers tégla kellemes harmóniája is.
Az ételkínálat korrekt és
izgalmas, a konyha is ügyes, kreatív, ár-érték arány tekintetében egy-két
mellélövéstől eltekintve rendben van. (A rosé kacsa kissé aprócska adag volt, a
camembert-rel töltött gombafej sem volt mennyiségileg eltúlozva, de a sajtsteak
nagyon rendben volt, a házilag készített krokett a szintén kitűnő gombás-almás
csirkeraguhoz külön dicséretet érdemel. A somlói is hozta a formáját.)
A borkínálat lefedi szinte az
teljes magyar spektrumot, az általában „történelminek” nevezett, de inkább csak
jobban köztudatba ivódott borvidékek közül mindegyik képviselteti magát. Ami
hiányzik (Mecsekalja, Pannonhalma-Sokoróalja, Bükkalja, Csongrád, Kunság,
Tolna) az egy általános jelenségkörbe illeszkedik bele.
Nagy erőssége a helynek a kimért
borok kategóriája, vagyis a palackból decire kapható tételek választéka és
kedvező árfekvése. 210 ft-ért már meg lehet kóstolni decis tételben az
Öregbaglas pince Délbalatoni Irsai Olivérjét, míg 310 ft-ért Dúzsi Tamás
kékfrankosát Szekszárdról. Összességében tehát a bor- és gasztronómiarajongók
egy újabb potenciális célponttal gazdagodtak.
A Borbíróság nevű helyre visszajártunk 2003 és 2005 között, amikor több időt töltöttem a Fővárosban. Ettem ott középszerűt és kiemelkedőt egyaránt. Ezutóbbi kategóriába tartozik a talán legfinomabb sült lazac, mely kívülről kellemesen pörzses volt, jól fűszerezett belül meg szinte nyers.
A szöveget 2004. március 5.-én
írtam meg.
A hely ma is működik, honlapját nézve lépést tartottak a gasztronómiai trendekkel. Étlapjuk rövid, koncepciózus, igényes.