2024. június 18., kedd

Három Nyulak (Törökbálint, Munkácsy Mihály u 34.)

 

Működött Aradon 2013 és 2018 között egy meghitt, autentikusan magyar atmoszférájú vendéglátó egység, a Tulipán, ahol nemcsak a tizenhárom aradi vértanú portréja képezte dekoráció részét, hanem a város 1914-es térképe is. Egyszerre volt könyvesbolt, kávézó, újságos, borozó és közösségi tér. A tulajdonos a „Könyv és bor” jelmondatot választotta mindennek megfelelően. Sajnos a helyi magyarság nem tudta fenntartani, így fél évtized után megszűnt.

Mi más juthatott volna eszembe, amikor betértem a hasonlóan szeretnivaló, Három Nyulak nevű törökbálinti kávézó-könyvesboltba, melynek mottója igen hasonló: „Könyv és kávé”, továbbá az is, hogy közösségi térként határozzák meg önmagukat. Miként a Tulipánban, itt is beazonosíthatunk további profilokat, hiszen tartanak kézműves söröket, cidereket a legjobb magyar műhelyből, az etyeki Budapréstől, szendvicseket, desszerteket, süteményeket, de még déli ebédmenüt is.




 A dizájn mesés, a legapróbb részletekig gonddal, szeretettel megtervezett. A honlapról megtudhatjuk, hogy a tulajdonosok évek óta gyűjtögették az antik bútorokat és tárgyakat, ami meg is látszik a beltéren, ennyire otthonos, maradásra ösztökélő helyet nagyon ritkán látni. Jó időben hasonlóan megejtő szépségű teraszt is működtetnek.

A kiszolgálás bűbájos, kedves, szívélyes, az árak értékarányosak.

Jómagam egy kávét kértem, valamint egy belga stílusú, a Fűtőház főzde által jegyzett sört, mint kettő kiváltónak bizonyult.



Reméljük, hogy a Három Nyulak nem jut a Tulipán sorsára és még sok évtizednyi sikeres működésnek néz elébe.

Dorozsmai Endre

 A szöveg a Demokrata számára készült.

2024. március 2., szombat

FrissHALpiac (Budapest, Kondorosi út 3.)

 

Tíz éve már, hogy e rovatban a Big Fish első, Andrássy úti egységével foglalkoztam, ahol a fő attrakció a vendég által nyers formájában kiválasztott, majd rendelésére megsütött friss, jó minőségű tengeri hal. A modell remek, nem csoda, hogy más egységek is erre épültek rá, a magam részéről örvendenék, ha minden kerületben lenne egy, végig is járnám valamennyit, az bizonyos.

Ez persze csak egy vágyálom, de annyi biztos, hogy Újbudán ebben a rendszerben működik egy hangulatos, autentikus halbüfé, a frissHALpiac. 



Nem árt tudni, hogy bár sorompó várja a vendéget, be lehet hajtani, s mindig akad parkolóhely a bisztróként is működő halszaküzlet előtt. A pultban sorakoznak az ínyencségek: lazac, tonhal, kardhal, tengeri sügér, pisztráng, rák, kagyló s még sorolhatnám. Alkoholos italokat nem kínálnak, viszont a vizet ingyen teszik az asztalra.



Mi bébipolipot, tintahalat és aranydurbincsot kértünk, kifogástalanul hőkezelték az általunk kiválasztott darabokat, mellé wakamét (azaz algasalátát), nyers tengeri spárgát és kim chi-t rendeltünk, azok is ütötték a mércét. Tartanak egyébként köretként tabbouleh-t, csónakburgonyát, édeskrumplit, kevert salátát is.


A rendkívül kedves, szívélyes pultosról megtudtuk, hogy séfként is dolgozott, ő maga süti meg a halat, tegyük hozzá, hogy nagy rutinnal és szakértelemmel.

Ide nemcsak „visszamennénk”, feltételes módban. 

Ide vissza fogunk térni belátható időn belül.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

2024. február 15., csütörtök

Blokk BBQ

(Budapest, Üllői út 218/1)


Valaha azt hittük, hogy Amerika a szabadság hazája, s megannyi jónak a forrása. Mára a kép jelentősen árnyaltabbá vált, hiszen kulturális tekintetben leginkább a szenny, az LMBTQXYZ-propaganda s a woke-őrület árad be onnan. A gasztronómia terén viszont más a helyzet, annak dacára, hogy a McDonald’s kultúra sokat árt a minőségi vendéglátásnak. Mert azért mind az alapanyagok, mind a technológiák vonatkozásában gazdagodtunk is, s akkor nem szóltunk arról, hogy a sörfőzés „sörforradalomnak” nevezett minőségi megújulása ott indult a hetvenes években s onnan gyűrűzött be nagysokára.

Miként az utóbbi években egyre népszerűbb BBQ-technológia is, amit sokan összekevernek a grillezéssel, holott teljes más folyamatról van szó: a BBQ a hosszú füstről szól. Hosszú idő, s viszonylag alacsony hőmérséklet, akárcsak a konfitálás vagy a vákuum alatti hőkezelés esetében. Sokan kínálnak BBQ ételeket, de kevés helyen készítik ezeket mesteri módon. S persze az sem mindegy, hogy mit adnak mellé.

A Blokk BBQ-ra világhálós kalandozásaim során figyeltem fel, tetszett, hogy tartanak kézműves söröket s hogy a pékáru egy részét az „Á Table” nevű helyről szerzik be, ez már két jelentős referenciapont, aminek köszönhetően a célpontlistám előkelő helyére kerültek fel. A nemrégiben sikerült is eljutni a Wekerle teleptől nem messze eső XIX. kerületi egységbe.


Kínálnak dekára kimért húsokat, BBQ boxokat és szendvicseket wrap, bagette illetve lepény formában. Az utóbbira esett a választásom, a csirke, sertés és az Angus marhanyak közül értelemszerűen a marhát kértem bele, hozzá friss koriandert, francia uborka relisht, pácolt fokhagymát és a rendkívül szívélyes, felkészült és kommunikatív pultos rábeszélésére cheddar sajtot is. 


Nem bántam meg. A végeredmény mesés volt, különösen a Horizont sörfőzde Hazy Queen nevű New England IPA sörével kísérve.


Ritka jó hely a Blokk BBQ, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki a külvárosban keres izgalmas kulináris célpontokat.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

 

Piac42 bisztró (Esztergom, Simor János utca 26.-32.)

 

A csúcséttermek világában erősödő trend, hogy nincs á la carte rendelési lehetőség, egy vagy több ételsorból választhatnak csak a vendégek. Vannak helyek, melyek eleve így indultak, mint a Salt, s vannak, melyek áttértek erre rendszerre, mint a Babel, a Mák vagy az esztergomi Michelin csillagos 42 étterem. Vélhető, hogy a vidéki lokációval függ össze a tulajdonos azon döntése, hogy nyitnak még egy egységet, mely a minőségből nem engedve elérhető áron kínál egyenként is összeválogatható fogásokat.

Az új hely a gyönyörűen felújított piac keretén belül működik. 




A beltér esztétikus, elegáns, ugyanakkor otthonos, nem feszengős. Az étel- és italválaszték rendkívül csábító. Sajnos reggeltájban még nem üzemel a konyha teljes gőzzel, így nem tudtam megkóstolni a halászlét, a sertésfület s a naan kenyérrel körített, tikka masalás, korianderes, füstön sült oldalast.


De nem sokat bánkódtam, a reggeli ajánlatban is több vonzó fogás kellette magát a lazacos bageltől a közelkeleti lecsóig. Némi hezitálás után cilbirt, azaz joghurtos, kapros, paprikás török tojást választottam (2200 ft), mely kifogástalannak bizonyult ízre, állagra egyaránt. 



Kértem egy tarhonya mousse-t is, mely kreatív, elvitelre is kínált izgalmas desszert (1700 ft).

Frissen préselt narancslevet ittam mindemellé (2 dl 1000 ft), s nem álltam meg, hogy ne vigyek haza egy Visegrádi IPA sört (1400 ft).

A kiszolgálás kedves, udvarias, az árak, mint látható, mérsékeltek, Budapest belvárosában magasabb egy átlagos reggeliző díjszabása.

Kiemelkedő élmény volt a Piac42, jó eséllyel még ebben az évben visszatérek az ebéd- és vacsoraidőben kínált választékba belekóstolni.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.